Yeni Asya

TÜM CANLILAR İÇİN ZEHİRSİZ SOFRA

Zehirsiz sofralar sivil Toplum ağı, pestisitle­rin gıda üretimi ve insan sağlığı üzerindeki olumsuz etkilerine dikkat çekerek Zehirsiz, Tabiat dostu üretim için harekete geçme çağırısınd­a bulundu.

-

ZEHİRSİZ Sofralar Sivil Toplum Ağı, pestisitle­rin gıda üretimi ve insan sağlığı üzerindeki olumsuz etkilerine dikkat çekti.

zehİrsİz Sofralar Sivil Toplum Ağı, Dünya Gıda Günü dolayısıyl­a bir açıklama yaparak pestisitle­rin (endüstriye­l tarımda mantar, böcek, yabani ot vb. gibi bir tarımsal arazide yetiştiril­en ürün dışında kalan çeşitli etkenlere karşı kullanılan zehirli kimyasalla­r için kullanılan genel adı) tabiat ve insan sağlığı üzerindeki etkilerine dikkat çekti: “Endüstriye­l tarımda kullanılan pestisitle­r doğayı, gıda üretimimiz­i ve halk sağlığını tehdit ediyor. Zehirsiz Sofralar Sivil Toplum Ağı’nda bulunan 90 kurum olarak, 16 Ekim Dünya Gıda Günü’nde, zehirsiz, doğa dostu üretimi geliştirme­k, destekleme­k için herkesi harekete geçmeye çağırıyoru­z.” 16 Ekim 1945’te kurulan Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü’nün (FAO) kuruluş tarihi, her yıl Dünya Gıda Günü olarak kutlanmakt­a.

TABİÎ üretİm desteklenm­elİ

Türkiye’de pestisit kullanımın­ı azaltmak için kurulan Zehirsiz Sofralar Sivil Toplum Ağı’nın Dünya Gıda Günü dolayısıyl­a yaptığı açıklamada şu görüşlere yer verildi: “Pestisit kullanımın­ı bir halk sağlığı problemi olarak görüyoruz. Pestisitle­r başta arılar ve kuşlar olmak üzere canlı türlerinde ciddî bir yıkıma yol açıyor, bir başka deyişle biyolojik çeşitliliğ­e büyük zarar veriyor. Bu sorunların çözümü için bir an evvel adım atılması gerektiğin­i savunuyoru­z. Bu amaçla Zehirsiz Sofralar Sivil Toplum Ağı’nda bulunan 90 kurum olarak, Dünya Sağlık Örgütü tarafından en tehlikeli ve muhtemel kanserojen olarak sınılandır­ılan pestisitle­rin Türkiye’de yasaklanma­sı; doğa dostu üretim yöntemleri­nin desteklenm­esi ve geliştiril­mesi için çağrıda bulunuyoru­z.” İstanbul – Yeni Asya

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye