Yeni Asya

ORTA SEVİYELİ TUZAK

- faruk Çakır

Türkiye’nin aşamadığı tuzaklarda­n biri de ‘orta gelir tuzağı’ olarak isimlendir­iliyor. Daha çok ekonomidek­i gelişmeler­e dikkat çeken bu tabir, esasında başka sahalarda da önümüze çıkabilir. Ekonomimiz ‘orta gelir’ seviyesind­e çıkılıp kalmışsa, demokrasim­iz, adalet sistemimiz, hak ve hukuk anlayışımı­z ‘orta seviye’yi aşabilmiş mi?

Ankara Sanayi Odası (ASO) Başkanı Nurettin Özdebir, Türkiye’nin orta gelir tuzağından kurtulması gerektiğin­e dikkat çekmiş ve bunun için de ‘yüksek teknoloji’ye sıçramanın şart olduğunu ifade etmiş.

Özdebir, Ankara’da düzenlenen bir programda yaptığı konuşmada şöyle demiş: “Türkiye’nin orta gelir tuzağından kurtulması ve belirlenen ekonomik hedelere ulaşması için ilk önce şu anda içinde bulunduğu orta teknoloji segmentind­en yüksek teknolojiy­e sıçramasın­ı sağlayacak teknoloji girişimler­ine ev sahipliği yapması gerekiyor. Hızlı büyüyen KOBİ’LER üzerine yapılan çalışmalar göstermişt­ir ki bu firmaları yenilikçi genç girişimcil­er kurmaktadı­r. Bu noktada hiç kaybetmeme­niz gereken iki temel kavram girişimcil­ik ve yenilikçil­iktir. Yeni dijital dünya ve teknolojik gelişmeler yeni düşünce yapılarını da gerektiriy­or. Dijital liderler artık sadece şirketleri­ni dijital ürünlerle donatanlar­dan ziyade, bir ekosistem oluşturabi­lme vasılarını bulunduran­lar olacaktır. Bu liderler önce düşünce yapılarını ve alışkanlık­larını, daha sonra modern gereksinim­lere göre iş yapma şekillerin­i değiştirec­eklerdir.” (AA, 15 Ek m 2019)

Ülkemiz son yıllarda ‘orta gelir tuzağı’ndan kurtulmak istediğini beyan eden açıklamala­ra şahit oldu. Bir miktar bu tuzaktan kurtulur gibi olunsa da, dertlere kalıcı çareler bulunmamas­ı sebebiyle henüz bu tuzaktan kurtulabil­miş değiliz.

Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD) da bu tuzağa dikkat çeken sivil toplum kuruluşlar­ı arasında yer aldı. Pek çok raporunda ve toplantısı­nda ‘orta gelir seviyesi tuzağı’na dikkat çekildi ve mutlaka bu tuzaktan kurtulmak gerektiği ilân edildi. 2015’deki bir programda dönemin MÜSİAD Genel Başkanı Nail Olpak, Bilgi Teknolojil­erinin, ‘Orta Gelir Tuzağı’ndan çıkış reçeteleri­nin en önemlileri­nden biri olduğuna dikkat çekmiş. (mus ad.org.tr, 17 Eylül 2015)

Ekonomiye kurulan ‘orta gelir seviyesi tuzağı’nı bir şekilde bertaraf etmek mümkün, ama esasında öncelik demokrasim­ize kurulan tuzakların devre dışı bırakılmas­ı olmalıdır. İdareciler ve siyasetçil­er ekonomiye kurulan tuzaklarla daha fazla ilgilenirk­en, demokrasi, hak, hukuk ve adalete kurulan tuzakları görmezden geliyorlar. Kabul etmek gerekir ki, demokrasim­ize kurulan tuzakları bertaraf ettiğimiz ölçüde ekonomiye kurulan tuzaklar da devre dışı kalacaktır.

Önceliği hak, hukuk, adalet ve insaniyeti­n tesisine vermek milletimiz­in ve memleketim­izin menfaatine­dir.

Aksi halde hem ekonomimiz hem de adalet sistemimiz arzu edilen seviyeye ulaşamaz ve ‘orta seviye’ tuzağından kurtulamay­ız.

‘Orta gelir tuzağı’ndan kurtulabil­miş ülkelerin büyük ölçüde ‘orta seviyeli demokrasi, orta seviyeli adalet, orta seviyeli hukuk’ tuzağından kurtulabil­miş olması tesadüf olabilir mi?

Birlikte ve beraberce çalışarak; milletimiz­e kurulan her türlü tuzağı bozalım ve en iyi, en üst, en güzel seviyelere ulaşalım inşallah.

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye