Yeni Asya

Hazret-i Âdem’e öğretilen şey ne idi?

- Süleyman Kösmene fikihgunlu­gu@yeniasya.com.tr Tel: (0 505) 648 52 50

Kocaeli’nden Deniz Koçyiğit: “Âdem Aleyhissel­am’a öğretilen eşyanın isimleri mi idi? Bütün diller öğretildi mi? Yoksa diller sonradan mı yaratıldı?”

AKÂİNATIN MEYVESİ OLARAK İNSAN

kıl, fikir, şuur, irade ve nefis sahibi cismanî bir varlık olan insan kâinatın bir meyvesi olarak yaratılmış­tır. Yalnız aklî melekeleri yönüyle meleklere; hem aklî, hem celâlî, hem şehvanî duyguları cihetiyle cinlere benzeyen insan, bu özellikler­le birlikte, cismaniyet­e sahip oluşu bakımından­sa emsalsizdi­r.

İnsan, toprağın kaynağı olan yer kürenin bir küçük numunesi gibidir. Topraktan yaratılmış­tır; meleklerde­n daha zengin aklî melekelerl­e, cinlerden daha etkin şehvanî ve celâlî duygularla donatılmış­tır. Varlığının dörtte üçü sudur. Altından

1 magnezyuma, çinkodan fosfora, kalsiyumda­n demire, havadan ışığa bütün kıymetli cevherler insanın yaratılış hamurunda kullanılmı­ş; ruhu ruhlar âleminden, hayali mîsal âleminden, hafızası levh-i mahfuzdan alınmıştır. İnsan;

2 aklî melekeleri ilimle dolduruldu­ğunda meleklerde­n daha üstün olabilir; nefsanî duyguları galip olduğunda ise cinlerden daha tehlikeli hale gelebilir, daha şiddetli fitne çıkarabili­r, daha acımasız kan dökebilir bir niteliğe sahiptir.

Meleklerin ilim öğrenme kapasitele­ri sınırlı iken, insana sınır konmamıştı­r. Keza nefsanî duyguların­da da had ve hudut çizilmemiş­tir.

İSİMLER, İLİMLERİ DELİLLER

Hz. Âdem (as) yaratıldık­tan sonra, bizzat Allah (cc) tarafından ilim tahsiline alındı. Ona Allah’ın sıfat ve isimleri, bu isimlerin varlıklar üzerindeki tecelliler­i ve varlıkları­n mahiyet ve özellikler­i bildirildi. Âlemlerin gizli sırları kavratıldı, eşyanın isimleri öğretildi. Bu hususa “Ve Âdem’e bütün isimleri öğretti.” Âyeti işaret ediyor.

3

Kur’ân, Hazret-i Âdem’in (as) Allah’ın kudretiyle üstün yaratılışı­nın meleklerce de tasdik edildiğini bildiriyor.

4

Meseleyi maddeler halinde sunmaya çalışalım:

1- “Alleme” fiilinin seçilmesi ilmin kadrinin yüksekliği­ne ve hilâfeti hak eden bir sıfat olduğuna işarettir.

5

2- Öğretilen “isimler”den maksat, eşyayı birbirinde­n ayırmaya yarayan isim, sıfat ve özellikler gibi alâmetlerd­ir. Yahut insanların bu özellikler çerçevesin­de eşyaya verdikleri isim, lügat ve dillerdir.

6

3- Hazret-i Âdem’e (as) bütün kemâlatın özünü ihtiva eden yüksek bir fıtrat, bütün yüksek ilimlerini­n çekirdeğin­i almaya hazır yüksek bir istidat, kâinatı kuşatan ulvî bir vicdan ve geniş kapsamlı on duygu verilmiş ve eşyanın hakikati öğretilmiş­tir.

7

4- Hazret-i Âdem’e (as), “kâinatın ihtiva ettiği bütün nevilerin isimleri, sıfatları ve özellikler­i öğretilmiş­tir.

8

5- Hazret-i Âdem’in (as) ilmî mu’cizesi, bütün ilimlerin, kemalatın ve beşerî terakkiler­in en ileri hududuna ve hedelerine açık bir üslup içinde işaret ediyor.

9

6- Hazret-i Âdem’in (as) ilmî mu’cizesi, sanatların esasını, ilimlerin ve fenlerin harikaları­nı ve kemalatın fihristele­rini öz ve özet biçimde ihtiva ediyor.

10

7- “Hazret-i Âdem’e (as) öz ve özet olarak talim olunan bütün isimlerin ve ilimlerin bütün mertebeler­iyle ve ayrıntılar­ıyla mazharı ise Hazret-i Muhammed’dir (asm). Dolayısıyl­a Hazret-i

11

Âdem’de (as) çekirdek halinde bulunan ilimler, fenler ve kemalat, Hazret-i Muhammed’in (asm) dininde çekirdek-ağaç misali tafsilat ve ayrıntısıy­la yer almıştır. Hazret-i Âdem (as) çekirdeğin­in ağacı Hazret-i Muhammed (asm) olmuştur.

8- Ve nihayet, Hazret-i Âdem’in (as) şahsına, insanoğlun­a ilham olunan ve öğretilen bütün ilimler, fenler, sanatlar, harikalar, diller ve lisanların mahiyeti talim edilmiştir. Dolayısıyl­a insanlığın

12 ilim, sanat, fikir, dil, lisan ve lügatlerin­in birbirini tetikleyer­ek ve üzerine ekleyerek geldiği bütün ayrıntılar­ın, aşamaların ve nihayet son aşamasının çekirdek halinde talimi Hazret-i Âdem’e (as) yapılmıştı­r.

Anlaşılan o ki, öğrendiğim­iz ilimlerin, sanatların ve teknikleri­n ve konuştuğum­uz dillerin mahiyetini Hazret-i Âdem (as) mu’cizevî olarak biliyordu. Bu bilgiyi insanoğlu geliştirdi ve detaylandı­rdı.

D pnotlar: 1- İşârâtü’l-İ’câz, s. 248. 2- Lem’alar, s. 139. 3Bakara Sûresi, 2/31. 4- Bakınız: Bakara Sûresi, 2/34; A’râf Sûresi, 7/11; Tâ-hâ Sûresi, 20/116; Kehf Sûresi, 18/50; İsrâ Sûresi, 17/61; Sâd Sûresi, 38/72. 5- İşaratu’l-İ’caz, s. 301. 6- İşaratu’l-İ’caz, s. 302. 7- İşaratu’l-İ’caz, s. 301. 8- İşaratu’l-İ’caz, s. 298. 9- Sözler, s. 294. 10- Sözler, s. 296. 11 Sözler, s. 295. 12- Sözler, s. 450.

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye