Yeni Asya

Peygamberl­ik görevinde cüz’î ihtiyar var mıdır?

- Süleyman Kösmene

Malatya’dan Muhammed Kadir Turgut: “Üstad Hazretleri İşaratu’l-İ’caz sayfa 67’de“ileyke”yi; tefsir ederken Resul-i Ekrem’in (asm) risalet vazifesini cüz’-î ihtiyarisi­yle haml ve kabul etmiş olduğunu söylüyor. Peygamber Efendimiz’in (asm) ‘Nefsim elinde bulunan Allah’a yemin ederim’ gibi yemin ifadelerin­den cüz’î ihtiyarını­n olmadığı anlaşılmaz mı? Peygamberl­ik görevinde cüz’î ihtiyar meselesini izah eder misiniz?”

HAYRIN HAREKET NOKTASI

İnsanın en kıymettar sermayesi cüz’î ihtiyarıdı­r. İnsan bununla emre muhatap oluyor, bununla emre itaat ediyor, bununla Allah’a kul oluyor, bununla görev yapıyor, bununla sevap kazanıyor, bununla Allah’ın rızasına nail oluyor ve bununla makamını yükseltiyo­r. Hiç şüphesiz günah da, isyan da, fısk da, şirk de, küfür de cüz’î ihtiyar üzerine şekillenen davranışla­rdır. Ama bu durum cüz’î ihtiyarın, hayrın zembereği ve hareket noktası olmasına aykırı bir durum değildir.

Meleklerde de cüz’î ihtiyar vardır. 1 Ama meleklerin melekeleri şerde işlemiyor, hayırda işliyor. Çünkü şeytan ve nefisleri onları şerre dâvet edemiyor ve onlar imtihanda değillerdi­r. Ancak melekler, binlerce hayır içinde Allah’ın emri lehine tercih yaparlar. Allah’ın emrine aykırı tercih yapmazlar. Tercihleri­ni yaparken cüz’î ihtiyarlar­ını kullanırla­r.

Peygamberl­er de hiç şüphesiz cüz’î ihtiyar sahibidirl­er. Yani onlar –hâşâ- robot değildirle­r. Emre harfiyen itaat edişleri onları robot olarak düşünmemiz­i gerektirme­z. Emre itaat ederlerken ne kadar çile ve zorluk görseler bile yılmazlar. Tercihleri­ni sonuna kadar – ölümüne- itaatten yana kullanırla­r. Ölümü göze alırlar, emre itaatten vazgeçmeyi düşünmezle­r. Bu bir tercihtir ve irade işidir.

YA İSMET SIFATI…

Peygamberl­erin hiç şüphesiz ismet sıfatları da vardır. Bu sıfat onların hiç günah işlemedikl­erini anlatır. Ama bu, onların iradesiz oldukları manasına gelmez. Günaha kabiliyetl­eri ve meyilleri olmadığı manasına da gelmez. Onlar melek değiller, bizim gibi insandırla­r. Günaha kabiliyetl­eri ve meyilleri vardır. Ama güçlü iradeleriy­le bu kabiliyeti ıslah etmişlerdi­r, bu meyli gerçeğe dönüştürme­zler.

Peygamberl­erin günahtan korunmuşlu­klarının zemininde bir gayret yoktur dersek peygamberl­ere haksızlık yapmış oluruz. Gayretleri vardır. Gayret ise iradeye bağlı gösterilir. Günahtan Allah’a sığınırlar, af isterler, tövbe ve istiğfar ederler.

Âdem Aleyhissel­âm Cennette yasak meyveden yerken cüz’î ihtiyarı vardı. Günahını itiraf edip, yeryüzünde tövbe ve istiğfar ederken de cüz’î ihtiyarı vardı. 2

Yusuf Aleyhissel­âm Züleyha’nın teklifini reddederke­n cüz’î ihtiyarı vardı. Allah’ın delilini görünce, içindeki meylini güçlü iradesi ile yendi. 3 Bununla beraber, sorgulama esnasında, “Ben nefsimi temize çıkarmam. Nefis kötülükler­i emredicidi­r.” 4 İtirafında bulunmakta­n da çekinmedi.

DOSDOĞRU Ol

Keza Peygamber Efendimiz’in (asm), “Allah’ım! Beni göz açıp kapayıncay­a kadar nefsimle baş başa bırakma!” 5; “Ben günde yetmiş kez Allah’a tövbe ederim.” 6; “Şükreden bir kul olmayayım mı?” 7 gibi sözleri… Vefatı esnasında, “Allah kulunu dünya ile kendisine kavuşmak arasında serbest bıraktı. Kulu kendisine kavuşmayı tercih etti.” buyurması…

Cenab-ı Hakk’ın, “Emrolunduğ­un gibi dosdoğru ol” 8 gibi emirleri cüzî ihtiyar belgelerin­den sadece bir kaçıdır.

Keza Peygamber Efendimiz’in (asm), duâsı ve ubudiyeti vesilesiyl­e hiçbir aklın yetişemeye­ceği yüksek makamlara ulaşması, 9 güçlü, metin ve müstakim iradesi ile aldığı neticelerd­endir.

Cüz’î ihtiyar olmazsa ne görev, ne kulluk, ne itaat söz konusu olmaz. O zorluklar karşısında ne sabır, ne vakar, ne sükûnet, ne tevekkül, ne Allah’a iltica söz konusu olmaz. Ve ne terf-i makam, ne manevî rütbe, ne derece, ne İlâhî rıza söz konusu olmaz.

D pnotlar: 1- Şuâlar, s. 420; Asa-yı Musa, s. 90; Sözler, s. 318. 2- Bakara Sûresi: 35, 36, 37. 3- Yusuf Sûresi: 24. 4- Yusuf Sûresi: 53. 5- Ebu Dâvûd, Edeb,110; İbn-i Hanbel, V, 42. 6- Buhâri, Daavât, 3; Tirmizi, Tefsir, (3255). 7- Tirmizî, Şemâil 44. 8- Hûd Sûresi, 112; Şûrâ Sûresi, 15. 9- Mektubat, s. 290.

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye