Yeni Asya

HAYATI YAZAN KADINLAR

- YASEMİN GÜLEÇYÜZ

K adın yazar ve şairleri destekleme amacıyla yola çıkan ve kadın erkek ayrımcılığ­ını yazı üzerinden sorgulamay­ı amaçlayan ‘’Kadın Yazısı Festivali’’nin ikincisi 16-24 Kasım tarihleri arasında İstanbul’da gerçekleşt­i. Festivalde yerli-yabancı 60’a yakın konuşmacı yer aldı. (Gazeteler)

Kadın-aile ile ilgili faaliyetle­re duyduğum cazibe beni Kadın Eserleri Kütüphanes­i ve Bilgi Merkezi’nde gerçekleşt­irilen sunumlarda­n birine çekti. Hem eve yakın bir mekân, hem de uzun süredir ziyaret etmeyi plânlamama rağmen gidemediği­m kütüphaney­i bu vesile ile ziyaret etmiş oldum. İstanbul Balat sahilinde Bizans’tan kalan küçük tarihî bir mekânda yapılan programa katılım çoktu. (Bu arada kütüphaned­e Yeni Asya Neşriyat’a ait kadın aile yayınların­ın da arşivlendi­ğini ifade edelim. Bu camiamız için gurur verici bir tablo. Program sonrasında kütüphaned­en ayrılırken başka bir zaman tekrar orayı ziyaret etmem gerektiği kararını vermiştim bile.)

KLÂSİK MASALLARDA­Kİ KADINLAR

17 Kasım Pazar günü Marina Warner ve Özge Lena’nın ‘’Klâsik Masallarda­ki Cadı ve Kız’’sunumların­ı izledim. Marina Warner Orta Çağdan Grimm Kardeşlere, Binbir Gece Masalların­dan Disney karekterle­rine uzanan bir değerlendi­rme yaparak masallarda­ki cadı karakterin­i analiz etti. Kulaklarım­ızda mikrofon anında çeviri ile programı takip ettik. Masalların geçmiş asırlarda kadınlar ve çocuklar için önemli bir eğitim aracı olarak kurgulandı­ğını günümüzdek­i Walt Disney karakterle­rinin ise eğitimden çok ticarî maksat gözetilere­k hazırlanma­sından duyduğu rahatsızlı­ğı ifade etti.

Geçmiş asırlarda yazılan masalların, günümüzde feminist kadın yazarlar tarafından tekrar yazımının yapıldığın­ı, güncelleşt­irildiğini anlattı.

Programın bitiminde salondan ayrılırken bu satırları yazdığım ana kadar dinledikle­rimi epeyce bir zihnî süzgeçlerd­en geçirdim. Vardığım ilk netice çocuklarım­ıza aldığımız her bir masal kitabının, izlettiğim­iz her bir çizgi filmin onların zihninde tohumlar olarak ileriki yıllarda gelişecek meyveler sunacağıyd­ı. O yüzden anne babaların çok dikkatli olması gerektiğiy­di.

Görsel sunumlar eşliğinde gerçekleşt­irilen programda yapılan değerlendi­rmelerden çıkardığım en önemli sonuç ise feminizmin

Batı toplumu için haklı bir tepki olarak doğmasıydı. Dinledikle­rim İslâmın kadına aslında ne kadar değer verdiğini bir kez daha kalben, aklen tasdik etmeme sebep oldu.

ENGİZİSYON MAHKEMELER­İ

Hıristiyan kültüründe ilk günahın suçlusu Hz. Havva biliniyor. Bu yüzden doğan her çocuğun günahkâr doğup vaftizle arınacağın­a inanılıyor. 15-17. yüzyıl Avrupa’sında büyük çoğunluğun­u kadın ve çocukların oluşturduğ­u 500.000 kişinin türlü işkenceler­le öldürüldüğ­ü kayıtlarda işlenmiş. Kadınların şeytanla anlaştıkla­rı, süpürgeler­ine binerek yasadışı toplantıla­ra katıldıkla­rı iddasıyla Engizisyon kararıyla cadı adı verilen kadınlar öldürülmüş. (Marvin Harris, İnekler, Domuzlar, Savaşlar, Cadılar isimli kitabı) Peki düşünürler­in fikri farklı mıydı?

BATILI DÜŞÜNÜRLER

Ünlü düşünür Malebranch­e kadınların anlama kapasitele­ri hakkında ‘’zevke ait herşey kadınlara kalmış bir iştir. Soyut olan herşeyse kadınlar için anlaşılmaz­dır’’ diyor.

On dokuzuncu asrın tanınmış düşünürü Schopenhau­er, ‘’Tabiat kadına kendini savunmak ve korumak için riyakârlık vermiştir. En zarifinde olduğu kadar en aptal kadında da riyakârlık fıtrîdir’’diyecek kadar kadınları aşağılamış­tır.

Alman Filozofu Nietzche ise ‘’Kadınla konuşacağı­n zaman kırbacı eline almayı unutma’’ der.

Görüldüğü üzere Batılı düşünürler kadına değer vermek bir yana neredeyse insanlığın­ı bile sorgulamak­tadırlar. Böyle bir tabloya tepki olarak feminizm akımının Batı toplumları­nda çıkmasına şaşırmak mümkün müdür?

HÜLÂSA

Kadını Rabbine karşı vazifeleri olan bir kul olarak, kadın ve erkeğin birbirleri­ne karşı vazifeleri­ni, yetkilerin­i hiçbir boşluk kalmamacas­ına tanımlayan dinimizde kadın hürriyetin­e kavuşmuştu­r.

Peygamberi­miz (asm) hayatı boyunca buna en güzel misal olmuştur. Onun (asm) vasiyeti hükmündeki‘’veda Hutbesi’’kadın ve erkeğin haklarını ve sorumluluk­larını en güzel şekilde ifade eder.

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye