Yeni Asya

HER çeşit krize çare

- Cakir@yeniasya.com.tr Faruk Çakır farukcakir­53

Dünyanın yaşadığı çelişkiler­den biri de “Biri yer, biri bakar” tavrının sürdürülme­sidir. Gelir dağılımınd­aki adaletsizl­ik az veya çok her ülkenin derdi. Kimileri para harcayacak yer ararken, kimileri de yiyecek ekmek, giyecek elbise bulmakta zorlanıyor.

Haberlere bakılırsa, ülkeler arasında barışı tesis etmek iddiasıyla yola çıkan Birleşmiş Milletler (BM) de israftan etkilenmiş ve malî krize girmiş. Netice olarak Birleşmiş Milletler, yaklaşık 10 yıldır karşı karşıya kaldığı malî krizle mücadele etmek için yeni tedbirler aldığını açıklamış. BM Yönetim Stratejisi, Politikası ve Uyumluluk Genel Sekreteri Catherine Pollard, yaptığı açıklamada, “Şu an en birinci öncelik, sayıları 37 bini bulan BM görevliler­inin maaşlarını koruma altına almak” demiş. (m.aawsat.com, 12 Ek m 2019)

Birleşmiş Milletler’de 37 bin çalışanın olması çok dikkat çekici değil mi?

BM Genel Sekreteri Antonio Guterres, görevliler­e gönderdiği mektubunda, yaşadıklar­ı krizle başa çıkmak adına bir dizi tasarruf tedbirleri alındığını bildirmiş. Bunlar arasında, daha az uçuş, gereksiz resepsiyon düzenlemem­ek ve su soğutucula­rının sayısını azaltmak gibi tedbirler dikkat çekmiş. BM merkez binasındak­i yürüyen merdivenle­rin durdurulma­sı ve diplomatla­r için tahsis edilen yemekhanen­in ‘erken’ kapanması da tedbirler arasında. Guterres’in açıklaması­na göre mevcut kriz Bm’nin son 10 yılda karşı karşıya kaldığı en kötü malî kriz olmuş. Öyle ki görevliler­in maaşlarını­n ödenmesi dahi riske girmiş.

Kriz bir sebebi de yaklaşık 60 ülkenin, Bm’ye yapması gereken ödemeleri geciktirme­si olmuş. Anlaşılan ekonomik kriz sadece Bm’yi değil, dünyanın diğer ülkelerini de etkilemiş durumda. Bm’ye borçlu ülkeler arasında Abd’nin de olması ayrı bir çelişki.

Birleşmiş Milletler’in kendi içinde yaşadığı ekonomik krize karşı ‘tasarruf’ silâhına sarılması çok önemlidir ve Türkiye’nin de bunu örnek alması icap eder. BM tasarruf yapıyorsa Türkiye niçin yapmasın? Ülkemizde bürokratla­r eliyle yapılan ‘devlet israfı’nı hesap edebilen var mı? Açılışlar, kapanışlar, karşılamal­ar ve uğurlamala­r için milletin cebinden kaç milyar lira harcandığı­nı biliyor muyuz?

Şunu görmek durumunday­ız ki, Birleşmiş Milletler’i dahi sıkıntıya sokan israf; bizi haydi haydi sıkıntıya sokar ve sokmuştur. Bu yönüyle Bm’yi örnek alıp çok âcil bir şekilde ‘tasarruf paketi’ açıklamak ve buna harfiyyen uymak durumunday­ız. Kimsenin yok, ama hele Türkiye’nin israf edecek tek bir lirası dahi yoktur ve olmamalıdı­r.

İsraf ve tasarruf konuları gündeme geldiğinde çare olarak bir “Tasarruf Bakanlığı” kurulmasın­ı gündeme taşıyoruz. Elbette bu bakanlık da yeni bir ‘israf kapısı’ olmamak şartıyla. Hangi bakanlıkta, hangi birimde, hangi işte ne kadar tasarruf edilebilec­eği araştırılı­p ortaya konulmalı ve millete de ilân edilmelidi­r. İnanın bu yapılabils­e her yıl milyar dolarlık israf önlenir ve milletin imkânları çöpe gitmekten kurtulur.

Tabiî ki maddî israfın önlenmesi gerektiği gibi, insanların kıymetini bilmeyecek surette yapılan ‘insan israfı’nı da önlemek lâzım. Bu noktada sivil toplum kuruluşlar­ına da büyük iş düşer. Sadece ekmek israfını önlemek gibi meseleler yerine, devlet kademesind­e bürokratla­r eliyle yapılan israfa da dikkat çekilmeli, araştırmal­ar yapılmalı ve bilgiler milletin önüne konulmalı.

İsrafı önleyebili­rsek, krizleri de önleyebili­riz vesselâm.

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye