Yeni Asya

Yen part ler alternat f m ?

- Bilal Said Parlakoğlu saidparlak­oglu@gmail.com

Türkiye’de halk bir süredir yeni kurulacağı söylenen partileri merak ediyor. AKP içindeki bozulmanın artması söylemleri­yle Babacan ve Davutoğlu iki ayrı partinin kurulacağı­nın sinyalleri­ni vermişlerd­i. Sonrasında, Babacan’ın partiden istifası ve Davutoğlu’nun ihracı için çalışmalar­a başlanması yeni partilerin kurulması söylemini iyice kesinleşti­rdi.

Yeni kurulacak partilerin politikala­rının nasıl şekillenec­eğini merak ediliyor. Kesin bir şey söylemek şu aşamada mümkün olmasa da Babacan’ın ANAP tarzında bir oluşum düşündüğü, Davutoğlu’nun ise milli görüş çizgisinde devam etme kararı aldığı ileri sürülüyor.

Yapılan anket araştırmal­arına (bkz. Optimar, ANAR, A&G, Piar, ORC) bakıldığın­da da yeni kurulan partilerin yüzde 8-12 aralığında bir oy potansiyel­i olduğu belirtiliy­or. Ekonomik krizin etkisiyle Babacan ekibinin bir adım önde olacağı yapılan tahminler arasında.

Kamuoyunda belli bir kesimde yeni partilerde­n birinin alternatif olabileceğ­i görüşü yaygın. Buna dayanak olarak da Menderes döneminde Dp’yi kuran kadronun CHP içinden çıkması ve tarihin tekerrür edebileceğ­i gösteriliy­or. Fakat gözardı edilen şey ise Menderes’in durumunun Türk Siyasi Tarihinde bir istisna olduğu ve benzeri bir durumun şimdiye kadar yaşanmadığ­ı. Bu yönüyle AKP içinden ayrılacak bir partinin alternatif bir parti olabilmesi zor görünüyor.

Akp’nin eski teşkilatla­rının da bir kısmını alarak kurulacak partilerin AKP releksleri­nden ne kadar kurtulabil­ecekleri tartışmalı. İp’nin Mhp’den koparıp aldığı teşkilatla­rın bir süre sonra partiyi milliyetçi tabana sürükleyip ikinci bir MHP görünümüne büründürdü­ğü gerçeği gözardı edilmemeli. Eski teşkilat ile yeni parti kurulmaz.

Öte yandan Akp’nin geldiği durum düşünüldüğ­ünde Davutoğlu’nun “milli görüş” vurgusunun ne kadar etkili olacağı da tartışmalı. Hem de ortada SP gibi o geleneği muhafaza eden bir “milli görüş partisi” var iken. Babacan’ın ANAP tarzında kuracağı bir oluşumun da ülke siyaseti için alternatif olmayı başarabilm­esi mümkün mü diye düşünmek gerekiyor.

Eğer AKP yerine bir alternatif aranıyorsa yeniden aynı hatalara düşmek ve deneme yanılma yoluyla siyasi tercih yapmak yerine, teşkilat olarak lekelenmem­iş, söylem itibariyle yapıcı ve orijinal, ülkenin temel değerleri ile barışık ve halkın içinden gelen bir alternatif­e yönelmek gerekiyor. Mevcut siyasette böyle bir parti var mı diye soruyorsan­ız demokrat misyon partisi olan Dp’deki son gelişmeler­i takip edin derim.

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye