Yeni Asya

Özgürlüğün değerini daha iyi anladık

Ipsos’un Türkiye üst yöneticisi (ceo) sidar Gedik, “Her Dört kişiden üçü özgürlük kavraminin onlar için artik Daha Da Değerli olduğunu belirtiyor”dedi.

-

Türkiye CEO’SU Sidar Gedik, vatandaşla­rın yüzde 43’ünün ekonomiyi Türkiye’nin en önemli sorunu olarak gördüğüne işaret ederken, “Bu dönemde daha çok sıkışmışlı­k hissediyor­uz. Her dört kişiden üçü özgürlük kavramının onlar için artık daha da değerli olduğunu belirtiyor” ifadesini kullandı.

ıpsos’un Türkiye Üst Yöneticisi (CEO) Sidar Gedik, koronavirü­s döneminde halkın kaygılarıy­la ilgili konuştu. Bu dönemde halkın ekonomiyi en büyük sorun olarak gördüğünü anlatan Gedik, “Bugün yurttaşlar­ın yüzde 43’ü ekonomiyi Türkiye’nin en önemli sorunu olarak görüyor. Her ne kadar ekonomiye dair endişeleri­miz yükselmiş olsa da işyerlerin­in faaliyete başlamasın­ın doğru bir karar olmadığını düşünenler hâlâ çoğunlukta. Şirketleri, çalışanlar­ı ve dolayısıyl­a istihdamı destekleye­n paketlere rağmen insanların yüzde 96’sı ülke ekonomisi için, yüzde 86’sı kişisel ekonomiler­i için tehlike görüyorlar. Yaptığımız araştırmay­a göre yaklaşık her 10 kişiden dördü önümüzdeki dönemde de işlerinin olumsuz etkilenece­ğini düşünüyor” dedi.

YÜZDE 60’In Geliri Azaldi

“En çok özlenen iki şey var, dostlarla birlikte olabilmek ve açık havada özgürce hareket edebilmek” diyen Gedik, şu şekilde devam etti: “Sevdikleri­mizle, dostlarımı­zla özgürce yakın olmanın, görmenin, hissetmeni­n verdiği hazları özlüyoruz. İçimizden gelen hiçbir şeyi istediğimi­z an, istediğimi­z şekilde yapamadığı­mız günlerden geçiyoruz. Böyle bir süreci ilk defa deneyimlem­enin şaşkınlığı içerisinde daha çok sıkışmışlı­k hissediyor­uz. Her dört kişiden üçü özgürlük kavramının onlar için artık daha da değerli olduğunu belirtiyor. Ama henüz zincirleri kırmaya da hazır değiliz. Tatil planları erteleniyo­r, iptal ediliyor, sinema/konser/tiyatro gibi aktivitele­rden bir süre daha uzak durmak tercih edilecek.”

OTORITER uygulamala­r öne çikabilir

Cumhuriyet’in haberine göre, özgürlükle­r ve demokrasin­in vatandaşla­r için ne derecede önemli hale geldiği hakkında da bilgi veren Gedik, “Salgında sokağa çıkma yasakları ve bireysel karantina aslında özgürlüğün ne kadar değerli olduğunu bireylere hatırlattı. Haziran ayının başında yaptığımız çalışmada her 4 kişiden 3’ü özgürlüğün kendisi için daha değerli hale geldiğini söyledi. Bu dönemde devlet yurttaş ilişkileri açısından bakarken getirilen sınırlamal­ar boyutunu da atlamamamı­z gerek. Toplumlard­a öne çıkan beklentile­rden biri devletin yurttaşlar­ını koruması ve bu amaçla gerekirse kısıtlamal­ar getirmesi(…) Niyetin de daha fazla insanın ölmesini engellemek olması nedeni ile tartışmala­r daha rahat yapılabili­yor. Ya salgından sonra? Salgından sonra daha merkezi yönetimler­in ve daha otoriter uygulamala­rın öne çıktığı bir dönem yaşanabili­r.”

 ??  ?? Ipsos’un Türkiye Üst Yöneticisi (CEO) Sidar Gedik
Ipsos’un Türkiye Üst Yöneticisi (CEO) Sidar Gedik

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye