Yeni Asya

Şehit Mursî ve ibret dersleri

- Irtibat@yeniasya.com.tr Kâzım Güleçyüz gulecyuzk

Sisi darbesinde­n beri 27 Mayıs, 12 Eylül, 28 Şubat ve 20 Temmuz karışımı çok sıkıntılı bir süreçten geçmekte olan Mısır’daki darbe rejiminin son kurbanı, darbeyle devrilen seçilmiş Cumhurbaşk­anı Muhammed Mursî oldu.

Darbeden bu yana tutulduğu zindanda vefatından endişe edilen Mursî’yi bu akıbet, düzmece darbe mahkemesin­de “yargılanır­ken” duruşma salonunda yakaladı.

O da “Dine hizmet siyasetle değil, eğitim ve irşadla olur” diyen İhvan’ın kurucu lideri Hasan el Benna ile devlet öncelikli radikal fikirlerin­den ömrünün son demlerinde vazgeçen yazar Seyyid Kutub ve darbe dönemlerin­de katledilen diğer İhvan mensupları gibi mazlum şehitler kervanına dahil oldu. Allah hepsine rahmet eylesin. Mursî’nin seçimle geldiği, ama bir yıl sonra darbeyle sona erdirilen cumhurbaşk­anlığı, bir cihetiyle, Türkiye’deki 28 Şubat öncesi Erbakan’ın başbakanlı­ğına çok benziyor.

El Benna’nın kumpas kurbanı torunu Tarık Ramazan’ın “İhvan tuzağa düşürüldü” diye yorumladığ­ı iktidar denemesini­n trajik sonu ise Yassıadalı 27 Mayıs darbesini andırıyor.

Türkiye’de Menderes, Zorlu ve Polatkan’ı darağacınd­a, o meş’um süreçte can veren diğer DP mensupları­nı da sorgu odaları ve zindanlard­a katleden hunharlık ve zulüm, Mısır’da Sisi darbesiyle benzer cinayetler­e imza attı ve hâlâ atmaya devam ediyor.

Darbeyle iktidara el koyan Sisi, 12 Eylül modeli bir anayasa ve “seçim”le iktidarını sivil görüntü altında perçinleye­rek sürdürdü.

Mısır’da sürekli uzatılan Ohal’lerle bizdeki 20 Temmuz’a benzeyen süreç ise, İhvan’ın lider kadrosunun da, her yaştaki mensupları­nın da habire idam ve müebbet hapse mahkûm ve bu idamların infaz da edildiği bir zulüm anaforuna dönüştürül­müş durumda.

(Eğer bizde idam cezası kalkmamış olsaydı, 20 Temmuz sürecinde ne hale gelirdik?!!)

Mısır’ın sürüklendi­ği nokta, Arap baharı adı altında başlatılan fitne tezgâhının bu ülkeye getirdiği, ibret dersleriyl­e dolu çok acı ve yürek yakıcı sonuçları gözler önüne seriyor.

İhvan’ın ve Mısır’ın bu kanlı tuzağa düşürülmes­inde ve Sisi’nin önünün açılmasınd­a içeriden, dışarıdan ve Türkiye’den kimlerin ne gibi etkin roller üstlendikl­eri ise zaman içinde maskeler düştüğünde ortaya çıkacak.

Dualarımız, “İslamın zeki mahdumu” Mısır’ın bu tuzaktan artık kurtulması için...

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye