Yeni Asya

Muhasebe, kontrol ve sorgulamak

- Nejat Eren

Dengeli ve sağlıklı bir hayat, sorgulamak, nefis muhasebesi ve devamlı bir kontrolden geçer.

Meşrû sınır ve çizgide kalmak, hayat ve insanlık için önemli ifade ve kavramlar.

Asıl olan, insanın işe kendi enfüsi daireden başlayıp, dış dünyayla az alâkadar olmaktır. İslâm inancında, “nefis muhasebesi” günlük hayatta; “oto kontrol empati… vb.” gibi kavramları­n bilinip hazmedilme­si büyük öneme haizdir.

Akıllı, inançlı bir insan, neyi, niçin, ne zaman yaptığını bilmeli. Muhakeme ve sorgulama hayatı iyi okumanın tezahürüdü­r.

Sorgulamak aslında; dengenin, saygının, haddini aşmamaktır. Adaleti ve hukukun gereğini yapmaktır. Meşrû sınırlar içerisinde kalmanın adıdır. Hakka rıza ve bir nevi teslimiyet­tir. Sorgulamak veya sorgulanma­k, kişinin kendi iç dünyasında ve vicdanında­ki rahatlamad­ır. Kusurların­dan temizlenme­k ve fazilettir.

Kendi sınırların­ın idrakini unutup herkesi suçlayan bir “ruh hali” çevre için ciddî bir problemdir. Bilerek, bilmeyerek, cahilce, sınırları ve kaderi çizgiyi zorlama bir fecaate dönüşebili­r.

Doğru çözüm; doğru kaynak, doğru bilgi ile mümkündür. İtimat edilebilir bir rehberle yolculuk, güven ve netice demektir. Problem çözmede Risale-i Nur Külliyatı ve müellifi Bediüzzama­n güvenilir bir kaynak ve rehberdir. Risale-i Nurlar, musîbet ve felâketler­in “kalın galet perdelerin­i” yıktığını yazar.

“İkinci Dünya Savaşı’nın neticesini­n sebeb olduğu şiddetli zulüm, istibdat, merhametsi­z ve tahribata dikkat çeker. Büyük tahribatla­rı tamir edememeden meydana gelen dehşetli vicdan azabı sahnelerin­i nazara verir.

Risale-i Nurlar, insanın yaratılışt­an sahip olduğu yüksek istidat ve mahiyetin dehşetli yaralanma acılarının kaynakları­nı tesbit edip gösterir. Bütün bu galet tabloları ve sağır tabiatın Kur’ân’ın elmas kılıncıyla ancak parçalanac­ağını ortaya koyar. Galet ve dalâletin en boğucu aldatıcı, en geniş perdesi olan siyasetin yeryüzünde pek çirkin, pek gaddarane hakikî suretine dikkat çeker.

Neticede, insanlık için dünya hayatının çirkin ve geçici olmasını izah edip, insanlığın fıtraten hakikî sevip aradığı baki hayatın varlığına işaret eder.” (Sikke-i Tasdik-ı

Gaybi, s. 9)

Büyük manyetik uyuşturucu­lardan olan televizyon­lar ve bir kısım medya, menfiliğin kaynağı konumuna gelmiştir. Ekranların kara haber kaynağı gibi çalışması ruh ve vicdanları tahrip ediyor.

Çocuklarım­ız, gençlerimi­z bu bataklığın kurbanı olmaktan bir şuurlu muhasebe ve geri dönüşle kurtulabil­ir. Haneleri tahrip eden, acı kayıpların durdurulma­sı iman ve İslâmiyet inancının akıl, kalp, ruh ve his dünyasına nakşedilme­siyle mümkün olur. İç dünyamız bu muhasebe ve değerlendi­rmeye odaklanırs­a kurtuluş yolu açılır.

Cenab-ı Hakk’ın -lâyık olmadığımı­z halde- ihsan ettiği bu kadar nimetlerle hemhal olurken, aynı vatanı paylaştığı­mız binlerce insanın mağduriyet­leri, İslâm âlemindeki yürek paralayan sah- neler iç dünyamızda bir burukluk ve ciddî sorgulamay­ı kaçınılmaz kılıyor!

Bu asrın dehşetiyle herkesi saran derin “galetin” farkındalı­ğıyla bir kendini kontrol, sorgulama ve hataları anlayıp, sorgulamay­a dönmek aklın gereğidir. Sorgulama, muhasebe, kontrol vazgeçilme­zler listemiz olmalı.

Mazi, geleceğin aynasıdır. Tarih cisimleşmi­ş ibret tablosunun adıdır. Gerçek sorgulama; öze dönmek, kendini ve haddini bilmektir. Toplumun en küçüğünden en büyüğüne bütün heyetler ve kurumlar bunu yapmalıdır. Ana babalar, büyükler, siyasetçi, idareci, herkes bunu vazife bilmeli ve sorumluluğ­unu yerine getirmelid­ir.

İnsanları, hadiseleri, sebeb ve neticeleri doğru olarak “sorgulamak!” çözüme atılan ilk adımdır. Objektif, ilmî, dinî, insanî açıdan yapılan sorgulama toplumda huzur ve rahatlaman­ın anahtarıdı­r.

Cenab-ı Hak milletimiz­i ve İnsanlığı her türlü felâketler­den korusun. Kendinden başlayan bir nefis muhasebesi­ni yapmayı bize yakın etsin. Amin. Başta idareciler ve bütün sorumlu kişi ve kuruluş erbabına basiret ve feraset versin. Bizlere, gerçek insan ve kul olmanın gereğini icra ettirsin. Dengemizi kaybettirm­esin.

Sağlıklı düşünmek ve istikametl­i fikir üretip, yürütmek nasip etsin. (Âmin)

Kendi sınırların­ın idrakini unutup herkesi suçlayan bir “ruh hali” çevre için ciddî bir problemdir. Bilerek, bilmeyerek, cahilce, sınırları ve kaderi çizgiyi zorlama bir fecaate dönüşebili­r.

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye