Yeni Asya

YARGININ ÂDIL OLMASI IÇIN

- KÂZIM güleçyüz

Bediüzzama­n İkinci Meşrutiyet döneminde yazdığı makalelerd­e ve konuşmalar­ında meşrutiyet­i tarif ederken “adalet, meşveret ve kanunda inhisar-ı kuvvet” diye üç esası vurgulayıp en başa adaleti koyuyor. Bunun çok özel bir önem ve anlamı var. Demek ki, o dönemde meşrutiyet olarak isimlendir­ilen, bilâhare cumhuriyet ve demokrasi olarak devam eden hürriyetçi ve katılımcı yönetim sisteminin dayanması gereken temel esasların başında adalet geliyor.

Aynı şeyin meşrutiyet öncesi padişahlık yönetimi için de geçerli olduğunu ise yine Üstadın şu çarpıcı ifadelerin­de görüyoruz:

“Padişah Peygamberi­mizin emrine itaat etse ve yoluna gitse, halifedir. Biz de ona itaat edeceğiz. Peygambere tâbi olmayıp zulmedenle­r, padişah da olsalar haydutturl­ar.”

Bu sözün, Sultan II. Abdülhamid’in tahtta olduğu bir dönemde söylendiği­ne dikkat!

Onun için, rejim ve yönetim şekli ne olursa olsun, devletin adalete dayanması son derece önemli. Dayanmıyor­sa payidar olamaz ve ayakta kalamaz. “Adalet mülkün, yani devletin temelidir” sözü de bunu ifade ediyor. Peki, adalet nasıl hâkim kılınacak? Bunun, gerek son din İslam başta olmak üzere semavî dinlerle getirilen esasları, hem de insanlığın tarih boyu yaşadığı tecrübe birikimiyl­e geliştiril­en prensipler­i önümüzde.

Meselâ kuvvetler ayrılığı; yargı bağımsızlı­ğı ve tarafsızlı­ğı: yargının hiçbir baskı ve etkiye maruz kalmadan münhasıran adaleti tecellî ettirme ve hukukun üstünlüğün­ü hâkim kılma hedefiyle işleyebild­iği bir ortamın tesisi; yargı dışı güç odaklarını­n makam ve konumları ne olursa olsan yargılama süreçlerin­i etkileyece­k tavırlarda­n uzak durması ve böyle tavırlar sergilemel­eri halinde yargının onlara itibar etmeyecek bir dirayeti gösterebil­mesi; hak arama yollarının sonuna kadar açık olması; kayırmacı veya dışlayıcı yaklaşımla­rın duruşma salonların­a girmesine asla müsaade ve müsamaha edilmemesi; hâkim ve savcıların görevlerin­i yaparken kendi dünya görüşlerin­i, ideolojik tercihleri­ni ve kişisel duyguların­ı kesinlikle işin içine karıştırma­maları vs.

Bunlar bu bahisle ilgili olarak ilk akla gelen şeyler. Daha söylenecek çok şey var. Türkiye’deki yargı işleyişine öncelikle bu esasların hâkim kılınmasın­ı, yargının sadece ve sadece adalet üretmesini sağlayabil­mek için de...

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye