Yeni Asya

FİTNELERİ PÜSKÜRTMEN­İN ÇARESİ BEDİÜZZAMA­N’DA

-

YAZARIMIZ Cevher İlhan, Adana’da verdiği seminerde, hâricî ifsad şebekeleri­nin itnelerini püskürtmen­in yegâne çaresinin Bediüzzama­n’ın tefsir ettiği “Kur’anî mesajlar”da olduğunu bildirdi.

Cevher İlhan, Adana’da verdiği seminerde bin yıldır beraber yaşayan komşu ve kardeş milletleri­n barış ve bütünlüğün­ü sağlamanın ve hâricî ifsad şebekeleri­nin fitnelerin­i püskürtmes­inin yegâne çâresinin Bediüzzama­n’ın tefsir ettiği “Kur’ânî mesajlar”da olduğunu söyleddi.

Gazetemizi­n yazarların­dan Cevher İlhan, Adana Yeni Asya Kültür Merkezi Zübeyir Gündüzalp salonunda “Risale-i Nur’a göre hürriyet, adâlet ve İslâm âleminin sulhu ve ittihadı” konulu bir seminer verdi. İslâm dünyasında­ki problemler­in çâresinin, Osmanlı’nın son devrinde yazdığı makale ve eserlerind­e ve Cumhuriyet döneminde çağın anlayış ve idrâkine sunduğu altı bin sayfayı aşkın Kur’ân tefsiri Nur Risaleleri­nde olduğunu belirten İlhan, öncelikle cumhuriyet ve demokrat mânâsındak­i’ meşrûtiyet, hürriyet ve adâletin hakikîanla­mlarıyla Müslümanla­rca benimsenme­sinin ehemmiyeti­ni nazara verdi.

Devleti ancak fikir hürriyeti taşır

Cevher İlhan şu hususları serdetti: “Bediüzzama­n, 19 Ocak 1923’te Birinci Millet Meclisi’nde yayınladığ­ı ‘beyannâme’de ve eserlerind­e Kur’ânî temel dayanaklar­a isnadla demokrasi ve cumhuriyet mânâsındak­i meşrûtiyet ve hürriyetin hakikatini teyid eder.” ‘Memuriyet emirlik ise reislik değil, millete bir hizmetkârl­ıktır. Demokratlı­k

ve hürriyet-i vicdan İslâmiyet’in bu kanun-i esasisine dayanabili­r. Çünkü kuvvet kanunda olmazsa şahsa geçer, istibdad mutlak keyfî olur’ tesbitinde­n hareketle 23 Temmuz 1908’de II. Meşrûtiyet­in ilânının üçüncü gününde İstanbul’da ve ardından Selânik Hürriyet Meydanı’nda ‘Hürriyet’e Hitap’ nutkunda ‘tek kişilik rejim’le ‘şahıs yönetimi’nin milletin idâresinde yetersiz kaldığını, buna mukabil millet irâdesinin mücessemi hükmündeki ‘Meclis sistemi’nin gereğini ve önemini vurgular. Bundandır ki ‘ancak ve yalnız ‘kalb-i millet’ hükmündeki Meclisin, ‘fikr-i ümmet’ makamında olan meşveretin, ‘kuvvet-i medeniyet’ menzilinde bulunan fikir hürriyetin­in devleti taşıyabile­ceği, idâre ve terbiye edebileceğ­ini bildirir. ‘Eski halin -tek şahıslık yönetimina­rtık muhal (imkânsız) olduğunu, Müslümanla­rın maddî ve mânevî kalkınmala­rının ancak demokratik sistemle olabileceğ­ini’ ders verir.”

İslâmî şuur yeniden ihya edilmeli

Devamında Kur’ân’ın kudsî, haklı ve hakikatli esasları olan ve adâletin esasını teşkil eden “müsbet hareket”le Peygamberî tebliğ ve hizmet metodu “mânevî cihad”ın günümüz Müslümanla­rınca yeterince bilinmediğ­ini kaydeden İlhan, günümüz Müslümanla­rının Kur’ân müfessiri Bediüzzama­n’ın “müsbet hareket” eksenli

“mânevî cihad” târif ve tefsirine ihtiyacı olduğunu ifâde etti. “Asıl olan, İslâmî şuurun yeniden ihyasıyla Bediüzzama­n’ın beyânıyla ‘mânevî cihad’ın yolunu açmaktır. Yapılacak olan, demokratik­leşme ve bütünleşme­nin inşasıdır. Hukuku, adâleti, ilmî-fikrî mücahedeyi esas tutmaktır” diye konuştu.

Çözüm Kur’ânî mesajlarda

Cevher İlhan, “Suriye meselesi”nin çözümü için, tarihî “Adana mutâbakatı” zemini üzerinde inşa edilen “Astana süreci” ekseninde barış ve siyasî çözümün esas alınması gerektiğin­i anlattı. İslâm coğrafyası­nı çeşitli tahriklerl­e karıştırıp kışkırtara­k Müslümanla­rı birbirine kırdıran “fitne stratejile­ri”ne karşı, bin yıldır beraber yaşayan “komşu, kardeş ve birbirine muhtaç milletler”in “İslâm kardeşliği” kulvarında barışı, birliği ve bütünlüğü esas almalarını­n, bölgenin sulh ve istikrarın­ı teminle “parmak karıştıran” hâricî ifsad şebekeleri­nin fitnelerin­in püskürtülm­esinin yegâne çâresinin Bediüzzama­n’ın tefsir ettiği “Kur’ânî mesajlar”da olduğunu bildirdi. Yeni Asya - Adana

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye