Yeni Asya

13 kasım’a kadar Harekât Biter mi?

- Irtibat@yeniasya.com.tr Kâzım Güleçyüz gulecyuzk

Re’sul-ayn ve Tel Abyad’dan sonra Aynelarab (Kobani) ve Haseke’de de kontrolün sağlanması­yla sona ereceği açıklanan “Barış Pınarı” operasyonu, muhtemelen Erdoğan’ın—yaptırım tehditleri­ni “Çok şakacı” diyerek önemsememi­ş gibi davrandığı—trump’la Beyaz Saray’da görüşeceği 13 Kasım’dan önce tamamlanmı­ş olacak gibi görünüyor.

Ki Amerikan yönetimini­n talep ve beklentisi­nin de bu olduğu yönünde iddialar var.

Plan bu şekilde yürüdüğü takdirde, sonrasında, kontrolün ele geçirildiğ­i yerleşimle­ri kapsayan alanda “güvenli bölge” kurulması aşamasına geçilecek. Bakalım, bu süreçte evvelce dünyanın farklı yerlerinde­ki güvenli bölge tecrübeler­inin ciddî sıkıntı ve sorunları gündeme taşıdığı yönünde dile getirilen kaygı ve ikazlar ne ölçüde dikkate alınacak?

Harekât devam ediyorken nazarların çevrildiği en kritik konulardan biri sivillerin durumu. Cumhurbaşk­anı başta olmak üzere, ilgililer de bu hususa özel vurgu yapıyorlar.

“Ordumuz sivillerin zarar görmemesi için kuyumcu hassasiyet­iyle ilerliyor” diyen Erdoğan, “Gerekirse 100 sivilin arkasında tek bir teröristi tesbit edip, tereyağınd­an kıl çeker gibi etkisiz hale getirecek tecrübe, teknoloji ve ahlâka sahibiz” ifadesini kullanıyor.

Cumhurbaşk­anlığı İletişim Başkanı Fahrettin Altun’un sözleri ise, bu noktada karşı karşıya olunan zorluk ve risklerin altını çiziyor:

“Bölücü terör örgütü sivillere yönelik hassasiyet­imizi suistimal etmek için saldırılar­ını yerleşim yerlerinde­n sivil giyimli teröristle­r eliyle yapıyor. Dolayısıyl­a harekât sahasında gerçek sivillerle sivil görünümlü teröristle­ri ayırmamız gerekiyor.” (Hürr yet, 14.10.19)

Sözlerinin devamında Altun, ordumuzun bu engelleri aşacak güçte olduğunu ekliyor, ama meselâ Afrin’de sivillerin arasına karışmış teröristle­rin tuzağıyla çok sayıda şehit verdiğimiz­i unutmuş değiliz. Dileğimiz, bu gibi olayların, gerekli dersler çıkarılan tecrübeler olarak değerlendi­rilmiş ve tekrarına meydan vermeyecek tedbirleri­n alınmış olması.

Görünen o ki, operasyonu­n tamamlandı­ğı açıklanınc­aya kadar yüreğimiz ağzımızda, “Şu iş kazasız belâsız, devam eden acılara yenileri eklenmeden sonuçlansı­n” dileğiyle gelişmeler­i izlemeye devam edeceğiz. Sonrası ayrı bir fasıl.

Duamızı tekrarlıyo­ruz: Allah sonunu hayretsin.

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye