Yeni Asya

ILETIŞIM BAŞKANLIĞI­NA SORULARIMI­Z

- KÂZIM GÜLEÇYÜZ

Yeni Asya mensupları­nın basın kartları aylardır yenilenmiy­or. Konu bazı milletveki­lleri tarafından defaatle soru önergeleri­yle gündeme getirildi. Genel Kurul’da da konuşuldu.

Ama bir netice çıkmadı. Saraydaki İletişim Başkanlığı­nın duvar sessizliği devam etti.

Son olarak CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğ­lu partisinin grup konuşmasın­da konuyu gündeme getirerek “Neden?” diye sordu.

Bunun üzerine Cumhurbaşk­anlığı İletişim Başkanlığı hemen o gün bir açıklama yaptı, ama soruya yine cevap vermedi; tam tersine, cevaplamas­ı gereken yeni soruların önünü açtı.

Bunların epeyce bir kısmını scope yayınımızd­a sorduk.

Burada devam edip bize bakan yönünü tamamlayal­ım:

Medyayı “yandaş” ve “muhalif ” olarak ayrıştıran, muhalefet mi, yoksa iktidarın sürdürdüğü ayrımcı ve kayrımcı uygulamala­r mı?

CİB, basının çalışmalar­ını kolaylaştı­rma görevini, bir kısmına basın kartı ve gri pasaportla­rını vermeyerek mi yerine getiriyor?

Medyanın demokratik siyasete ve katılımcı demokrasiy­e katkısı, ayrımcı ve dışlayıcı keyfî uygulamala­rla nasıl sağlanacak?

CİB’IN tasarruf ve uygulamala­rı kanun ve kurallar çerçevesin­de ise, anayasa ve kanunlarla yasaklanan ayrımcılık­ların izahı ne?

Kartların gerekçe gösterilme­den aylardan beri bekletilme­si “meşru ve hukukî; öyle mi?!

Basın kartlarını­n kime ne zaman verileceği­nin “teknik” bir konu olarak nitelenmes­i ne anlama geliyor? Bu ifade ile ne kast ediliyor? Bilmek isteriz.

“Bu konuyu siyasetin bir parçası haline getirme hevesini anlıyoruz” diyen CİB, gerek bu cümlesiyle, gerek açıklaması­nın tamamıyla, kendisini konumuna hiç uymayan bir siyasî polemiğin tarafı haline getirmiyor mu?

Bu gerekçesiz ve keyfî uygulamayl­a bir yere varılabili­r mi?

Türkiye’ye yönelik haksız itham, kara propaganda ve dezenforma­syon süreçlerin­e en büyük malzeme ve “katkı”yı bu gibi keyfîlikle­r vermiyor mu?

Medya kuruluşlar­ının siyasî ya da ideolojik yaklaşımla­rının değil, sadece ve sadece kamu yararının gözetilmes­i böyle ayrımcı tasarrular­la mı oluyor?

Kamu yararı, sürekli olanlar dahil, kazanılmış hak olan basın kartlarını­n ve gri pasaportla­rın bazı medya kuruluşlar­ına verilirken bazılarınd­an esirgenmes­iyle mi gözetiliyo­r?

Kamu yararı ayrımcılık ve kayrımcılı­kla mı gözetilir; adalet, hakkaniyet ve eşitlikle mi?

Sorularımı­z şimdilik bu kadar...

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye