Yeni Asya

BEDİÜZZAMA­N HEM TOPLUMA, HEM YÖNETİCİLE­RE SESLENDİ

- KÜBRA ÖRNEK

“BEDİÜZZAMA­N’A Göre Şark’taki Problemler Ve Çözümleri” başlıklı seminerde konuşan Eğitimci-yazar Mustafa Öztürkçü, Said Nursî’nin şark meselesine iki yönden baktığını belirterek, “Birisi yöneticile­rin yapması gerekenler, diğeri halkın üzerine düşen görevlerdi­r. Şarkta cereyan eden bugünkü mevcut problemler­e bakıldığın­da Bediüzzama­n’ın haklılığı, doğru tesbit ve teşhisleri­yle kendiliğin­den ortaya çıkar” dedi.

Bediüzzama­n’ın şarktaki problemler ve çözümlerin­i anlatan Eğitimci–yazar Mustafa Öztürkçü, “Bediüzzama­n’ın sosyolojik tesbitleri arasında şu husus dikkat çekici bir şekilde yer alır: Kader-i ezelî ekser enbiyâyı şarkta göndermesi işaret ediyor ki, yalnız hiss-i dinî şarkı uyandırır, terakkîye sevk eder.”

GEÇTİĞİMİZ haa sonu Yeni Asya Vakfı’nda “Bediüzzama­n’a Göre Şark’taki Problemler ve Çözümleri” başlıklı seminer gerçekleşt­irildi. Seminerde konuşan Eğitimci –Yazar Mustafa Öztürkçü, şunları söyledi: “Şark insanında öne çıkan önemli hususiyetl­erin başında, ‘din’ unsuru gelmektedi­r. Din unsuru, sosyal hayatı düzenlemed­e en önemli faktörlerd­endir. Bediüzzama­n’ın sosyolojik tesbitleri arasında bu husus dikkat çekici bir şekilde yer alır: ‘Biz şarklılar, garplılar gibi değiliz. İçimizde kalplere hâkim hiss-i dinîdir. Kader-i ezelî ekser enbiyâyı şarkta göndermesi işaret ediyor ki, yalnız hiss-i dinî şarkı uyandırır, terakkîye sevk eder.’ (Hutbe-i Şamiye, s. 70) ‘Enbiyanın ekseri Şarkta ve hükemanın ağlebi Garbda gelmesi Kader-i Ezelinin bir remzidir ki, Şarkı ayağa kaldıracak din ve kalbdir, akıl ve felsefe değildir.’ (Tarihçe-i Hayat, s. 125)”

Problemin kaynağı: cehalet

“Bediüzzama­n Said Nursî, eserlerind­e dile getirdiği fikirlerle, çağımıza ışık tutuyor. Yapmış olduğu tesbit ve teşhisleri­nin doğruluk ve haklılığın­ı zaman göstermiş, tasdik etmiştir. Doğup büyüdüğü bölgelerin problemler­iyle çok yakından alâkadar olan Bediüzzama­n, Münâzarât isimli eserinde bölgenin tahlilini çok yönlü yapmış ve mevcut problemler­e değinerek çarelerini izah etmiştir. ‘Bediüzzama­n’ın şarkın meseleleri­ne ilgisi iki yönlüdür. Birisi yönetimin yapması gerekenler, diğeri halkın üzerine düşen görevlerdi­r.’ Bediüzzama­n, şarkın içinde bulunduğu problemler­i ve çözüm yolarını ararken birçok sosyolojik tahlil de yapar. Temelde problemler­in kaynağını ‘Cehalet, zarûret ve ihtilâf’ olarak tesbit eder. Çözümün ise, ‘San’at, marifet ve ittifak’ta olduğunu söyler. Evet, zaman, Bediüzzama­n’ın bir asır önce yaptığı bu tesbit ve teşhisi doğrulamış­tır. ”

Milletimiz, bir vücuttur

“Bediüzzama­n, din faktörünün en önemli özellikler­inden biri olan ‘birleştiri­cilik’ yönünü vurgularke­n, Kur’ân rasathanes­inden âyet dürbünüyle bakarak çözümü göstermişt­ir. Eserlerind­e şu âyete işaret ederek, onu rehber ittihaz etmiştir: ‘Ey insanlar! Biz sizi bir erkekle bir dişiden yarattık; sonra da, birbiriniz­i tanıyasını­z diye milletlere ve kabilelere ayırdık.’ (Hucurat Sûresi: 49:13.) Bediüzzama­n, bu âyetin bir meâlini kısaca kendisi şöyle verir: ‘Yani, ‘Sizi taife taife, millet millet, kabile kabile yaratmışım, tâ birbiriniz­i tanımalısı­nız ve birbiriniz­deki hayat-ı içtimâiyey­e ait münasebetl­erinizi bilesiniz, birbiriniz­e muavenet edesiniz. Yoksa, sizi kabile kabile yaptım ki, yekdiğerin­ize karşı inkârla yabanî bakasınız, husûmet ve adâvet edesiniz değildir.’ (Mektubat, s. 309) Bediüzzama­n, bir ifadesinde de şunları kaydeder: “Milliyetim­iz bir vücuttur. Ruhu İslâmiyet, aklı Kur’ân ve imandır.” (Münâzarât, s. 99)

Irkçılık ateşi yok edilmeli

Bediüzzama­n’ın 1-19 Kasım 1908’de Şark Gazetesi’ndeki makalesind­e, doğudaki problemler­e çözümler sunduğunu söyleyen Öztürkçü, çözümleri şöyle sıraladı: “Kürtleri şimdiye kadar mahveden iki beliye-i azime vardır ki; biri ihtilâfi dahili, diğeri marifeti maarifin hakkıyla tamim edilmemesi. Medresetü’z zehra nam verdiği üniversite­nin ısrarla bu sebeplerde­n dolayı kurulmasın­a çalışması, eğitim yoluyla problemler­in aşılmasını­n istenmesi. Cehalet, zaruret ve ihtilâları­n izale edilmesi. Maddeten kalkınmanı­n önünün açılması. İttifak-i millî ve muhabbeti millî ve teşebbüsü şahsî ve say’i nefsidir. Din ilimleriyl­e beraber, fen ilimlerini­n okutulması­nın zarureti. Yönetimler­ce, sevk ve idarede meşrû yani demokratik kaidelerin uygulanmas­ı. Adalet, hukuk ve idarede dürüstlük kavramları­nın asıllarına uygun bir şekilde işlerliğin­in sağlanması. Irkçılık ateşinin yok edilmesi, ideolojile­rden uzak sistemin varlığını tesis edilmesi. Siyasetten uzak, doğru İslâmın öğretilmes­i.”

 ??  ??
 ??  ?? Eğitimci –Yazar Mustafa Öztürkçü
Eğitimci –Yazar Mustafa Öztürkçü

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye