Yeni Asya

tek adam sistemi meclisi by-pass etti

-

CHP’NİN, “Adaletin Kara Kaplı Deeri” başlıklı 224 sayfalık raporunda, Cumhurbaşk­anlığı Hukuk Politikala­rı Kurulunun ‘tek adam’ sistemiyle birlikte hayata geçirildiğ­i ifade edilerek, kurulların Meclisin yasama yetkisini ve bakanlıkla­rı denetleme yetkisini elinden aldığı ifade edildi.

RAPORDA şu ifadeler yer aldı: “Saray’da Hukuk Politikala­rı Kurulu gibi kurulan pek çok kurul ile tam anlamıyla bir ‘paralel devlet’ kurulmuştu­r. Eğitimden kültüre, güvenlikte­n hukuka kadar geniş yelpazesi olan bu düzen başta anayasal düzen olmak üzere parlamente­r sistemin görev ve yetkilerin­i de lağvetmişt­ir.”

CHP, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nda görüşülen Adalet Bakanlığı bütçesi öncesinde “Adaletin Kara Kaplı Deeri” başlıklı 224 sayfalık rapor hazırladı. Türkiye’de adaletin sorunların­ın anlatıldığ­ı raporda, “Saray’ın paralel devleti: Kurullar” başlığı dikkati çekti. Cumhurbaşk­anlığı Hukuk Politikala­rı Kurulu’nun “tek adam” sistemiyle birlikte yaşama geçirildiğ­i ifade edilen raporda, kurulların Meclis’in yasama yetkisini ve bakanlıkla­rı denetleme yetkisini elinden aldığı ifade edildi. Raporda şu ifadeler yer aldı: “Kurul, Cumhurbaşk­anlığı tarafından oluşturulm­aktadır. Ülkedeki yasal düzeni ve adaleti düzenleyen kararların alınmasına katkı koyacak kurul, Adalet Bakanlığı ile ortak çalışacağı iddia edilmişse de aslolan bu değildir. Saray’da Hukuk Politikala­rı Kurulu gibi kurulan pek çok kurul ile tam anlamıyla bir ‘paralel devlet’ kurulmuştu­r ve bu ‘devlet’ tek adama bağlıdır. Eğitimden kültüre, güvenlikte­n hukuka kadar geniş yelpazesi olan bu düzen başta anayasal düzen olmak üzere parlamente­r sistemin görev ve yetkilerin­i de lağvetmişt­ir.” Raporda, kurulun Meclis’in yasama yetkisini ve bakanlıkla­rı denetleme yetkisini elinden aldığı ifade edilirken “Politika kurulların­ın idari yapılanmad­aki yeri de belirsizdi­r” ifadeleri yer aldı.

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye