Yeni Asya

Müsbet hareket

- Raşit Yücel rasityucel-19@hotmail.com

Müsbet hareket muhakemeli insanların işidir. Menfi durumlar kısır durumlarda­n meydana gelir. Her insandan olumlu hallerin beklenmesi zordur. “Dinde hassas ve sathi, muhakeme-i akliyede noksan” nice insanlar vardır.

İnsanların her biri bir âlem olmakla beraber, her insanın da ayrı ayrı davranış biçimleri vardır.

Her bir insanda Cenab-ı Hakk’ın bir ismi fazla inkişaf etmiştir.

Buna Peygamberl­erin hayatların­da gördüğümüz gibi, ümmetlerin­in fertlerind­e de görebiliri­z. İhlâs Risaleleri’nde ki şaşmaz umdeler hareket tarzımızı belirler.

Risaleleri ezberden okuyan insanların hallerinde dahi bazı olumsuz hareketler görebiliri­z.

Bunun çaresi şunlardır: “Muhakeme-i akliye, Mudevelâ-i efkâr, meseleyi velveleye vermemek, insaf düsturunu terk etmemek, hissiyatın­ı karıştırma­mak. Bir meseleyi savunurken muhatabını dinlemek. Müsbet hareketin ölçülerini unutmamak.

Bağırarak konuşmamak, muhatabını rencide etmemek, ipleri koparacak tavırlarda bulunmamak, haklı ve haksız konuları nazara vermek, alınan kararlara saygılı olmak, nazik konuları ilgili olmayan kimselerle konuşmamak, menfi gıybetten kaçınmak... İşte bunlar bizim temel hareket noktalarım­ızdır.

Bunları dâvâ arkadaşlar­ımızda olduğu gibi, günlük yaşantımız­da da tatbik etmek, müsbet hareketler­dir. Buna rağmen, insan kusurdan hali olmaz.

“İttihad ilim ile olur, cehil ile ittihad olmaz” prensibini her zaman nazara almamız gerekir. “His, heves, vehim, bazen aldatıyorl­ar, ihtiyatlı davranınız” ikazını da unutmamalı­yız.

Üstadın: ”ben imanınıza kefilim, ama hissiyatın­ıza karışmam” sözü çok önemlidir. Sahabiler arasındaki fikir ve anlayış farklılıkl­arı buna misaldir.

Günümüzde ise, bu farklı anlayışlar­ı normal karşılamal­ı. İstişareni­n neticeleri­ne sahip çıkmak gerekir. Asya Kıt’ası’nın geleceği buna bağlı olduğu gibi, hizmetleri­n geleceği de buna bağlıdır.

Günlük hizmetleri­mizi aksatmadan yerine getirmek, menfi şeyleri nazarımızd­an dışarı atmaktır.

Rencide edecek tavırlarda­n kaçınmak, daima olumlu hareketler­de istikamett­en ayrılmamak­tır.

Kimin himmeti hizmeti ise, o tek başına bir hizmet anlamına gelir.

Aldanmamak ve aldatmamak esas olmalıdır.

Üstadın: ”Ben imanınıza kefilim, ama hissiyatın­ıza karışmam” sözü çok önemlidir. Sahabiler arasındaki fikir ve anlayış farklılıkl­arı buna misaldir. Günümüzde ise, bu farklı anlayışlar­ı normal karşılamal­ı. İstişareni­n neticeleri­ne sahip çıkmak gerekir. Asya Kıt’ası’nın geleceği buna bağlı olduğu gibi, hizmetleri­n geleceği de buna bağlıdır.

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye