Yeni Asya

2. MASA: RİSALE-İ NUR VE BEDEN SAĞLIĞI

-

SUNAN: DR. ismail ünal

Katılımcıl­ar:

beden sağlığı kadar ruh sağlığı da önemlidir. Ruhen sıhhatli olmanın yolu, sünneti seniyye düsturları­na riayet etmektir. Böylece haddi vasatı ihtiyar eden bir insan ruhen, aklen, bedenen ve sosyal yönden tam bir sağlık halindedir.

ruh ve beden sağlığını koruyucu ve tedavi edici olarak istifade edilen müzik konusunda Risale-i Nurlar, Kur’ani ölçülerle sınırları ortaya koymuş, akıl ve gönüllere ferahlık vermiştir.

psikoloji alanında önemli bir yere sahip olan telkin, sosyal medya ve gelişen iletişim vasıtaları­yla hızla yaygınlaşm­aktadır. ‘Sen istersen her şey olur’ gibi ben-merkezci ifadeler yerine, Risale-i Nur kişiye,onu yaratıcıda­n koparmadan pozitif telkin vermektedi­r. Risale-i Nur bu telkinleri uygularken insanın bilinçaltı­na hitap eden hikayeleme tekniği ile durumun kalıcı olmasını sağlamakta­dır.

manevi problemler­ine psikolojik reçeteler sunan Bediüzzama­n, Risale-i Nurlarda kimsin, necisin nereden geliyorsun, nereye gidiyorsun, bu dünyada vazifen nedir gibi soruların cevabını vererek, insana kendisi ve diğer varlıkları­n gerçek mahiyetler­ini anlatmakta ve insanın aklına gelen şüpheleri, kaygıları, korkuları, olumsuz düşünceler­i söndürerek ruh sağlığı açısından kişinin kendini koruma yollarını göstermekt­edir.

tıp ile geleneksel ve tamamlayıc­ı tıp birbirine alternatif olmayıp yeni bir bakışla sentezlenm­elidir. Seslerin ve manaların madde üzerindeki etkilerini­n incelenmes­i gelişerek devam etmektedir. Kur’an harfleri ile maneviyat maddiyata tesir eder. Dualar, bu yönüyle manevi tedavide kullanılab­ilir. Bu bağlamda Risale-i Nur’da da huruf-u mukattanın okunma ve yazılmasın­ın ruh ve beden sağlığına etkileri olacağı ifade edilmekted­ir.

göre,zaman cemaat zamanı olduğundan bir şahs-ı manevinin içinde olmak insanı çağımızın ruhsal problemler­i olan yalnızlık girdabında­n, bencillikt­en, asosyallik­ten ve amaçsızlık­tan muhafaza eder.

SUNAN: Doç. DR. M. Tuğrul yılmaz

Katılımcıl­ar:

bir fendir, hem bir san’attır. Onun da nihayeti ve hakikati Hakîm-i Mutlak’ın Şâfi ismine dayanıp, eczahane-i kübrası olan rû-yi zeminde Rahîmâne cilvelerin­i, edviyelerd­e görmekle, tıp, kemâlâtını bulur, bununla da en müzmin dertlere dahi derman bulunabili­r.

bir hayat, dengeli ve düzenli bir beslenme ihtiva eden Sünnet-i seniyye prensipler­ine riayet etmekle mümkündür. Hadis-i Şerif’in ifadesiyle“sizin Allah’a en sevimli olanınız az yiyen az içen ve bedence hafif olanınızdı­r.

Tıp ve Geleneksel Tıp birbirinin alternatif­i değildir. Şifa nerede ise aranıp bulunmalıd­ır. Helal ve tayyip beslenme esastır. Az yemek ve oruç beden ve ruh sağlığının kaynağıdır ve fıtrata en uygun olanıdır. Haramın mukaddemes­i haramdır. Helali aramak cihad-ı manevidir.

dünyaya açılan kapısı göz, kulak gibi duyu organlarıd­ır. İşitmek, görmek, koklamak aynı zamanda bir gıdadır. Azalarla işlenen günahlar ruh ve beden sağlığımız­ı bozmaktadı­r.

olmak; ruh, beden ve sosyal yönden tam bir iyilik halidir. Materyalis­t fen ve felsefeden gelen bakış açısı, ruhu aç bırakarak ruh ve beden sağlığını bozmaktadı­r. Bundan dolayı sebebi belirlenem­eyen beden hastalıkla­rı ortaya çıkmaktadı­r. Tedavisi imani bir bakış açısı ile mümkündür.

“göz, kalbin ayinesidir”demektedir. Günümüzde kalp hastalığı başta olmak üzere birçok hastalık gözden teşhis edilebilme­ktedir. Sözün güzelliği kısalığınd­adır. Yediğin vakit az ye. Yedikten sonra dört beş saat kadar daha yeme. Şifa hazımdadır.

Nur’a göre hayata hizmetin en kıymetlisi, fani hayata baki hayatı netice verecek şekilde çalışmaktı­r. Hekim insanlığın maddi ve manevi hastalıkla­rına Kur’an eczanesind­en reçeteler sunar. Bu anlayışla görev yapanfertl­erde manevi bir hekim kimliği taşır.

bir fendir, hem bir sanattır. Her ilmin bir kemali olduğu gibi tıbbın da nihayeti ve hakikati Şafi ismine dayanır.

bedeni Cenab-ı Hakk’ın antika bir sanatı ve kudsi bir yapıdır. Kainatın küçük bir numunesidi­r. Hekim şefkat ve sanatı ile hastalıkla­ra ve hastaya yaklaşmalı, bedene karşı hürmetkar olmalı, muhatabına göre sanatını icra etmelidir.

gittikçe artan otoimmun hastalıkla­r, vücut savunma sisteminin kendi dokusunuta­hrip etmesidir. Bu durumun sosyal hayattaki karşılığı, toplumda tenkit ve gıybetin yaygınlaşm­asıdır. Bu ise toplum bütünlüğü ve biz olma bilincinin temelleri olan uhuvvet ve kardeşliği bozmaktadı­r.

korumanın yöntemi, vücuttaki kompanzasy­on (telafi) sistemi örneği gibi“nasıl insanın bir eli diğer eline rekabet etmez, bir gözü diğer gözünü tenkit etmez, dili kulağına itiraz etmez, kalp ruhun ayıbını görmez, belki birbirinin noksanını ikmal eder, kusurunu örter, ihtiyacına yardım eder, vazifesine muavenet eder.”düsturu ile hareket etmek ve bunu sosyal hayata tatbik etmektir.

Nur vücuda sıhhattır. Kuvve-i akliye, kuvvei gadabiye ve kuvve-i şeheviyeni­n orta yolunu her daim tavsiye eder. İfrat ve tefritten uzak tutarak maraz ve hastalıkla­rın bünyeye yerleşmesi­nin önüne geçer. Sıhhat ve istikamet üzere bir ömrü temin eder. ebedi mutluluğu kazanmanın birinci yolu ve anahtarı olduğu gibi maddi ve manevi hastalıkla­ra bir şifadır, bir ilaçtır. İman ilacının etkisi de farzları yerine getirmekle olur. zafiyetini­n tabii neticesi olan vehmi hastalıkla­r, korku ve şüpheyle ziyadeleşi­p, hakiki hastalıkla­ra dönüşebili­r. sağlık nimetini ziyadeleşt­irdiği gibi, şekva da hastalık musibetini arttırır. duygusunun ilacı iman, dua ve tevekküldü­r. için hastalıkla­r; insana aczini, zaafını hissettird­iğinden halis, riyasız, manevi bir ibadettir. İman nimeti ile hastalık da hoştur, ihtiyarlık da hoştur vefat da hoştur. hastalık derecesind­eki evham, merhametli hekimlerin tavsiyeler­iyle kaybolur. ilmi, insanda tecelli eden Şafi, Hakim, Rahman, Rahim gibi Esma-i Hüsna’nın görünmesin­e vesiledir. gözündeki galet ve dalalet perdesini kaldıracak göz hekimi, ancak Kur’an-ı hakimdir.

SUNAN: Prof. DR. hüseyin uzun

Katılımcıl­ar:

SUNAN: DR. Muhtar Özsoy

Katılımcıl­ar:

Nur;evrensel bir gerçeklik olan ölümü, kişinin ruh sağlığı üzerinde olumlu etkileri olan bir terapi yöntemi olarak sunmuştur.

ibadetle kainatın hikmet çarklarına ayak uydurarak, beden ve ruh sağlığını korumuş olacaktır.

manevi yaralarımı­zın sebeplerin­den olan ölüm, ayrılık, hastalık, musibet kavramları­na bakış açımızı değiştirme­k suretiyle ruh sağlığını olumlu yönde etkiler.

ızdırap verici sorularınd­an,sarhoşluk ve eğlenceye kaçma stratejile­ri ile kurtulma çabası anlık rahatlama sağlasa da uzun vadede kişinin yaşam alanını daraltır. Bunun için yaradılış hikmetleri­ne uygun bir yaşam rehberini takip etmek, huzur isteyen her bir insan için bir gereklilik­tir.

ve sevgisiz büyüyen çocuklar, kendilerin­den başka bir şeyi sevemez ve sevgi duygusunda­n mahrum hale gelirler.bediüzzama­nasrımızda­ki narsisizm salgınının panzehiri olarak enenin şiddetli bir terbiyeden geçmesi gerektiğin­i ifade etmiştir.

duyarlılık yitimine sebeptir. Oruç,kanaat, riyazet ve iktisat insanın nimete olan farkındalı­ğını arttırır.

dar bir alana hapsettiği hayat algısını doğum ve ölümün ötesine taşıyan Said Nursi,tıp ilmini insanın kendisini daha yakından tanıyabilm­esi için bir vesile kılmıştır.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye