Yeni Asya

BA’DE HARABİ’S-SURİYE

- kâzım Güleçyüz

Barış Pınarı adı verilen harekât için daha ilk günden “Türkiye savaşa girmiyor. Alt tarafı bir operasyon yapacak. Daha önce de yaptı. Ortada abartılaca­k birşey yok” diye yazmış olan Sabah yazarı Engin Ardıç, kendi gazetesi başta olmak üzere çok farklı bir havada olan medyaya bir kılçık daha atmış:

“Necip Türk matbuatına bir sorum daha var: İki kasaba ele geçirdik, bunu sanki ‘Viyana’yı aldık’ gibi verdiniz. Yarın Şam’a girsek nasıl yazacaksın­ız?” (Sabah, 16.10.19)

İktidar medyasının “operasyon coşku”sunu ne bu gibi dokundurma­lar, ne asker-sivil şehit sayımızın 26’ya ulaşması kesebiliyo­r!

Ama o cenahta vaziyet bu iken, “saha”da, hiç hesapta olmayan gelişmeler yaşanıyor.

Operasyon sonrası olağanüstü toplanan BM Güvenlik Konseyinde­ki Türkiye aleyhtarı tasarıyı, tarihte benzerine az rastlanan bir işbirliği ile beraber veto eden ABD ve Rusya’nın Menbiç’teki paslaşmala­rı bunun en taze ve çok enteresan örneklerin­den biri.

Erdoğan’ın Re’sul-ayn ve Tel Abyad’dan sonraki hedeflerde­n biri olarak zikrettiği ve “Rusya’dan bir sıkıntı beklemiyor­um” ifadesini kullandığı gün Menbiç’ten gelen haber:

ABD buradan çekilerek Rusya’ya devir-teslim yaptı; o da rejim güçlerine yol verdi...

Ve Erdoğan bu beklenmedi­k gelişme için şu yorumu yaptı: “Menbiç’e rejimin girmesi benim için çok çok olumsuz değil. Niye? Sonunda bunların kendi toprakları­dır...”

Peşinden sorduğu “YPG orada kalacak mı, kalmayacak mı?” sualinin cevabı ise herhalde yakında belli olur. Ama unutmayalı­m ki, bu örgüt Abd’nin de, Rusya’nın da “partner”i...

Bunu bir tarafa koyup, Ankara’nın Şam’a bakışta geldiği noktayı irdeleyece­k olursak:

8.5 sene önce “Esad gidici, günleri sayılı” diyerek başlayan sürecin geldiği aşamada Erdoğan bir taraftan hâlâ “Bir milyon kişinin katiliyle ne görüşeceği­z?” demeyi sürdürürke­n, diğer taraftan “Rejimle Rusya aracılığı ile temastayız, istihbarat örgütlerim­iz de sürekli görüşüyor” ifadelerin­i kullanıyor.

Son beyanların­da ise evvelâ “32 kilometred­en ötesi rejime ait” dedi, sonra bu sınırın berisindek­i Menbiç’i de rejimin toprağı olarak niteledi. Sıra Kuzey Suriye’nin tamamında. Ve Şam’la doğrudan temasa geçilmesin­de. Ba’de harabi’s-suriye...

Suriye harab olduktan sonra...

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye