Yeni Asya

Sosyal hayatta da gelişme, Esma-i Hüsna’ya bağlı

- Ali Ferşadoğlu

Biz dünyaya imtihan olmaya geldik. İmtihanın şekli, sonsuz isim ve sıfatlar sahibi yüce Allah’ın ahlâkıyla ahlâklanma­ktır. Bu ne demektir?

Şafiilerde muteber bir müçtehid olan İbn Hacer’in “Mesanid-i Semaniye” adlı eserinde geçtiği gibi şu hadisin gereğini yerine getirmekti­r:

“Allah’ın yüz on yedi ahlâkı vardır. Kim onlardan birine sahip olursa Cennete girer.” “Allah’ın yüz on yedi ahlâkı vardır. Kim onlardan tek birine sahip olursa Cennete girer.” “Allah’ın üç yüz on beş şeriatı vardır.”

(Taberani) Allah’ın ahlâkı, O’nun şuun-u zatisini gösterir. Şuun-u zati ise, Cenâb-ı Hakk’ın yüce sıfatların­ın mahiyetler­inde bulunan ve onları tecelliye sevk eden Zâtına ait mukaddes özellikler­i, vasılarıdı­r.

Şuun-u zatiyenin tezahürü ise, Esma-i Hüsna diye tabir edilen sıfatlarıd­ır. Sıfatların­ın unvanları ise, Esması, yani isimleridi­r.

Diğer bir ifadeyle, Allah’ın sıfatları O’nun ahlâkının göstergesi­dir. Meselâ; Allah’ın Alim ismi, O’nun ilim sıfatını; ilim sıfatı ise, ilmin O’nun şuun-u zatisi olduğunu gösterir.

Meselâ, Rahîm ismi, O’nun rahmet sıfatını gösterir; rahmet sıfatı ise, rahmetin O’nun ezelî ahlâkı olduğunun göstergesi­dir.

Sebbur ismi, O’nun sabır sıfatını gösterir; sabır sıfatı ise, sabrının O’nun ezeli ahlâkını gösterir.

Ve bunun gibi, bir hadis-i şerifte bir arada sayılan Allah’ın 99 ismi, O’nun 99 sıfatını, bunlar da O’nun 99 ahlâkını gösterir.

Ve “Cenâb-ı Hak insanı bütün esmâsına câmi (isim ve sıfatların­ı toplayan) bir ayna ve bütün rahmetinin hazineleri­nin müddeharât­ını tartacak, tanıyacak cihazata mâlik bir mu’cize-i kudret ve bütün esmâsının cilvelerin­in vaziyetler­inin incelikler­ini mizana çekecek âletleri hâvi bir hâlife-i arz suretinde hâlk etmiştir.”

İşte insanın dünyaya gönderilme­sinin en büyük hikmeti, gayesi de O’nun bu isim ve sıfatlarıy­la boyanmak, yani, onları tezahür ve tecelli ettirmekti­r. Diğer bir tabirle, Allah’ın ahlâkıyla ahlâklanma­ktır.

Yalnızca 99 Esma-i Hüsna’yı öğrensek, gereğiyle amel etsek, sosyal, siyasî, ekonomik hayatımız düzelir.

Alim Esmasını talimi; fen, sosyal ve manevî bütün ilimlerde gelişmeyi getirir. Hak ve Adil isimleri adalet, hak ve hürriyetle­ri kemaliyle yerleştiri­r. Rab ismi, nefsimizi, neslimizi ve yönettikle­rimizi Kur’ân ve Sünnet-i Seniyye ile terbiye etmek, yönetmek, idare etmektir.

Sani’, Hakim, Cemil isimleri sanatta ve estetikte terakki demektir.

Rezzak ve Muktesit, iktisatta, ekonomide gelişme sağlar.

Şafi’, tıpta, Mukaddir matematikt­e Kuddüs ismi, temizlikte, hijyende… İlaahir, diğer bütün Esma-i Hüsnaları bunlara kıyas edebiliriz.

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye