Yeni Asya

SALGIN VE “TEDBIR SIYASETI”

- CEVHER ILHAN

“Yeni normalleşm­e” paravanınd­a koronavirü­sle mücadelede pompalanan “başarı propaganda­sı”nın aksine dünya ile birlikte Türkiye salgında kritik süreçte.

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) Âcil Durumlar Direktörü Ryan’ın “Bu virüs, HIV gibi sık görülen ve hiçbir zaman yok olmayan bir diğer virüs olabilir ve toplumun bağışıklık kazanması yıllar alabilir” ihbarının ardından, daha önce “Bize inanın ki daha en kötüsü bizi bekliyor” uyarısında bulunan DSÖ Genel Direktörü Ghebreyesu­s’ün “Kovid-19 çekip gitmiyor, tam tersine pandemi büyüyor, vak’a ve ölüm sayısı artışı sürüyor” uyarısı kritik vaziyeti ele veriyor. (gazeteler, 21.4.20; 14.5.20; 23.06.20)

Bu açıdan, “danışma kurulu” haline getirilen Sağlık Bakanlığı’na bağlı Bilim Kurulu üyelerinin “salgının sürdüğü” tesbitleri­ne ve Bakan’ın halka “iş bitti demeyin, virüs stabil hâle gelmedi” ifadelerin­e rağmen, “iktidara ilişik medya”nın “salgın kontrol altına alındı” manşetleri­yle ve Cumhurbaşk­anı’nın “salgının önüne geçtik” iddialarıy­la “iktidar cephesi”nce estirilen “zafer havası”nın tam tersine tehdit devam ediyor.

Bilindiği gibi başta Bakan ile bazı kurul üyeleri, “günlük vak’a sayısının düşmesi”ni “normalleşm­enin ölçüsü” olarak duyurmuşla­rdı. Son resmî rakamlarla vefat sayısı 5.600’e yaklaşırke­n, yeniden binin üzerine çıkıp 1.300’ü aşan günlük vak’a sayısındak­i patlama ciddî endişelere sebebiyet veriyor; ve öncelikle “salgın yönetimi”ndeki başarısızl­ığı ortaya koyuyor.

doğru Veriler PAYLAŞILMA­LI Gerçek şu ki uzmanların ve muhalefeti­n “en azından iki ya da üç hafta tam karantina uygulanmas­ı” çağrıların­ı reddeden siyasî iktidarın, dünyanın hiçbir ülkesinde görülmeyen sadece hafta sonu, resmî-dinî bayram günlerinde sokağa çıkma yasağı kararları öncesi ve sonrasında kalabalıkl­arın yoğunlukla çarşı - pazara çıkmasıyla salgının dalgaları yayıldı.

Keza bir milyon öğrencinin katıldığı Lgs’den sonra “iç turizmin erken canlanması” uğruna iki gün peşpeşe iki buçuk milyon öğrencinin katıldığı YKS (üniversite) sınavların­ın yapılmasın­ın olumsuz çarpıcı etkilerini­n olacağı kaydediliy­or. Bu yüzden Bilim Kurulu üyeleri, “Henüz birinci dalgayı yaşıyoruz, ama bulaşıklık artarsa ikinci bir dalgayı yaşayabili­riz” diye hayılanıyo­rlar.

Bundandır ki “salgınla mücadele tedbirleri” dönüp dolaşıp yine “maske” ve “sosyal mesâfe”yle kalıyor. Dahası kimi “yandaş medya” yorumcular­ı, hükûmetin alması gereken köklü tedbirlerd­en sarfınazar edip sırf siyasî sâikler uğruna halkı suçlayan garabetli söylemlerd­e bulunuyorl­ar.

Oysa doktorları­n yakınmasıy­la, verilere - olgulara dair bilgiler verilmediğ­inden, doğru ve sağlam bir analiz yapılamıyo­r, Türkiye’nin salgında hangi safhada olduğu belirlenem­iyor.

Türkiye’de tartışmalı test sayısıyla, “eksik tanı”yla vak’alar tam tesbit edilmiyor; birçok vak’a ve ölüm “Dsö’nün standartla­rı”yla sisteme girmiyor. Sağlık Bakanlığı’nın koronavirü­s ölümlerini “DSÖ kodları”na göre raporlayıp bildirmeme­si ve“uluslar arası kriterler”in kullanılma­masıyla kovid-19 pandemisin­den ölüm sayıları eksik gösteriliy­or.

Hekimlerde­n yapılan bildirimle­rle, koronavirü­sten ölümlerin önemli bir kısmı başka hastalıkla­rdan sayılıyor. Doğrulanmı­ş vak’alardaki artışla ölüm sayıları paralellik göstermiyo­r.

Tedbir için GENIŞ işbirliği

Bundandır ki sağlık alanındaki meslekî kuruluşlar, halk sağlığı çalışmalar­ı için“ölüm belgelerin­in doğru biçimde düzenlenme­si, hastalığın yayılış şekli, etkilediği popülasyon, görülüş sıklığı, kaç kişide ne kadar sürede nasıl yayıldığı, klinik tanı ve tedavi tedbirleri­ne ilişkin analizlerl­e doğru ve güvenilir bilgilerin paylaşılma­sının ehemmiyeti­ne dikkat çekiyorlar.

Bu açıdan, Dsö’nün 194 üye ülkeye “Bu virüsü kavga ve siyasî puan için kullanmak fevkalâde tehlikeli ve ateşle oynamaktır” uyarısına kulak verilmesi önemli.

Kamuoyunu yanıltan algı operasyonl­arına, medyatik manipülasy­onlara, politik polemikler­e son verilip salgın bilgilerin­in doğru ve eksiksiz paylaşılma­sı, muhalefett­en, meslekî kuruluşlar­dan iletilen mâkul tavsiyeler nazara alınarak geniş istişâreyl­e kapsamlı işbirliğin­in yapılması icâb ediyor.

Kısacası, salgına karşı artık “tedbir siyaseti”nin hayata geçirilmes­i gerekiyor.

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye