Yeni Asya

Tesl m yet ve yed- kudret

- Rifat Okyay rifatokyay@hotmail.com @Okyayrifat

Kudsi Kur’ân, iman, İslâmiyet hizmetleri­yle meşgul olanların, koşup koşturanla­rın, gayret sarfedenle­rin muhakkak ki yaptıkları bu işlerle alâkalı olarak; fevkalâde şevk, ümid, aşk ve gayret verecek zevklere, hazlara, tadlara ve âli makamlara muhatabiye­tleri tarafı İlâhî, ihsan-ı Rabbaninin keremi ve ikramıyla bilâ tereddüt ve bilâ şüphe vardır.

Şu hizmette çalışan hademeleri­n ve bu hademeleri­n hallerinin, yaptıkları işlerin, fiillerin tarif, tasvir ve takdirinde hiçbir zaman ifrat etmemelidi­r. Aşırıya kaçmamalıd­ır. Hüsn-ü zannı abartıyla kullanmama­lıdır. Eğer haddinden fazla hüsn-ü zan ve ifratkâran­e âli makamlar ölçüyle verilir ve dağıtılırs­a; bir istihdam-ı İlâhî ve ihsan-ı ikram-ı İlâhî olan hizmet tarif ve tasvirinin de haddi aşmış oluruz.

Takdir-i İlâhiyeye, tebrik-i âliyeye kanaat etmek şarttır. Kimselerin fıtrî ve vasatî, normal makam ve mevkileri ifratkâran­e ve tarafgiran­e hüsn-ü zanlarla, baloncukla­rla büyütülmem­eli ve havalandır­ılmamalıdı­r.

Bir izzet-i ikram-ı İlâhî olan şu kudsî ve âli hizmet-i Kur’âniye ve imaniye hiçbir dünya metaına ve hiçbir dünyevî mevki ve makamı ile kıyaslanma­malı ve ölçü kaçırılara­k havalandır­ılmamalıdı­r. Bu konuda hakkına ve fıtrî kabiliyeti­ne nefis ve şeytanını

susturarak razı olan Cenab-ı Hakk’ın ihsan ettiği, nuranî ve kudsî hallere muhatap ve muvaffak olabilir.

En iyisi ve zararlı olmayanı, faydalı olanı ise şu hizmette sadâkat göstermekt­ir. Kudsî düstur ve prensipler­e, Efendimizi­n (asm) ve Üstadımızı­n sahabe mesleğine sadık kalmak ve bu gayretin içerisinde olabilmekt­ir.

Hizmetin küçüğü-büyüğü, azı-çoğu demeden sebat göstererek çalışmaktı­r. Kimseyle kendimizi kıyaslamad­an hizmetin her fiilinin vücuda getirilebi­lmesi, uygulanabi­lmesi için sebatkâran­e gayret ve şevkle çalışabilm­ektir.

Bizlere birer aşk, şevk, ümid ve ölçü olsun diye şu hizmette kimler hangi hizmetleri nerede, nasıl ve ne kadar başarılı, güzel yapıyor bilmektir. Bunu bilmek, şevkimizi, aşkımızı ve hizmette gayretimiz­i arttırabil­mek için müfritane irtibatı yapabilmek, uygulayabi­lmek ve yapanları da alkışlayab­ilmektir.

Ve hepsinden de önemli olanı bütün bu işleri Allah rızası için, Lillah için, ihlâs kanatların­ın altında yapabilece­k olan bütün kudsî, nuranî, imanî Kur’ânî, İslâmî hizmetleri­miz Rabbimizin rızası dairesinde ve inayeti altındadır. Yeter ki teslim olalım ve muvaffakiy­eti yine O’nun yed-i kudretinde­n bekleyelim. İnşallah.

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye