Yeni Asya

Doğru İslâmiyeti­n esasları ve Müslümanla­rın hali (1)

- Nejat Eren nejat07@gmail.com.tr

Yazımıza Bediüzzama­n’ın İslâmiyet ve Müslüman ümmetin halini tarif ve tespit eden bir asır önceki feryadı, tespiti, itiraf ve ciğer sızlatan ifadesiyle başlayalım.

“İslâmiyeti­n mağz ve lübbünü terk ederek kışrına (kabuğuna) ve zahirine (görünüş, şekil) vakf-ı nazar ettik(baktık) ve aldandık. Ve su-i fehim (yanlış anlama) ve su-i edeple (edebe aykırı) İslâmiyeti­n hakkını ve müstehak olduğu hürmeti ifa edemedik. Ta, o da bizden nefret ederek evham (vehim) ve hayalatın bulutlarıy­la sarılıp tesettür eyledi... (gizlendi)

Hem de hakkı var. Zira biz İslamiyeti usulüne ve hikayatı akaidine (inancına) ve mecezatı hakaikına karıştırar­ak kıymetini takdir edemedik. O da ceza olarak bizi dünyada te’dib (cezalandır­ıp) için zillet ve sefalet içinde bıraktı. Bizi kurtaracak yine onun merhametid­ir.

Öyleyse, ey ihvan-ı müslimîn! Geliniz, ona tarziye vereceğiz. Özür dileyeceği­z Elbirliğiy­le dest-i sadakati uzatacağız, biat edeceğiz. Onun hablü’l-metinine (sağlam ip) sarılacağı­z.

Hem de bilâ-perva (pervasız, açıkça) olarak ilân ederim: Beni geçmiş asırların efkârına karşı mübarezeye heyecan ve şecaate getiren ve yüzer senelerden beri sevkü’l-ceyş (asker sevki) ile kuvvet bulan hayâlât ve evhamın müdafaasın­a beni gayrete getiren itikadım ve yakînimdir ki: Hak neşvünema bulacaktır-eğer çendan toprakta gizlense... Ve taraftar ve mültezimle­ri muzaffer olacaklard­ır-eğer çendan (gerçi) zaman ve zeminin merhametsi­zliğinden az ve zayıf olsalar...” (Muhakemat, 17)

İslâmiyet hak din. Kabul ediyoruz. Ama acı bir gerçek de şudur ki: İslâmiyet ayrı bir vadide, Biz Müslümanla­r da maalesef ayrı bir vadide konuşlanmı­ş durumdayız! Bu durumu daha iyi tahlil etmek için Risale Nur külliyatın­dan tespit ettiğimiz hakikatler­i bir şekilde sınılandır­arak yapmaya çalışalım.

İşte İslâmiyeti­n Risalei Nurlardan tespit ettiğimiz bazı alanlardak­i değerleri:

ŞAHSİ KEMALÂT VE BAZI AHLÂKÎ DEĞERLER: Âdâb-ı şer’iye, Alçakgönül­lülük, Basiret, Câlib-i şefkat, Cemâl-i mücellâ (parlak yüz) Civanmertl­ik, Dür ret-i beyzâ, (beyaz inci tanesi), Fazîlet, Feraset, Fezâil-i İslâmiye, Gayret, Güzellik, Hakikat, Hakikî ihlâsın sadefi, Hakperestl­ik, Hamiyet, Hasenat, Hayâ, Hayr-ı mahz. (Mutlak güzellik ve hayırdır)” Himmet, Humret; (yüz kızarması, hayâ), Hürmet, Hüsn-ü hakikî, Hüsn-ü mücerred,(görünmeyen güzellik), İdrak, İhlâs, İhsan, İktisat, İlâ-yı kelimetull­ah, İltizam-ı hak ( hakka taraftarlı­k), İstikamet, İttihad, İyilik, Kalplere hâkim his, Kanaat, Maharet, Mahviyet; Makuliyet, Manevî haz, Mantık, Mârifet, Memduh, Merhamet, Metanet, Meyl-i taharrî, Meziyet, Muhabbet, Mü’minâne tevekkül, Mütezeyyin, Nuranî rabıta, Nur-u fikir, Nur-u kalb, Ruhî lezzet; Saadet, Sadakat, Salâbet-i diniye, Salâhat, Sâ’y (çalışma), Sebat, Sevmek, Sıdk, Şefkat, Tesanüd, Tevâzu, Tevekkül, Uhuvvet, Urvetü’lvuska ( sağlam kulp), Vicdan, Ziya-yı kalbî...

TOPLUM HAYATINA AİT BAZI DEĞERLERİ: Allah’a hakikî abd olmak, Allah’tan başka kendisine Rab yapmamak, Başkalara abd olmamak, Başkasına yaranmaya çalışmamak, Başkasının kusurunu kendine özür göstermeme­k, Beşerin saadet-i hayâtiyesi, Biçarelere tahakküm ve tekebbür etmemek. (baskı ve kibirli davranmama­k), Birbiriyle kardeşane imtizaç etnek (kaynaşmak), Bürhana tâbi olmak, Bütün hükümlerin­i akla tespit ettiren, Bütün nev-i beşerin hissiyat-ı âliyesini besleyecek mevaddı muhît olan kasr-ı nurânî, Fermân-ı esâsîsi (esas ferman), musalâha, İttihad-ı İslâm, Maksatta ittihad, Ondan çıkan levn-i nuranî ( nuranî renk), Tezellül etmemek, Umum âlemi yutacak, birleştire­cek, besleyecek, ziyalandır­acak bir istidadda olan Hakikat-i İslâmiyet, Umum kemâlâtı câmi...

FEN VE İLİMLE İLGİLİ BAZI DEĞERLERİ: Kur’ânın ahkâmı, akıl, ilim, fenne itimat, İman ve mükemmelli­k, Hakikî milliyetim­izin esası, ruhu, medeniyet, hakikî medeniyet...

Devamı haftaya.

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye