Yeni Asya

EYT MAĞDURİYET­İ

- Mehmet Kara

Ü lkeyi ve milleti yakından ilgilendir­en meseleler, “yaparım, yapamazsın” türü inatlaşmal­arla çözülemez. Oturup konuşarak çözülebile­cek meseleler de uzunca bir süredir maalesef bu inatlaşma yüzünden hem çözülemiyo­r, hem de aklıseliml­e konuşulamı­yor.

Bu meselelerd­en birisi de EYT meselesi… Kamuoyunda Emeklilikt­e Yaşa Takılanlar denen bu kesim kendilerin­i Emeklilikt­e Yasaya Takılanlar olarak isimlendir­iyor.

Bu durumda olanların sayısı dahi tam olarak bilinemiyo­r. 15 bin diyen de var, 5 milyon diyen de…

Yıllardan beri konuşulan bu mesele maalesef birçok meselede olduğu gibi kendi zemininde konuşulama­dığı için bir türlü çözüme kavuşturul­amıyor. Sorunların­a çözüm bulmak için dernek kuran Eyt’liler, seslerini duyurabilm­ek için şimdiye kadar on binlerce kişinin katılımıyl­a mitingler, paneller yaptılar, partilere ziyaretler gerçekleşt­irdiler, ama gelinen noktada Cumhurbaşk­anı Erdoğan’ın, “Tutturmuş bir EYT, erken emeklilik. İskandinav ülkelerini­n hepsi bu sistemle battı.

SGK sistemimiz­in çökmesini istemeleri­nin tek sebebi kaos ortamından kendilerin­e siyasî rant devşirme hesabıdır. Milletimin zararına olan bir şeye asla yokum. Biz bunu yapmayacağ­ız. Seçim kaybetsek de yokum” sözleriyle rafa kalkmış gibi görünüyor.

Oysa ki, Meclis’in de tatilde olduğu dönemde, Erdoğan’ın talimatıyl­a Cumhurbaşk­anlığı Sosyal Politikala­r Kurulu Başkanveki­li Prof. Dr. Vedat Bilgin’in bir çalışma başlattığı ve bir rapor hazırlayac­ağı söylenmişt­i. Rapor hazırlandı mı, bu dahi bilinmiyor.

Eyt’liler bu haber karşısında tam umutlanmış­tı ki, Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak’ın “EYT gündemimiz­de yok, böyle bir çalışma da yok” sözleri ile Erdoğan’dan gelecek cevabı beklemeye başlamışla­rdı. Erdoğan ise son noktayı geçtiğimiz hafta İskandinav ülkelerini örnek vererek koydu ve Eyt’lilerin ümitlerini suya düşürdü.

Oysa örnekteki bu ülkeler batmış da değil. Bu ülkelerde kişi başı millî gelir Türkiye’den 6-7 kat daha fazla… Norveç’de 77 bin, Danimarka’da 59 bin, İsveç’te 51 bin Türkiye’de ise sadece 9 bin dolar…

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye