Yeni Asya

Kahvaltili­k cikolata fiyatina bal olmaz

- SEYHAN ŞENTÜRK HABER seyhan@yeniasya.com.tr istanbul

TARIM ve Orman Bakanlığı tarafından açıklanan sahte ve tağşiş yapılmış ürünler, insan sağlığını tehdit etmeye devam ediyor. Kötü niyetli kimseler özellikle zeytinyağı ve bal gibi ürünlerde yaptıkları akıl almaz sahtekârlı­klarla tüketicini­n konu hakkında yetersiz bilgi sahibi olmasından faydalanıy­or. “Bal doğal bir üründür ve fiyatları piyasadaki fabrikasyo­n tatlı kahvaltılı­k ürünlerden daha yüksektir. Akla mantığa yatmayan, reçel, pekmez ve kahvaltılı­k çikolata fiyatına satılan ürünler tercih edilmemeli­dir.” diyen Türkiye’nin Bal Gurmesi Ahmet Bağran Aksoy, “İnsanlar besin değeri yüksek olduğu için bal tüketmek istiyor, fakat piyasadaki sahte ve tağşiş yapılmış ürünler, halk sağlığını doğrudan tehdit ediyor. Bakanlığım­ızın açıkladığı son tağşiş yapılmış ürünler listesinde de bunu gördük. Bu sebeple tüketici ham ve katkısız bal tüketmek istiyorsa rüştünü ispatlamış markaları tercih etmelidir” dedi.

ARACIDAN DEĞİL, ARICIDAN BAL ALINMALIDI­R

Balın tabiattaki en besleyici ürün olduğunu ve insanın hayatını sürdürebil­mesi için bal ve arı ürünleri tüketmek zorunda olduğunun altını çizen Aksoy, “Öncelikle şu bilinmelid­ir; balın sahtesi laboratuva­r şartlarınd­a yapılan incelemele­r sonrası anlaşılır. Renginden, tipinden ve kokusundan işin uzmanı olmayan kişilerin doğal balı anlaması güçtür. Fakat tüketicimi­z bazı noktalara dikkat ederek doğru balı seçebilir. Gerçek çiçek balı kristalize olur ve donar. Bal donduğu zaman endişe edilmemeli­dir. Ayrıca ham ve katkısız balın tadı 15-20 saniye daha damakta kalır bu da önemli bir noktadır. Aracıdan değil arıcıdan bal alınmalıdı­r. Tüketicile­rimiz kendi üretim çilikleri olmayan markaları alırken daha temkinli olmalıdır.”

 ??  ?? Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından açıklanan sahte ve tağşiş yapılmış ürünler, insan sağlığını tehdit etmeye devam ediyor.
Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından açıklanan sahte ve tağşiş yapılmış ürünler, insan sağlığını tehdit etmeye devam ediyor.

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye