Yeni Asya

Vİcdan ve ahlâk öne cıkacak

İNOSAM Başkanı avcı: korona sonrası vİcdan ve ahlâk sahİbİ olmanın en önemlİ vasıf olacağı bİr devre gİrİyoruz.

- RECEP GÖREN

çözülmeler yoğunlaştı

“covid-19 sonrası dünyada ekonomik, sosyal, siyasî çözülmeler yoğunlaştı ve hayat her geçen gün daha travmatik bir hal alıyor. Yeni dijital dünyada ‘insan olmak,’ vicdan ve ahlâk çok daha fazla önem kazanacak.”

adalet, Barış, demokrasİ

“türkİye yeni dönemde insan, vicdan, adalet, eşitlik, barış ve demokrasi temelli özgün, yeni ve büyük bir medeniyet projesi ile yeni küresel sistemin kurucu perspektil­erinden biri olabilir.” urecep Gören’İn

COVID-19 salgını sonrası dünyasında ekonomik, sosyal ve siyasal çözülmeler­in yoğunlaştı­ğını ve yaşamın her geçen gün daha travmatik bir hal aldığını söyleyen İnovatif Stratejik Araştırmal­ar Merkezi (İNOSAM) Başkanı Gürkan Avcı, bu süreci iyi analiz ederek Türkiye’nin gelecek yürüyüşüne katkı sağlayacak bilimsel ve sosyal çalışmalar yapmaya başladıkla­rını belirtti.

HEPİMİZE BÜYÜK Görevler DÜŞÜYOR

Bu dijital çağda teknolojiy­le birlikte ilişkileri­mizin de insan merkezli kılmaya çalışılmas­ı gerektiğin­i söyleyen Avcı, “Korona sonrasının yeni dijital dünyasında insan olmanın, vicdan ve ahlak sahibi olmanın en önemli olacağı devire giriyoruz. Teknolojiy­i almak ve anlamak için dışarıdan destek alabilirsi­niz. Akıl ve ilaç ithal edebilirsi­niz. Zekâyı, mühendisli­ği ve parayı da ikame edebilirsi­niz. Ama insani değerleri ve sevgiyi yenidünyan­ın merkezine almak için hepimize düşen büyük görevler var” şeklinde konuştu. Krizlerin değişimler­i başlatıp hızlandıra­cağını ifade eden Avcı, “20. Yüzyıldan kalmış tekkutuplu eski dünya tasavvuru yok olmaya doğru ilerliyor. Abd’nin ve küresel güç merkezleri­nin dünyaya dayattığı politikala­ra itiraz eden, uygulamaya­n hatta kafa tutan devletler ve örgütler çoğalıyor. Küresel oligarklar­ın ve hami devletleri­n hegemonyas­ı zayılamaya devam ediyor. Dünyamız hem Jeopolitik hem de iktisadi anlamda çok-kutuplu bir yola, B, C ve D planlarına belki de üçüncü bir yol arayışına giriyor” dedi.

KARŞıMıZDA ÇATıŞMALAR­ıN Arttığı BİR DÜNYA var Korona virüs vakasının tetiklemes­iyle çatlaklarl­a bölünmeye başlayan dünyada barış ve adalet temalı ortak bir gelecek oluşturman­ın zaman geçtikçe zorlaştığı­na dikkat çeken Gürkan Avcı, “Özünü ve ruhunu kaybettiği için hoşgörüsüz­lük ve çatışmalar­ın arttığı bir dünya var karşımızda. Kurtarıcı olarak sunulan sistemleri­n kuralların­ı oturtmak adına geleceğin üretim ve tüketim kalıpların­ı biçimlendi­rmek, dijital ekonominin ilerlemesi için toplumu hazırlamak, eğitimden hukuk sistemine kadar, çalışma hayatından demokratik standartla­ra kadar geleceği düşünmek dahası güvenliğin geleceğini güvence altına almak zorunda kalacağız” diye konuştu.

 ??  ?? Gürkan avcı
Gürkan avcı
 ??  ?? İNOSAM Başkanı Gürkan Avcı
İNOSAM Başkanı Gürkan Avcı

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye