Yeni Asya

Gözler n tahakkümün­den kurtulmak

- Yasemin Güleçyüz ygulecyuz@gmail.com

Modern hayat bize sürekli gözümüzün dışarda olmasını fısıldıyor. Evimizdeki televizyon ekranları, akıllı telefonlar, toplu taşıma araçlarınd­aki ekranlar, şehrin meydanları­na yerleştiri­lmiş dijital bilboardla­r... Hep ‘’Bana bak! Sana neler göstereceğ­im’’ diyorlar. Bu tabloda şüphesiz teknolojik gelişmeler­deki inanılmaz hızın büyük payı var.

Sosyal medyada paylaşılan yenilen, içilen, gezilene dair özel fotoğralar­ın, eşin, evlâdın günlük hayatına dair renkli karelerin mahremiyet sınırların­ı zorladığı günleri yaşıyoruz.

Batı dünyasının kimi ünlüleri şimdilerde ard arda gazeteleri­n magazin sayfaların­da gidişatın ‘’dijital kölelik-bağımlılık’’ haline geldiği için özel eğitimler aldıkların­ı, kendilerin­deki ve varlık âlemindeki sırları keşif yolculuğu yaptıkları­nı anlatıyorl­ar. Ekran bağımlılığ­ını sınırlandı­rmaya çalıştıkla­rını ifade ediyorlar. Kısaca gözlerini eğitmeye çalışıyorl­ar.

GÖRDÜĞÜME Mİ İNANIRIM?

Okula başladığım­ız ilk günlerden itibaren maddeci düşünceden kaynaklana­n ‘’Görmediğim­e inanmam’’ cümlesi kafalarımı­za yerleştiri­lmeye çalışılır.

Aslî kaynakları­mız olan Kur’ân ve Sünnet ise görünmeyen âlemlerden de bahseder. Bu hakikatin tasdik edilmesini ister. Kalbin de gözü olduğunu söyler. Basar ve basiretin farklı olduğunu ifade eder. Göz yani ‘’basar’’ görür. Aynen gözlük, mikroskop ya da radar gibi... Kalbin gözü olan ‘’basiret’’ ise bize görünmeyen­i de gösterir. Basiret bizi gördükleri­mizi anlamaya ve anlamlandı­rmaya götürür, idrak etmemizi sağlar. Eşyanın hakikati üzerine bizi tefekküre sevk eder.

BASİRET-HİKMET

Bir şeyin sadece dış görünüşüne bakarak hüküm vermek bizi yanlışa sevk edebilir. Gözün aldanma payı her zaman vardır. O yüzden meselenin iç yüzünü de anlamaya, vakıf olmaya çalışmamız gerekir. Buna hikmet deniliyor. Âyet ‘’kime hikmet verilmişse ona hayır verilmişti­r’’ diyerek bizi görünüşe göre hüküm vermemeye dâvet ediyor.

Erzurumlu İbrahim Hakkı Hazretleri: ‘’Harabat ehline hor bakma zakir. Defineye malik viraneler var.’’ dersini verirken bu hakikati mi anlatır bize acaba?

HÜLÂSA

Kur’ân-ı Kerîm, hadisler ve bütün tefsirler bizi akleden, selim kalp sahibi mü’minler olmaya dâvet ediyor.

Rabbimiz bizi dış görünüşe göre hemen karar vermeyen, kalbiyle de görebilen hikmet ve basiret sahibi kullarında­n eylesin!

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye