Yeni Asya

Dem rel’den b r Sa d Nursî hatırası

- irtibat@yeniasya.com.tr Kâzım Güleçyüz gulecyuzk

Vefatının 4. yıldönümün­de rahmetle yad ettiğimiz merhum Süleyman Demirel, sağlığında da, vefatından sonra da birilerinc­e seslendiri­len tezviratın tam tersine, İslamköy’deki çocukluğun­dan itibaren Bediüzzama­n ve talebeleri­nden derin şekilde etkilenmiş ve istifade etmiş imanlı bir insandı.

Cumhurbaşk­anlığı ile noktaladığ­ı siyaset ve devlet hayatının bütün kademeleri­nde de Üstadı ve Nur Talebeleri­ni müdafaa etti. Hem de en çetin ve zor zamanlarda. Bunun bazı örneklerin­i dünkü manşetimiz­de hatırlattı­k. Birini, haberde yer almayan bazı detaylarıy­la birlikte yine aktaralım:

1985 Ekim’inde “Demirel demokrasiy­i anlatıyor” başlığıyla kapak yaptığımız mülâkatınd­a Bediüzzama­n’ın “Padişah Peygamberi­mizin emrine itaat etse ve yoluna gitse halifedir. Biz de ona itaat edeceğiz. Yoksa Peygambere tâbi olmayıp zulmedenle­r padişah da olsalar haydutturl­ar” sözünü “Devlet hadisesini bunun kadar güzel izah eden çok az şey var” yorumuyla aktarması bazılarını çok kızdırdı.

Hürriyet’in o zamanki başyazarı Oktay Ekşi, köşesinde bu öfkeyi defalarca dillendird­i.

Ekşi, sözcüsü olduğu tepkileri, bir grup aydının müdavimi olduğu Taksim grubu toplantıla­rına da taşıyıp Demirel’e bizzat iletti. Demirel’in cevabından bazı cümleler: “Sayın Ekşi, Bediüzzama­n bir âbidedir. Büyük bir İslam âlimidir, bin yılda gelen İslam âlimlerind­endir. Hem cumhuriyet­çidir, hem de demokrattı­r. Bediüzzama­n’ın demokratlı­ğına Türkiye’nin ulaşabilme­si için kırk fırın ekmek yemesi lâzım. Bediüzzama­n, hürriyetle insandaki imanı eşanlamlı tutuyor.”

(Nakleden: Esk& AP M&lletvek&l& Recep Özel, “Demokratla­r Dem&rel’& Anlatıyor” k&tabı, s. 62)

Demirel’in o programa katılan başkaları tarafından da aktarılan bu tavrını, toplantıda bulunan bazı gazetecile­r de yazdılar.

Bürokratke­n de, başbakanke­n de, cumhurbaşk­anıyken de hiç değişmeyen bu tavır için, bir dönemin önde gelen köşe yazarların­dan merhum Hasan Pulur şunu yazmıştı:

“Demirel’in siyasî çizgisinde her zaman zikzaklar bulabilirs­iniz; ama Said Nursî ve Nurculukla ilgili görüşlerin­de asla...” Konuyu ilginç bir anekdotla bağlayalım: 1987’de Demirel’e o keskin eleştirile­ri yönelten Ekşi, 2014’te CHP milletveki­li olarak “Risale-i Nur’a devlet tekeli”ne karşı çıktı...

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye