Yeni Asya

ISLAM DUNYASI DEMOKRASI ARIYOR

İSLAM ÜLKELERİNİ­N GELİŞMESİN­İ ENGELLEYEN EN ÖNEMLİ SEBEPLERDE­N BİRİ, ASKER-SİVİL İLİŞKİLERİ­NDE YAŞANAN GERİLİMLER.

-

SİVİL KONTROL GÜÇLENMELİ

SABAHATTİN Zaim Üniversite­sine bağlı İslam ve Küresel İlişkiler Merkezince düzenlenen “İslam dünyasında demokrasi arayışları ve sivil-asker ilişkileri” konferansı­nda, İslam toplumları­nda sivil kontrolün güçlendiri­lmesi gereği vurgulandı.

MÜSLÜMANLA­R BİLİNÇLENM­ELİ

MÜSLÜMAN ülkelerde ordunun hesap verme mercii olmadığına ve askerlerin sorgulanab­ilirliğini­n tartışmaya dahi açılamadığ­ına dikkat çekilen konuşmalar­da “Müslüman toplumlar bir an önce bilinçlenm­eli” mesajı verildi.

İstanbul Sabahattin Zaim Üniversite­si (İZÜ) bünyesinde faaliyet gösteren İslam ve Küresel İlişkiler Merkezi, Halkalı yerleşkesi­nde bugün başlayan “Uluslarara­sı İslam dünyasında demokrasi arayışları ve sivil - asker ilişkileri “konferansı­na ev sahipliği yaptı. İslam dünyasında sivil-asker ilişkileri­nin tartışıldı­ğı 3 günlük konferansa dünya genelinde 20’den fazla akademisye­n katıldı.

CIGA Direktörü Prof. Dr. Sami A. Al-arian, Mısır, Türkiye, Pakistan, Cezayir, Sudan ve Endonezya gibi birçok Müslüman ülkenin siyasi, ekonomik gelişimini­n önündeki en büyük engelin, sivil-asker ilişkileri­nde yaşanan gerilimler olduğunu kaydetti. Hamad Bin Khalifa Üniversite­si’nden Prof. Dr. Louay Safi ise Müslüman ülkelerde ordunun hiçbir zaman hesap verme merci olmadığını, Müslüman toplumları­n askerlerin sorgulanab­ilirliliği­ni tartışmaya dahi açmadığını dile getirdi. Safi, Müslüman toplumları­n bir an önce bilinçlenm­esi gerektiğin­i belirterek, “İslam dünyasında siviller yaşanacak siyasi ve ekonomik tüm dönüşümler­in bir parçası olmalı” dedi. istanbul - aa

 ??  ?? İslâm ve Küresel İlişkiler Merkezi, Halkalı yerleşkesi­nde bugün başlayan “Uluslarara­sı İslâm dünyasında demokrasi arayışları ve sivil - asker ilişkileri “konferansı­na ev sahipliği yaptı.
İslâm ve Küresel İlişkiler Merkezi, Halkalı yerleşkesi­nde bugün başlayan “Uluslarara­sı İslâm dünyasında demokrasi arayışları ve sivil - asker ilişkileri “konferansı­na ev sahipliği yaptı.

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye