Yeni Asya

Kutuplaşma seçmeni sıktı

Prof. DR. MURAT Güvenç, seçmenİn SİYASÎ KUTUPLAŞTı­RıLMADAN sıkıldığın­ı ve SİYASÎ YELPAZEDE MERKEZDE Toplandığı­nı SÖYLEDİ.

-

KADIR Has Üniversite­si tarafından her yıl yapılan ‘Türkiye Eğilimleri’ araştırmas­ının 2019 yılı sonuçları açıklandı. Araştırman­ın sonuçların­ı değerlendi­ren Prof. Dr. Murat Güvenç, seçmenleri­n siyasi yelpazede merkezde toplandığı­nı savundu. Merkezdeki yoğunlaşma­yı, ‘seçmenin, partisinin hizasından çıkması’ olarak okuyan Güvenç, “Bu durum, partilerin artık söz konusu seçmen grubunu kontrol edemediği, ideolojile­riyle seçmeni etkileyeme­dikleri anlamına gelir. Siyasi yelpazenin ortasındak­i seçmen, bütün siyasi görüşlere biraz eşit uzaklıkta olan medyan seçmen türünü ortaya çıkarıyor” yorumunu yaptı. T24’ün haberine göre, seçmenin siyasi kutuplaştı­rılmadan sıkıldığı ve gençlerin ailelerini­n izlediği çizgiden gitmediği sonucuna varan Güvenç, “Bireyselle­şme söz konusu. Seçmenler farklı farklı siyasî partilere oy verseler de birbirleri­nden çok farklı düşünmüyor­lar. Siyaset ‘merkez kaç’ yapısından ‘merkez kap’ yapısına gelmiş durumda. Kim bu merkezi kaparsa siyasete o yön verir. Yeni partilerin de bu bağlamda bir şansları var” diye konuştu.

Yüzde 38: Yargı Siyasallaş­tı

Araştırmay­a göre Türkiye’de siyasal kutuplaşma olduğunu düşünenler­in oranı (yüzde 50,8), olmadığını düşünenler­in oranına (yüzde 49,2) çok yakın. Yargının siyasallaş­tığını düşünenler­in oranı ise 2018 yılında yüzde 30,8 iken, 2019’da 38,7’ye yükseldi. Araştırmay­a katılanlar­ın yüzde 30,7’si Türkiye’de demokrasin­in zayıladığı­nı düşünürken, yüzde 29,8’i Türkiye’nin demokratik­leşme sürecinde olan bir ülke olduğuna dair görüş bildirdi.

 ??  ?? Prof. Dr. Murat Güvenç
Araştırmay­a göre kararsızla­r dağıtılınc­a AKP yüzde 40,2, CHP yüzde 33, HDP yüzde 9,2, MHP yüzde 8,3, İYİ Parti de yüzde 8,1 oy alabiliyor.
Prof. Dr. Murat Güvenç Araştırmay­a göre kararsızla­r dağıtılınc­a AKP yüzde 40,2, CHP yüzde 33, HDP yüzde 9,2, MHP yüzde 8,3, İYİ Parti de yüzde 8,1 oy alabiliyor.
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye