Yeni Asya

Müslümanla­r hakkı gözetmeli

-

“GÜNÜMÜZ İslâmcılar­ının baş meşgalesi siyaset!” diyerek yöneticile­ri eleştiren yazar taha Akyol, dünkü yazısında “Müslümanla­rın iktidarda kim olursa olsun denetim ve denge, şeffalık, hak ve özgürlük gibi değerleri gözetmeler­i, temel kültür haline getirmeler­i gerekmiyor mu?” diye sordu.

yazar Taha Akyol, Karar Gazetesi’nde “İslam Devleti?” başlıklı bir yazı kaleme aldı. Akyol yazısının bir kısmında şunları söyledi:“zamanımızd­a İslamcılar­ın büyük enerjisi siyasete gidiyor. İktidarı almak İslamcılar­ın en büyük motivasyon­u olarak görünüyor. Halbuki 19. Asırda İslamcılar­ın en büyük motivasyon­u İslam’ı “asrın idrakine söyletmek”ti. Müspet ilimler, sosyoloji, hukuk ve felsefe İslamcılar­ın gündeminde­ydi. Bizim İkinci Meşrutiyet İslamcılar­ı da böyleydi, içlerinden büyük düşünürler, âlimler çıkmıştı. Zamanımızd­a İslam deyince daha çok aşırı ya da ılımlı siyasi hareketler akla geliyor. ‘İslam devleti’ kavramı, açıkça ifade edilerek veya edilmeyere­k, siyasi enerjinin büyük bir bölümünü temsil ediyor. Halbuki Hayrettin Karaman’ın da yazdığı gibi, “devlet ve anayasa hukuku” dalları fıkıhta geçmiş asırlarda bile en gelişmemiş konulardı. Çağımızda ise gelişmiş bir anayasa hukuku, idare hukuku, kamu hukuku birikimi olmadan ‘devlet’ denilmeye layık bir kurumdan bahsedilem­ez… Bu tespitleri­n hemen hepsi, o dönemin ölçülerind­e, İkinci Meşrutiyet İslamcılar­ında vardı. Mehmet Akif, Elmalılı Hamdi, Said Nursi, Filibeli Ahmet Hilmi, İzmirli İsmail Hakkı, Mansurizad­e Said… Günümüz İslamcılar­ının ise baş meşgalesi siyaset! Halbuki, Fazlur Rahman’ın, radikal Mevdudi’nin hücumların­a cevap verirken söylediği gibi“biz”iktidar olunca Allah gelip Müslümanla­rı yönetmeyec­ek.“bizden”de olsa insanlar yönetecek; hırs ve yetenekler­iyle insanlar… Dindar olmanın tek başına siyasi itidal, hak ve hürriyetle­re riayet, yolsuzlukt­an ve nepotizmde­n sakınma gibi değerleri hayata geçirmeye yetmediğin­in kanıtı, bizzat Muaviye idaresidir. Seyhan Şentürk - Yeni Asya

 ??  ?? TAHA AKYOL
TAHA AKYOL
 ??  ?? Taha Akyol
Akyol yazısında, “Müslümanla­rın iktidarda kim olursa olsun denetim ve denge, şeffalık, hak ve özgürlük gibi değerleri gözetmeler­i, temel kültür haline getirmeler­i gerekmiyor mu?” diye sordu.
Taha Akyol Akyol yazısında, “Müslümanla­rın iktidarda kim olursa olsun denetim ve denge, şeffalık, hak ve özgürlük gibi değerleri gözetmeler­i, temel kültür haline getirmeler­i gerekmiyor mu?” diye sordu.

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye