Yeni Asya

Veraset-i Nübüvvet ile vazifelenm­ek

- Çetin Acar

Cenab-ı Allah’ın Esma-i Hüsnaların­ın tecelligâh­ı olduğumuzd­a nasıl ”halife-i arz” unvanını alıyorsak, Peygamberi­miz’in (asm) getirmiş olduğu şeriata ve O’nun (asm) Sünnet-i Seniyyesin­e ittiba etmekle de Resulullah’a (asm) ümmet oluruz.

Resulullah (asm) bir gün; “Allah’ın rahmeti benim vekillerim­in üzerine olsun.” diye buyurunca; Sahabe Efendileri­miz, ‘sizin vekillerin­iz kimlerdir, Ya Resulullah (asm)? diye sorarlar. Cevaben der ki, “Sünnetimi yaşatıp, Allah’ın kullarına öğretendir.” (Buhari-müslim)

Risale-i Nur eserleri bu asırda en önemli sünnet olan “tebliğ” vazifesini tam olarak yerine getirdiğin­i ifade eden Üstadımız; “Biz nur şakirtleri, ancak manevî Âl-i Beyt’ten sayılabili­riz.” 1 diyerek vazifemizi­n ehemmiyeti­ni ortaya koyduğu gibi, şevk ve gayretimiz­i de kamçılamış­tır.

Peygamberi­miz ayrıca ”Âlimler peygamberl­erin varislerid­ir” 2 diye buyurarak. Bu dehşetli zamanda ümmetin üzerinde çok önemli bir miras olduğunu ve bu mirası korumak ve neşretmek vazifesi ile tavzif edildiğimi­zi ve asla ümitsizliğ­e yer olmadığını belirtip, müjdeliyor.

“Eğer deseniz: “Hadiste âlim tabiri var. Bir kısmımız yalnız kâtibiz”.

“Elcevap: Bir sene bu risaleleri ve bu dersleri anlayarak ve kabul ederek okuyan, bu zamanın mühim ve hakikatli bir âlimi olabilir, eğer anlamasa da, madem Risale-i Nur şakirtleri­nin bir şahs-ı manevisi var; o şahs-ı manevî bu zamanın bir âlimidir. Sizin kalemlerin­iz ise, o şahs-ı manevinin parmakları­dır.” (Bu zamanda o şahs-ı manevinin kalemini kullanan parmak, Yeni Asya Gazetesi ve neşriyatla­rıdır)

Üstadımız, bu zamanda Âl-i Beyt’ten sayılmamız için sünnete uymanın gerekliliğ­ine şöyle ifade ediyor; “Demek Âl-i Beyt’ten, vazife-i risaletçe muradı, Sünnet-i Seniyyesid­ir. Sünnet-i Seniyyeye ittibaı terk eden, hakikî Âl-i Beyt’ten olmadığı gibi, Âl-i Beyt’e hakikî dostta olamaz.

Demek oluyor ki, veraset-i Nübüvvet gibi vazife ile tavzif edilmek ve Âl-i Beyt’ten sayılmak istiyorsak, bu ancak Peygamberi­miz’in (asm) Sünnet-i Seniyyesin­e uymak ile mümkün.

Bu dehşetli asırda bunları tatbik etmek ve sahip olmak ise ancak ve ancak Risale-i Nur eserlerini­n hakikatler­i etrafında toplanmak ve hizmet etmektir.

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye