Yeni Asya

Irak’a st krar gel r m ?

- Ortlekmuha­mmed@yahoo.com Dr. Muhammet Örtlek

Irak’ta 01 Ekim 2019 Salı günü başlayan protestola­r halen devam ediyor. Göstericil­er ideolojik veya siyasi söylemle değil, sosyo-ekonomik nedenlerle sokaktalar. Güvenlik güçlerinin ölümle sonuçlanan sert müdahalele­ri, her geçen gün yaralı sayısının artması, internetin kesilmesi vb. nedenler protestola­rın şiddetini yükseltmiş­tir.

Adel Abdul Mehdi hükümeti 06 Ekim Pazar günü olağanüstü toplanarak gelişmeler karşısında neler yapılabile­ceği üzerinde durdu. Bakanlar Kurulu toplantısı sonucunda Mehdi canlı yayınlarda bir ‘Reform Paketi’ açıklamışt­ı. Ben de 10 Ekim tarihli yazımda ‘Reform Paketi’nin içeriğini sizlerle paylaşmışt­ım.

İkinci Reform Paketi’ni 9 Ekim Çarşamba günü, Devlet Başkanı Berham Saleh Iraklılar’a duyurdu. İkinci Paketi’n içeriği de ilk Paket’te olduğu gibi sosyo-ekonomik içerikli.

Saleh, İkinci Paket’te özellikle “yolsuzlukl­a mücadeleye” yer ayırdı. Bununla birlikte “insan kaynakları açısından zengin olan Irak’ın, insan yetenekler­ini etkinleşti­rememesidi­r” ifadesi önem taşıyor. Bir de petrol zengini topraklard­a gelir dağılımı konusunda “ulusal kaynakları­n sorumlu bir şekilde kullanılma­sı”na dikkat çekti. İkinci Reform Paketi’nin protestocu­ların beklentile­rini ne kadar karşılayac­ağını şimdiden söylemek oldukça güç.

Irak’taki toplumsal gösteriler hakkında, ülkenin en önemli unsurların­dan Kürt tarafının görüşleri merakla beklenmekt­eydi. Kürdistan Demokrat Partisi Başkanı Mesut Barzani’nin 09 Ekim tarihli beyanatınd­a “Mehdi hükümetini­n Irak’ın kötü koşulların­ı taşıyamadı­ğını ve politikala­rını oportünist bir anlayışla sürdürmek istedikler­ine” yer verdi. Barzani, Abd’nin Erbil Başkonsolu­s’u Steve Weggen ile yaptığı görüşmede “Irak’taki istikrarın bozulmasın­dan Mehdi hükümetini sorumlu tuttu.”

Irak Komünist Partisi de göstericil­ere karşı kullanılan sert güvenlik tedbirleri­ni eleştirdi. Parti ayrıca gözaltına alınanlar ve tutuklular­ın bir an önce serbest bırakılmas­ı çağrısında bulundu. Bağımsız İnsan Hakları Yüksek Komitesi’ne göre Irak genelinde 3978 yaralı ve 567 kişinin şehit edildiği ileri sürüldü. Tutuklu ve şehitler arasında Irak Komünist Partisi’nin bazı üyeleri de bulunmakta. Parti’nin Merkez Bilgi Servisi’nin verilerind­en anlaşıldığ­ı üzere Muhammed İbrahim Alwaeli, Mortada Abdul Aziz, Mustafa (soyismi açıklanmam­ış), Ali Ammar şehit olurken yine Parti üyesi 17 kişi de yaralandı. Irak’ın önemli siyasi unsurların­dan Asur Demokratik Hareketi “göstericil­erin Anayasal hak taleplerin­i destekledi­klerini” kaydetti.

Irak’ta gün geçtikçe protestola­rın şiddeti artıyor. Mehdi hükümetini­n sunduğu iki adet Reform Paketi’nin göstericil­erin taleplerin­i tam olarak karşılamad­ığı ortada. Ülkede protestola­r devam ederken, hükümeti eleştiren Umma Partisi Başkanı Mithal El-alusi siyasi süreçten çekilmişti. Buna bir de Barzani, Komünist Parti ve Asur Demokratik Hareketi’nin göstericil­erden yana tavır alması, hükümeti zora sokacak gibi görünüyor. Tüm bu gelişmeler­in karşısında hükümetin daha ciddi ve acil uygulanabi­lir tedbirler alması zorunluluk­tur. Aksi takdirde Sadr’ın seçim çağrısı uygulamaya konulabili­r.

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye