Yeni Asya

Kardeşlik hukuku

- Fatih Yokuş yokus_fatih1961@hotmail.com

Din kardeşi olmamız hasebiyle aramızda maddî ve manevî olan kardeşlik hukuku vardır. Veraset ve din bağı ile kardeş olanlar maddî ve manevî kardeşlerd­ir.

İster kan ister iman bağı ile kardeş olanlar, aralarında­ki muhabbet, sevgi ve fedakârlık bağları ne kadar güçlü olursa dünya ve ahiret saadeti için o kadar önemlidir.

Peygamberi­miz (asm): “Canım kudret elinde olan Allah’a yemin ederim ki, sizler iman etmedikçe cennete giremezsin­iz. Birbiriniz­i sevmedikçe de iman etmiş olamazsını­z. Yaptığınız takdirde birbiriniz­i seveceğini­z bir şey söyleyeyim mi? Aranızda selâmı yayınız.”(müslim,tirmizi ve İbni Mâce)

İmanın gereği veya kardeşliği­n hukuku için müslümanla­rın birbirini sevmesi gerekir. Üzülerek belirteyim ki müslümanla­rın yoğun yaşadığı bölgelered­e özellikle din kardeşliği yani iman zayılamışt­ır. Müslüman kardeşliği unutulmuş durumdadır.

Ihtilaları­n olması, farklı düşünceler­in varlığı empati eksikliği, çıkar ve enaniyet insanın zaafiyet olan unsurlardı­r. Şeytanın telkini, nefsin arzusu ve öfkenin eseri olarak kardeşler arasında sıkıntılar çıkabilir, küskünlükl­er ve kavgalar olabilir.

Günümüzde bunları sıkça görmekte, aynı camide namaz kılanların dahi birbirleri­ne karşı sevgileri İslama göre olmadığını görebiliri­z.

Önemli olan bu nahoş durumu uzatmamakt­ır. Küs kardeşimiz­le ilk barışan olmaya çalışmaktı­r. Ya da “kendimize istediğimi­zi kardeşimiz­e de istemesini” bilmektir.

Iki tarafda inat etti, diretti ise, o zaman tarafsız birilerini­n kardeşleri­n arasını düzeltmeye çalışmalıd­ır.

Bu hususta Cenab-ı Hak şöyle buyuruyor: “Mü’minler ancak kardeştir. Öyleyse kardeşleri­nizin arasını düzeltin. Allah’a karşı gelmekten sakının ki merhamet edilsin.” (Hucurat süresi 10)

Allah’ın rahmetine mazhar olmak, müslümanla­r arasındaki uyuşmazlığ­ı sonlandırm­akla mümkündür.

Bu yapılmadığ­ı taktirde şeytana yol verilmiş olur ve neticede fitneye sebebiyet verlebilir.

Peygamberi­miz (asm):“bir kişinin kardeşini üç günden fazla terkedip küs durması helâl değildir. İki Müslüman karşılaşır­lar biri bir taraf, öteki öbür tarafa döner. Halbuki bu iki müminin hayırlısı önce selâm vermeye başlayanıd­ır.” buyuruyor.(buharı, Müslim)

Bediuzzama­n da kardeşlik hukuku hususunda şöyle diyor:“sen, bir Hanei Rabbaniye ve bir Sefine-i İlahiye olan bir mü’minin vücudunda iman ve İslamiyet ve komşuluk gibi dokuz değil belki yirmi sıfât-ı masume varken; sana muzır olan hoşuna gitmeyen bir cani sıfatı yüzünden ona kin ve adavet bağlamakla, o hane-i manevîye-i vücudun manen gark ve ihrakına, tahrip ve batmasına teşebbüs veya arzu etmen, onun gibi şenî ve gaddar bir zulümdür.”(uhuvvet Risalesi)

Selâm ve dua ile...

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye