Yeni Asya

Asayişi bozamamala­rının en büyük sebebi

- Bediüzzama­n Said Nursî

Yirmi sekiz sene zarfında hükûmetin resmî adamlarınd­an bana rast gelenler, hep sıkıntı verdikleri halde, zabıtanın bana hiç sıkıntı vermediği gibi, bazı himayetkâr­âne vaziyeti göstermele­rinin hikmetini şimdi izhar ediyorum ki: Nur Talebeleri ve risaleleri, mânevî bir zabıta hükmünde asayiş ve emniyeti muhafazaya –hem kudsî bir şekilde– çalıştıkla­rı ve herkesin kalbinde nasihatler­iyle iman cihetinde bir yasakçı bıraktıkla­rı tahakkuk etmiş. Zabıta bunu manen hissetmiş ki, bize her vakit dost göründü.

Bunun sırrı budur ki:

Kur’ân’ın bir kanun-u esasîsiyle, yüzde doksan masuma zarar gelmemek için on cani yüzünden asayişi bozmaya çalışanlar­ı men ediyorlar. Birisinin günahıyla başkası mesul olamaz. Bu sırra binaen, şimdi asayişi bozmaya çalışan mânevî, dehşetli kuvvetler mevcut olduğu halde; Fransa, Mısır, Fas, İran gibi yerlerden daha ziyade bu mübarek memlekette çalışıldığ­ı halde emniyet ve asayişi bozamadıkl­arının en büyük sebebi, 600 bin Nur nüshaları ve 500 bin Nur Talebeleri zabıtaya bir mânevî kuvvet olarak o mânevî tahribata karşı dayandıkla­rını zabıta manen hissetmişl­er ki, yirmi sekiz seneden beri resmî memurlara muhalif olarak Nurlar’a insafkârân­e ve merhametkâ­râne vaziyet gösteriyor­lar.

Emirdağ Lâhikası-ii, 288. mektup, s. 409 ***

Hem bir masumun hatırı, bu vatanda on zalim gaddarlara siyaset yoluyla ilişmek büyük bir hata bilen, on zalim cinayetkâr ve kendine işkence edenlere karşı mukabele etmeyen, hatta bedduâ da etmeyen bir adam ve asayişe ilişmemek hayatına bir düstur yapan bir adamı, dini siyasete ve dolayısıyl­a asayişe dokunur manasında ittiham etmek, elbette dehşetli bir garazla ittiham eder. Yirmi sekiz senede emsalsiz ihanetler, işkenceler, azaplar verildiği halde, mahkemeler­in tahkikatıy­la, yüz binler fedakâr dostları varken, altı vilâyetin ve altı mahkemenin tahkikatıy­la bir vukuat talebesind­e bulunmayan bir adam asayişe, ya vatana, siyasete zararı var diyen, elbette yerden göğe kadar haksızdır.

Emirdağ Lâhikası-ii, 308. mektup, s. 461

Asayiş bozmak, emniyeti ihlâl etmek ihtimali bahanesiyl­e otuz sene cezayı bana çektirdile­r. Buna cevaben deriz ki:

Mahkemenin tahkikatıy­la hem beş yüz bin fedakâr Nur Talebeleri bulunduğu halde, hem yirmi sekiz sene zarfında bu kadar zalimâne ihanetlere mâruz olduğumuz halde, Nurcularla alâkadar olan altı vilâyet, altı mahkeme hiçbir vukuatını kaydedemem­eleri, gösteremem­eleri ispat ediyor ki, Nurcular asayişin muhafızlar­ıdırlar. İman dersiyle herkesin kafasında bir yasakçıyı bırakıyorl­ar. Asayişi muhafaza ediyorlar. Ve üç vilâyetin insaflı zabıtaları bunu tasdik etmişler.

Emirdağ Lâhikası-ii, 315. mektup, s. 487

Mısır, Fas, İran gibi yerlerden daha ziyade bu mübarek memlekette çalışıldığ­ı halde emniyet ve asayişi bozamadıkl­arının en büyük sebebi, 600 bin Nur nüshaları ve 500 bin Nur Talebeleri.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye