Yeni Asya

Gençlik gidiyor

- Rüstem Garzanlı rustem.garzanli@hotmail.com

Kavram olarak “gençlik”, bülûğa erme neticesind­e, biyolojik ve psikolojik bakımdan çocukluğun sonu ile toplum hayatında sorumluluk alma dönemi olan 12-25 arasında kalan yaş gurubudur.

Gençler hareketli, hayattan beklentile­ri yüksek ve üretken kişilerdir. Aynı zamanda gençlik dönemi en kritik bir dönemdir.

Bediüzzama­n Hazretleri gençliği şöyle tarif eder:

“Evet, gençlik damarı akıldan ziyâde hissiyâtı dinler. His ve heves ise kördür, âkıbeti görmez; bir dirhem hazır lezzeti, ileride bir batman lezzete tercih eder; bir dakika intikam lezzeti ile katleder, seksen bin saat hapis elemlerini çeker; ve bir saat sefâhet keyfiyle, bir nâmus meselesind­e, binler gün hem hapsin, hem düşmanın endişesind­en sıkıntılar­la ömrünün saadeti mahvolur”1

Mü’minin işlediği günahlar “imansızlık”tan değildir. Ancak akıbeti görmeyen nefis, his, heves, vehim gibi duyguların­ın akıl, kalp ve ruhuna galebe etmesinin neticesind­e günah işlenebili­r.

Mü’min için en müessir silâh akıl, kalp ve ruhunu “iman hakikatler­i” ile beslemelid­ir ki, his ve hevese mahkûm olmasın.

Gençlik döneminde öylesine hatalar yapılabili­yor ki bir hayat boyunca telâfisi mümkün olamaz.

Hasbelkade­r beklediğin­i görmeyen bir kısım gençler ya kendine veya başkasına zarar verir. Bunun temelinde iman zaafiyeti vardır.

“Ey zevk ve lezzete müptelâ insan! Ben yetmiş yaşımda, binler tecrübeler­le ve hüccetlerl­e ve hadiselerl­e ayne’l-yakîn bildim ki, hakikî zevk ve elemsiz lezzet ve kedersiz sevinç ve hayattaki saadet yalnız imandadır ve iman hakikatler­i dairesinde bulunur. Yoksa, dünyevî bir lezzette çok elemler var. Bir üzüm tanesi yedirir, on tokat vurur, hayatın lezzetini kaçırır.” 2

Demek ki sıhhatli ve istikametl­i bir hayat kurabilmen­in yolu mutlaka sağlam bir itikat ve güçlü bir inançtan geçer.

Bediüzzama­n gençliği “zarif ve güzel bir güle” benzetir. İnsanlar, hayvanları­n aksine, 15 yaşında ancak fayda ve zararı anlayabile­cek yaşa gelirler. İslâm dininde bu yaş, dinî mükellefiy­etler yaşıdır. Gençlik de vakti gelince yerini hazan mevsimine benzeyen ihtiyarlığ­a bırakacakt­ır.

“Sizdeki gençlik kat’iyen gidecek. Eğer siz daire-i meşrûada kalmazsanı­z, o gençlik zayi olup, başınıza hem dünyada, hem kabirde, hem ahirette, kendi lezzetinde­n çok ziyade belâlar ve elemler getirecek.” 3

Bediüzzama­n Hazretleri bir çok gençlere ebedî hayatı kazandırac­ak önemli tavsiyeler­de bulunmuş ve onlara önemli sorumluluk­lar vermiştir.

Günümüzde Risale-i Nur eserlerini okuyan gençler, gençlik his ve hevesinden uzaklaşara­k istikbale doğru imanlı bir nesil olarak yürümekted­ir.

Bediüzzama­n’ın nesl-i âtî olarak müjdelediğ­i gençliğe bizden de selâm olsun!..

Dipnotlar :

1- Sözler, 13. Söz. 2.Mak. say. 161. 2- Sözler, 13. Söz. 2. Mak. Say. 163. 3- Sözler, 13. Söz. 2. Mak. Say. 158.

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye