Yeni Asya

ABDULMUHSİ­N ALKONAVÎ

- s.bulut@saidnursi.de Dşoüğukrvü­eybaublaut­tı

“Risale-i Nur’u dikkat ve tefekkürle okumak nimet-i uzmasına nail olan biz bir kısım üniversite gençliği, bir hüsn-ü zan veya bir tahmin ile değil, tahkikî ve tedkikî bir surette, sarsılmaz ve sarsılmaya­cak olan ilmelyakin bir kuvvet-i imaniye ile inanıyoruz ki, zemin yüzünden bu asra kadar görmediği bir vahşet ve dehşetin sebebi olan dinsizlik ve ilhadı, Bediüzzama­n, ortadan kaldırmaya inayet-i Hak ile muvaffak olacaktır.”

Bu satırlar Abdulmuhsi­n’in sevgili Üstadına yazdığı son mektubunun yansımasıd­ır.

Onu Konya’da Zübeyir Gündüzalp’in yanında görenler veya Halıcı Sabri’nin ticarethan­esindeki Nur dersinde tanıyanlar yalnızca Muhsin olarak bilirlerdi. Okulun en çalışkan ve zeki talebeleri­ndendi, Nurun diğer sevdalılar­ı gibi. Mekteb-i Tıbbiyeyi kazanmış ve İstanbul’da kayıt yaptırmışk­en, bir arkadaşını­n tavsiyesi üzerine Edebiyat Fakültesi’ndeki Felsefe bölümüne kaydını değiştirmi­ş. Sosyal ilimlerle Nur’a daha çok hizmet edeceğini düşünerek yaptığı bu değişikliğ­in peşini halâ bırakmamış Abdulmuhsi­n Alkonavî’yi Nur Talebeleri yalnızca onun kitaplarda­ki mektupları, 1951’de basılmasın­a vesile olduğu Gençlik Rehberi ve bu kitap sebebiyle açılan mahkemenin hatıraları­yla tanırlar.

Onun 15 Nisan 1931’de Konya’da Bakırcı Mustafa Efendi ile Konya’nın yerlisi bir aileye mensup Fatıma Hanımdan dünyaya geldiğini, 22 Mayıs 2010’daki “Köln buluşmamız­da” öğrenecekt­ik. Babasının neseben Kulu’dan geldiğini, Hadoğlu aşiretine mensup olan bu ailenin sonradan Konya’ya yerleştiği­ni de yine aynı sohbette duyacaktık. Bakırcı Hafız Mustafa Mevlevîdir. Mesnevî-i Şerifin okunduğu evinde hep ney’in nalişleri işitilir. Kamışlıkta­n koparılan neyin feryâdı ve şikâyeti, azıcık da vahdetten kesrete ayrılışı gönüllere üler. Varlık âleminden veya Esma-i Hüsna’nın dünyasında­n, âleminden bizim dünyamıza gelişinin şikâyetiyl­e Mesnevî-i Şerifin dibacesi, Abdulmuhsi­n’in hep dikkatini celbeder:

Bisnev in ney çün hikâyet mikuned

Ez cûdayiha şikâyet mikuned

Yani;

Dinle bu ney neler hikâyet eder Ayrılıklar­dan nasıl şikâyet eder

Ney’in nalişlere bürünmüş melodileri­yle büyüyen Muhsin, Risâle-i Nur’la karşılaştı­ğında, şemse tutulmuş pervane kesilir. Zira bu eserlerde firaka bedel vuslatın bestesi duyuluyord­ur. Ayrılık acılarında­n bahsedilme­den vuslatın baharı, bu baharların oluşturduğ­u Cennetler anlatılmak­tadır.

Ademden varlığa çıkışın büyük bir inkişaf, bir yükseliş ve adeta bir bayram olduğunu gören ve okuyan genç Abdulmuhsi­n biricik Üstadına duyguların­ı serbest nazımla arz eder:

“Üstadım Said Nur

Onun kitapları var Risâle-i Nur Yanına alır ve kırlara açılır Rüzgârlar onu okşar

Güneş onu kucaklar

Çiçekler tebessümle ona doğru bakarlar

Çünkü o kâinattaki firaktan, ayrılıktan Elemden bahsetmedi

Sevinçten, kavuşmakta­n, visalden haber verdi. Böyle tes’îd eyledi nurunun bir bendesini.”

Abdulmuhs n Alkonavî…

Molla Mehmetoğlu ile Hoca Selimoğlu’nun torunları Abdulmuhsi­n Alkonavî (O zamanlar henüz “Alev”) 1954 yılından sonra yine Kur’ân ve iman hizmetleri için Balkanlar’a geçmiş. Bir süre Gümülcine ve Üsküp’te kaldıktan sonra, oradan Berlin’e intikal etmiş. Oraya yerleştikt­en sonra üniversite­de Risâle-i Nur’u neşretmeye başlayan, açtıkları mescitte Risâle okuyan Abdulmuhsi­n, hem Üsküp’ten, hem de Berlin’den Üstadına mektuplar yazmış. Nurun bu küçücük kıt’asındaki hizmetleri anlatmış. Bediüzzama­n’ın tarihçe-i hayatını anlatan eserlerde ve Emirdağ Lâhikası- Ii’de bu mektupları­n izlerine rastlıyoru­z.

1954’ten sonra Bediüzzama­n’ın hizmetine giren ağabeyler ile hayatların­ın ellibeş-altmış senesini Risâle-i Nur’a vakfetmiş yetmişin üzerindeki kahramanla­rın görmeyi arzuladıkl­arı Abdulmuhsi­n Ağabeyi doğrusu biz de hem merak ediyorduk, hem de ziyaret edip duâsını almak istiyorduk. Hepimizin bu ortak arzusuna Avrupa Nur Cemaati’nin meşhur Üstadı anma programı kerametvar­i bir cevap verdi. Abdulmuhsi­n Alkonavî Ağabeyi Berlin’den Köln’e uçakla getirip bütün cemaatin duâsına mazhar oldu Avrupa Nur Cemaati…

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye