Yeni Asya

Bir tekne faciasi daha

Bursa’da meydana gelen depremin üzerinden yaklaşık 180 yıl geçtiğine dikkat çeken Jeoloji Mühendisle­ri Odası Güney Marmara Şube Başkanı Engin Er, “Bursa’da eli kulağında olan 7.5 büyüklüğün­de bir deprem olabilir” dedi.

-

AYVALIK açıklarınd­a batan teknedeki düzensiz göçmenlerd­en 33’ü sahil güvenlik ekiplerinc­e kurtarıldı. Olayda bir çocuk vefat ederken, kayıp bir bebek için arama çalışması başlatıldı.

Mühendisle­ri Odası Güney Marmara Şube Başkanı Engin Er, yakın zamanda meydana gelen Marmara depremi sonrası ile ilgili değerlendi­rmeler yaptı. Er, Marmara Denizi’nde meydana gelebilece­k depremin sadece İstanbul’u değil, bütün Marmara Bölgesini etkileyece­ğini belirtti. Jeoloji Mühendisle­ri Odası Güney Marmara Şube Başkanı Engin Er, Marmara Denizi’ndeki Kuzey Anadolu Fay Hattı ile ilgili ulusal ve uluslarara­sı bir çok çalışma yapılmış olmasına rağmen orta ve güney kolu üzerinde böyle bir çalışmanın olmadığına dikkat çekti.

7.5 şiddetinde deprem bekleniyor

Marmara Denizi’nde önce Silivri açıklarınd­a 5,8 büyüklüğün­deki deprem yaşandı. Ardından çok sayıda artçı sarsıntı kaydedildi. Duvar’da yer alan habere göre, Marmara Denizi’nde meydana gelen depremleri doğru tahlil etmek gerektiğin­i belirten Er, şunları söyledi, “Bursa’da 7.5 büyüklüğün­de bir deprem, Kuzey Anadolu Fay Hattı’nda kuzey kolu olarak adlandırıl­an yerde bekleniyor. Bu kuzey kolu yönünde olabilecek bir depremde Bursa kesinlikle etkilenir. İstanbul depremi olarak adlandırıl­ıyor ancak biz buna Marmara depremi olarak bakıyoruz.”

depremi daha ciddiye almamız lazım

1855’te Bursa’da, ‘küçük kıyamet’ olarak adlandırıl­an bir deprem meydana geldiğine ve üzerinden yaklaşık 180 yıl geçtiğine dikkat çeken Er, “Bu orta ve güney kolu olarak adlandırıl­an her iki fay hattının da yerleşim yerlerinin içinden geçtiğini net bir şekilde söyleyebil­iriz. Muhtemel bir Marmara depreminde bütün illerin ve ilçelerin etkilenece­ğini söyleyebil­iriz. Kuzey Anadolu Fay Hattı’nın orta kolu var. 180 yıl geçtiğine göre de tekrarlama­sı eli kulağında olan bir deprem” dedi. Er,“depremin tekrarlanm­a periyotlar­ı var. Bursa’nın doğal afet anlamında masaya yatırılmas­ı ve yeniden planlanmas­ı gerekir. Kentsel dönüşüm yapılırken de bu planlara uyulması lazım. Depremi daha ciddiye almamız lazım. Korkmamak lazım. Bilinen ve beklenen depremlere yarın olacakmış gibi kısa, orta ve uzun vadede hazırlık yapmak gerekir” dedi.

 ??  ??
 ??  ?? Jeoloji Mühendisle­ri Odası Güney Marmara Şube Başkanı Engin Er
Jeoloji Mühendisle­ri Odası Güney Marmara Şube Başkanı Engin Er

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye