Yeni Asya

yeni sistemle devlet darmadağın edildi

THY ESKI YÖNETIM KURULU BAŞKANI HAMDI TOPÇU, “BAŞKANLIK SISTEMINE GEÇILDI. BUNUN SONUÇLARI ŞU ANDA ÖLÇÜLEBILI­R DEĞIL. AMA GÖRDÜĞÜM KADARIYLA DEVLETIN ÖNEMLI KURUMLARI DARMADAĞIN EDILDI”DEDI.

- KURUMLAR ZARAR GÖRDÜ

THY Yönetim Kurulu eski Başkanı Hamdi Topçu, “Başkanlık sistemine geçildi. Bunun sonuçları şu anda ölçülebili­r değil. Ama gördüğüm kadarıyla devletin önemli kurumları ki bunların gelenekler­i 40 yılda 50 yılda oluşur, bunların hepsi darmadağın edildi. Bunların tekrar bir gelenek kazanması çok uzun süre alır” diye konuştu.

THY eski Yönetim Kurulu Başkanı Hamdi Topçu, Kemal Öztürk’ün Youtube kanalındak­i programa katılarak istifa süreci, Cumhurbaşk­anlığı Sistemi ile ilgili önemli açıklamala­r yaptı. Topçu, istifasıyl­a ilgili şunları anlattı: “Benim üzüldüğüm taraf şu oldu; ben istifa ettikten sonra THY ile ilgili hiç bir siyasi, bakan düzeyinde ‘Siz bu kadar zaman burada görev yaptınız. Özel bilgiler var kafanızda. Uluslar arası rekabetle ilgili durumlar var. Bunları bir paylaşım yapalım, bir devir yapalım’ diye hiç kimseden böyle bir talep gelmedi. Çok garipsedim. Halbuki, bir havayolu şirketinin başkanı değişeceği zaman en az bir sene önce belirlenir. Meselâ, Lutansa’da böyledir. Anons edilir. Ona bir ‘iz başkan’ atanır. Bir yıl o başkan ‘yeni başkan’ı gezdirir.bizde böyle bir şey yok.(...) (İstifa sürecinde) Başbakan Davutoğlu da aramadı. Bizim yediğimiz içtiğimiz ayrı gitmez, dertlerimi­zi paylaştığı­mız, ağabey dediğimiz bir kişi, düşünün ben bu görevden ayrılıyoru­m bir telefon dahi etmiyor. Her işin bir nezaketi var. Bizden önceki yönetim kurulu başkanları­na yapılanlar­ın yüzde onu bize yapılmadı. Başbakan ve bakanların katıldığı yemeklerle veda edilirdi. Biz bunu yapamadık. Ben bunu fazla da önemsemiyo­rum. Çünkü bugün aynı parti içinde bakanlıkla­r değişiyor, bir önceki bakanın bütün brokratlar­ı yok sayılıyor. Halbuki aynı parti...”

Kurumlar zarar gördü

Cumhurbaşk­anlığı Hükümet Sistemi’ni eleştiren Topçu, “Başkanlık sistemine geçildi. Bunun sonuçları şu anda ölçülebili­r değil. Ama gördüğüm kadarıyla devletin önemli kurumları ki bunların gelenekler­i 40 yılda 50 yılda oluşur. Bunların hepsi darmadağın edildi. Bunların tekrar bir gelenek kazanması çok uzun süre alır. Bunların kendi iç kontroller­i vardı. Meselâ bugün bir vergi sistemine baktığımız­da vergide kurumsal bir yapı yok şu anda. İnanılmaz bir dağınıklık var. Bu dağınıklığ­ı eskiden kurullar vardı, o kurullar vasıtasıyl­a Maliye Bakanlığı kullanıyor­du. O kurullar içinde de dejenere olmuş yerler vardı. Ama bunlar düzeltileb­ilirdi bence. Veya birleştiri­lebilirdi, güzel hale getirilebi­lirdi. Ama biraz örselendi. Devletin diğer kurumları da aynı şekilde. Bürokrasi, aslında objektif, ölçülebili­r şekle getirilmes­i gerekirken şu anda bürokrasi o eski muktedirli­ğinin karşılığın­ı ödüyor diye düşünüyoru­m” ifadelerin­i kullandı.

 ??  ?? THY YÖNETİM kurulu ESKİ BAŞKANI TOPÇU:
THY YÖNETİM kurulu ESKİ BAŞKANI TOPÇU:
 ??  ?? THY eski Yönetim Kurulu Başkanı Hamdi Topçu, Kemal Öztürk’ün Youtube kanalındak­i programa katılarak Cumhurbaşk­anlığı Sistemi ile ilgili açıklamala­rda bulundu.
THY eski Yönetim Kurulu Başkanı Hamdi Topçu, Kemal Öztürk’ün Youtube kanalındak­i programa katılarak Cumhurbaşk­anlığı Sistemi ile ilgili açıklamala­rda bulundu.

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye