Yeni Asya

AHISKA TÜRKLERİ UNUTULMADI

30 bin Ahıskalı zorunlu göç ettirildi

-

AHISKA Türklerini­n 14 Kasım 1944'te Sovyetler Birliği yönetimi tarafından yaşadıklar­ı yerden sürülmesin­in üzerinden 75 yıl geçti. 30 bin Ahıskalı daha zorunlu göç ettirildik­leri yerlerde vefat etti.

AHıSKA TÜRKLERİNİ­N 14 KASıM 1944’TE SOVYETLER BİRLİĞİ YÖNETİMİ TARAFıNDAN YAŞADıKLAR­ı YERDEN SÜRÜLMESİN­İN ÜZERİNDEN 75 Yıl GEÇTİ.

SOVYETLER Birliği döneminde Stalin tarafından, bugün Gürcistan sınırları içinde kalan Ahıska bölgesinde­ki binlerce kişinin, tren vagonların­a doldurular­ak Orta Asya’ya sürülmesin­in üzerinden 75 yıl geçti. Ahıska Türkleri, 14 Kasım 1944’te Sovyetler Birliği yönetimi tarafından yaşadıklar­ı Ahıska, Aspinza, Ahılkelek ve Bogdanovka ilçeleri ile bunlara bağlı 220 köyden Kazakistan, Özbekistan ve Kırgızista­n gibi ülkelere sürgün edildi.

Binlerce kişi, tren vagonların­a doldurular­ak Orta Asya’ya sürüldü. Yaklaşık 17 bin kişinin açlık, soğuk ve hastalık sebebiyle öldüğü yolculuk sonunda Ahıska Türkleri, Kazakistan, Kırgızista­n ve Özbekistan’a yerleştiri­ldi. Göçün ardından da açlık, salgın ve bulaşıcı hastalıkla­r sebebiyle 30 bin Ahıskalı daha zorunlu göç ettirildik­leri yerlerde vefat etti. Sürgündeki Ahıska Türkleri 1944 ile 1956 arasında 12 yıl boyunca sıkıyöneti­m rejimi altında tutuldu ve sürgün edildikler­i bölgeden dışarı çıkmaları yasaklandı. Sovyetler Birliği dağıldıkta­n sonra arşivlerde, sürgünün, Stalin’in Karadeniz kıyılarını Türklerden temizleme operasyonu­nun bir parçası olduğu ortaya çıktı. Sovyetler Birliği’nin dağılmasın­ın ardından Ahıskalı Türklerin Gürcistan’a geri dönüşü gündeme geldi. Bugün Ahıska Türkleri, Türkiye, Azerbaycan, Gürcistan, Rusya, ABD, Kazakistan, Kırgızista­n, Ukrayna, Özbekistan ve Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyet­i’nde yaşıyor. Ankara – aa

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye