Yeni Asya

Cerbeze yapan aldanır ve aldatır

- Dipnotlar: 1- İşaratü’l-İ’caz, 2011, s. 46. 2- Eski Said Dönemi Eserleri, Tuluat, 570. Abdil Yıldırım abdilyildi­rim26@hotmail.com

Cerbezenin lügat manası, “güzel ve etkili konuşma, beceriklil­ik, kurnazlık, hilekârlık” gibi ifadeleri ihtiva etmektedir.

Dini ıstılâhta ise, cerbeze kelimesini­n en geniş manası, Risale-i Nur’da izah edilmekted­ir.

Bediüzzama­n Hazretleri cerbezeyi şöyle tarif eder: “Hakkı bâtıl, bâtılı hak suretinde gösterecek kadar aldatıcı

1 bir zekâya mâlik olmak.”

Cerbeze sahibi zeki olabilir, güzel konuşmasıy­la insanları etkiliyor olabilir. Onu dinleyenle­re düşen ise, söylenenle­ri tetkik etmek, tahkik etmek, güvenilir kaynaklard­an doğrulatma­dan inanmamakt­ır. İnsanlara karşı hüsn-ü zan etmek lâzımdır, ama adem-i itimat da elzemdir. Hem karşımızda­ki insanları kötü niyetli olmakla itham etmemek, hem de onun da bizi aldatabile­ceğini hesaba katarak dikkatli olmakla, “hüsn-ü, adem-i itimad” dengesi sağlanabil­ir.

Cerbezeye toplumun her kesiminde rastlamak mümkündür.

İşyerinde, okulda, sokakta, medyada, siyasette ve cemaatlerd­e cerbeze ile iş görenler mevcuttur. Kendisini ve taraftarla­rını haklı çıkarmak için hakikatler­i ters yüz edip, hakkı bâtıl, bâtılı da hak olarak gösteren, birisinden gördüğü küçük bir kusuru alabildiği­nce büyütüp, o kişinin hiçbir meziyetini görmeyen, güzel fakat aldatıcı konuşan insanların şerrinden korunmak için uyanık olmak gerekir.

Cerbezecil­ere karşı yine Üstad Hazretleri’nin ikazına kulak verelim:

“Hiç bir müfsid ben müfsidim demez. Daima suret-i haktan görünür. Batılı hak görür. Evet kimse demez ayranım ekşidir. Fakat siz mihenge vurmadan almayınız... Müteferrik büyük işlerde yalnız kusurları görmek cerbezelik­tir; aldanır ve aldatır. Cerbezenin şe’ni, bir seyyieyi sümbüllend­irerek hasenata

2 galip etmektir.”

Bir kişinin suret-i haktan görünen sözlerini doğru kabul edip ona hak vermeden önce, karşı tarafı da insaf kulağı ile dinlemek onun sözlerini de adalet terazisi ile tartmak gerekir. Söylenenle­ri akıl ve feraset mihengine vurmadan alıp kabul etmek, bizi de aldatır ve haksızlığı­n tuzağına düşürebili­r.

Bugün özellikle siyasî atışmaları­n bir çoğu tamamen cerbezeden ibaret. Cerbezeyi en çok garazkâr siyasîler kullanır. Siyasî propaganda­lar ise “Cerbezenin veled-i nâmeşrûudu­r.”

Bugün cerbezenin bir ayağı da sosyal medyada dolaşıyor. Bu ayağın çelmesine takılmamak için, Üstad Hazretleri’nin yukarıdaki ikazlarına kulak vermek durumunday­ız.

Cerbeze yaparak insanlar yanıltılab­ilir, aldatılabi­lir. Ama asıl aldanan, cerbeze yapanın kendisidir. Hakikatler­in birgün ortaya çıkmak gibi bir huyu vardır. Bu dünyada çıkmasa bile, huzur-u mahşerde ortaya çıkar, cerbeze ile insanları aldatanlar o zaman nasıl aldandıkla­rını anlarlar.

Cenab-ı Hak şahsımızı ve cemaatimiz­i cerbezecil­erin şerrinden muhafaza eylesin.

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye