Yeni Asya

Demokrasi adına bir kazanç

- M. Latif Salihoğlu

İstanbul Belediyesi­ni yönetmeye talip iki rakip aday, mâkul bir hazırlık sürecinden sonra yanyana ekranlara çıkmaya karar verdiler ve bu kararı da gerçekleşt­irmiş oldular. Neticesi hayırlı-uğurlu olsun.

Ekiplerin arka plân çalışmalar­ı ve görünür-görünmez sebepler bir yana, sonuç itibariyle canlı yayına birlikte çıkmış olmaları tebrike şâyân bir gelişmedir.

Bilhassa, demokrasi kültürü adına önemli bir kazanç sayılır.

Zira, bu tarz bir gelenek, demokrasi ile idare edilen medenî dünyadaki ülkelerin çoğunda büyük ölçüde oturmuş ve adeta rutin hale gelmiş durumda.

Bu adet, aslında Türkiye’de de 17 sene öncesine kadar bir nebze uygulanıyo­rdu. AKP lideri Erdoğan, dizginleri eline aldıktan sonra buna hiç ihtiyaç duymadı.

İhtiyaç duymamanın ötesinde, gereksiz-lüzumsuz gördü. Adeta “Ben varım

işte, gerisi o kadar da önemli değil” demeye getirdi.

Bu sebeple, rakip adayların veya parti liderlerin­in kendisiyle birlikte canlı yayına çıkmasına imkân-fırsat tanımadı.

Buna rağmen, gelinen nokta memnuniyet verici mahiyette. Uzun bir aradan sonra tekrar başlayan bu adet, bundan sonra da hiç inşaallah kesintiye uğramadan devam edip gider.

* * *

Öte yandan, Binali Yıldırım ile Ekrem İmamoğlu’nun müştereken katıldığı söz konusu tv programı üzerinde pekçok yorumlar yapıldı. Yorumdan ziyade, her isteyen o programı istediği tarafa doğru yormaya, daha doğrusu yortmaya çalıştı.

Yaşanan bu hay-huy içinde, objektif değerlendi­rmeler nisbeten gölgede kaldı.

Ortalığı bulandıran­ların, özellikle “Kraldan çok kralcılar” olduğu açıkça görülüyor. Yoksa, her iki aday da gayet olgun davrandıla­r. Zaman zaman tansiyon yükselse de, aralarında­ki tartışmayı birbirinin yüzüne bakamaz bir raddeye çıkarmadıl­ar. Bu açıdan da onları tebrik etmeli.

Hele, final safhasında karşılıklı olarak yaptıkları jestleri takdirle karşılamal­ı: Birlikte “aile fotoğrafı” çektirmele­ri ve yapılan “çay dâveti” teklifi, aslında uzun süredir yapılamaya­n ve neredeyse artık unutulmaya yüz tutan birer “nezâket davranışı” olarak görülmeli.

Her şeye rağmen, ortaya ümit ve heyecanlı bir tablo konulmuş oldu. Takdir tercih, seçmen vatandaşla­rın.

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye