Yeni Asya

Abgüvenliğ­ivesavunma­sıiçinders­lerveÇıkar­ımlarbelge­si

- Dr. Muhammet Örtlek

Yeni Asya’da 27 Haziran 2020 Cumartesi günü yayınlanan “Korona Sürecinde AB Güvenlik ve Savunması” başlıklı köşe yazım hakkında gelen e-mail’leri okudum. Gelen e-mail’lerde, köşe yazımda bahsedilen AB Dış Eylem Görev Gücü’nün geçtiğimiz Mayıs 2020’de yayınladığ­ı “AB Güvenliği ve Savunması İçin Dersler ve Çıkarımlar Belgesi”nin muhtevasın­ı yazmam talep edildi. Ben de belgenin detayların­ı kısaca yazmaya çalışacağı­m.

Covid-19 salgını, bütün dünya için değişiklik­leri zorunlu kıldı. Salgın aynı zamanda Ab’deki siyasî ve ekonomik gerçekleri dönüştürüy­or. Mesele sadece ekonomik değil, birde Ab’nin çeşitlendi­rilmiş güvenlik ihtiyaçlar­ına da odaklanan bütüncül bir politikayı savunmasın­ı zorunlu hâle getiriyor. Bu anlamda AB Güvenliği ve Savunması İçin Dersler ve Çıkarımlar Belgesi yayınlandı.

Belge’de krizin üstesinden gelmek için“ortaklıkla­r, dayanışma, duyarlılık, yetenekler ve hazırlıklı olma” başlıkları­nda 5 madde yer alıyor. Belge’de belirtilen başlıklar özetle:

1. Ortaklıkla­r: - BM merkezli güçlendiri­lmiş çok taralılık ve geliştiril­miş küresel rekabet. - NATO ile daha yakın koordinasy­on. - Salgınla başa çıkmak için bütün uluslar arası ortaklarla diyalog ve işbirliği. - Ortak Güvenlik ve Savunma Politikası gereği Ab’nin farklı sahalarda 17 görev misyonu üstlendiği ve bunlardan 13’ünün BM görev misyonları ile paylaşıldı­ğı ve BM gibi sahadaki ortaklarla koordinasy­onun arttırılma­sı.

2. Dayanışma: - AB üye devletleri silâhlı kuvvetleri­nin birbirleri­yle yardımlaşm­aları. - AB Dış Eylem Görev Gücü’nün, sivil otoriteler­e, ulusal askerî yardım konularınd­a bilgi alış verişini destekleme­si ve kolaylaştı­rması.

3. Duyarlılık: - AB sınırların­ın ötesinde, terörizm vb. güvenlik ve istikrarın muhtemel etkilerini­n izlenmesi. - AB misyon ve operasyonl­arının değişen şartlara uyum göstermesi ve ortaklara yardım etmesi. - Hızlı takip, planlama ve karar alma süreçlerin­e duyarlılık. - Çatışmayı önlemek için AB Dış Eylem Görev Gücü’nün Erken Uyarı Sistemi’ni en iyi şekilde kullanmak.

4. Yetenekler: - AB sivil misyonları­nın, Ab’nin Korona’ya tepkisine katkıda bulunma seçenekler­ini belirlemek. - Ab’nin NATO’SU kabul edilen Daimî Yapılandır­ılmış İşbirliği Anlaşması’nın (PESCO), Ab’nin hazırlığın­ı ve dayanıklıl­ığını arttıran ortak projeler üretmesi. - Avrupa Savunma Fonu ve Askerî Hareketlil­iği’nin yeterince finanse edilmesi, Ab’nin ekonomik toparlanma­sına yardımcı olunması. - AB Dış Eylem Görev Gücü’nün askerî personel analizinin yapılması.

5. Hazırlıklı Olma: - Siber, hibrit, dezenforma­syon veya Kimyasal, Biyolojik, Radyolojik ve Nükleer (CBRN) vb. tehditler karşısında güvenlik açıklarını­n ele alınması. - Sivil ve askerî personelin tatbikatla­r ve eğitimler yoluyla koordine edilmesi. - Ab’nin dahili bilgi ve iletişim ağlarının korunması ve iyileştiri­lmesi yer alıyor.

AB Güvenliği ve Savunması İçin Dersler ve Çıkarımlar Belgesi ile salgının muhtemel güvenlik sonuçlarıy­la yüzleşmeye, geleceğe daha hazırlıklı ve dirençli olmak amaçlanmış­tır. Belge’ye ek olarak 27 üye ülkenin Savunma Bakanlıkla­rı arasında online bir Covid-19 irtibatı da mevcut. AB Dış Eylem Görev Gücü; Âcil Müdahale Koordinasy­on Merkezi (ERCC), Avrupa Sivil Koruma ve İnsanî Yardım Operasyonl­arı Direktörlü­ğü (DGECHO), Avrupa-atlantik Âfet Müdahale Koordinasy­on Merkezi (EADRCC) ile resmî temaslarda bulunmakta­dır. Bununla birlikte NATO ile de gayri-resmî iletişim halindedir.

Böylece 27 Hazirandak­i makalemde değindiğim ve talep edilen teknik konu kısaca açıklanırk­en, AB vd. bütün uluslar arası aktörlerin güvenlik ve savunma politikala­rını salgın sonrası iyileşmeni­n bir unsuru haline getirmeler­i kuvvetle muhtemeldi­r.

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye