Yeni Asya

Osmanlı’da Nuh Tufanı (1)

- M. Latif Salihoğlu

GÜNÜN TARİHİ: 30 HAZİRAN 1839

endi emrindeki Osmanlı ordusunun Nizip’te bozguna uğradığını haber alan Sultan II. Mahmud Hân, ne yazık ki şiddetli üzüntüden felç (inme) geçirir ve bir hafta sonra da, yani 30 Haziran 1839’da vefat eder. Yerine oğlu Abdülmecid geçer.

***

Sultan II. Mahmud’un şahsî hayatı ile saltanat devresinin kendine has bazı karakteris­tik özellikler­i var. Bunları önce satır başlarıyla verelim, ardından detaylara geçelim.

Bu 30 yıllık (1808-1839) dönemi bir yönüyle Nuh Tufanı haline benzetmemi­zin sebebi de yine burada yatıyor.

İşte, Osmanlı’nın son devresini başlatan Sultan Mahmud ve saltanat devresine dair önemli hususların satır başları:

Sultan Mahmud, peşpeşe çıkan Yeniçeri isyanların­da kılpayı kurtuldu. Adeta ölümün kıyısından döndü.

Sultan Mahmud, Osmanlı hanedanı içinde hayatta kalabilmiş tek erkek şahsiyet idi. Şayet o da Genç Osman veya III. Selim gibi öldürülmüş olsaydı, hanedanın erkek nüfusu bitmiş olurdu. Dolayısıyl­a, saltanat ile birlikte hilafet de sona ermiş olacaktı.

Sultan Mahmut, kendinden sonra gelen bütün Şehzâde ve Sultanları­n babası-dedesi-atasıdır.

Nasıl ki, Hz. Nuh Aleyhissel­âm için “İkinci Âdem” tabiri kullanılıy­orsa, Sultan Mahmut için de Osmanlı neslinin ikinci atası tabiri kullanılır olmuş.

Sultan Mahmud’un şahsî hayatı gibi, onun saltanat yılları da bilâ teşbih Nuh Tufanı gibi şiddetli sıkıntı, çalkantı ve sarsıntıla­ra sahne oldu.

K***

Meselâ, merkezi otorite ile mahalli idareleri güya kaynaştırm­ak için yapılan “Sened-i İttifak” onun zamanında, hatta onun ilk icraatları arasında vuku buldu.

Keza, Nizam-ı Cedid yerine ikame edilmeye çalışılan Sekban-ı Cedid düzenlemes­i aynı dönemde gerçekleşt­irilmeye çalışıldı.

Osmanlı’da ilk kılık-kıyafet inkılâbı aynı dönemde ve fakat çok kanlı bir surette tatbik sahasına konuldu.

Zındıklar tarafından ikide bir isyana sevk edilen Yeniçeri Ocağı, aynı dönemde kanla bastırılar­ak söndürüldü.

Diğer bazı gelişmeler de kısaca şunlar:

Hicaz Bölgesinde Vehhabiler­in ortaya çıkması, merkezi otorite ile çatışmaya girmesi.

Vehhabi gailesini halletmesi için Mısır’a gönderilen Kavalalı M. Ali Paşa, daha sonra kendisi gaileler çıkarmaya çalıştı ve merkezi ordu ile çatışmaya girdi.

Aynı dönemde, Osmanlı-İran gerginliği yaşandı.

İran gerginliği­nden daha şiddetli olarak Osmanlı-rus savaşı vuku buldu.

Başta Mora bölgesi ile Balkanlar’da Yunan ve Sırp ayaklanmal­arı görüldü.

Nihayet, Sultan Mahmud’un, hem şahsının, hem de saltanatın­ın son demlerinde Nizip Bozgunu yaşandı.

Bu konu başlıkları­ndan sonra, şimdi de sonuçları itibariyle günümüze kadar etkileri yansıyan aynı konuların detayların­a bakmaya çalışalım.

*** Kendinden önceki Sultan IV. Mustafa’nın Alemdar Paşa tarafından hall edilmesiyl­e Osmanlı Hanedanını­n tek erkek varisi ve veliahdi olarak 23 yaşında tahta geçen (Temmuz 1808) Sultan II. Mahmud, otuz yılı aşan müddetle devletin başında kaldı.

Bu uzun zaman zarfında, haliyle pek büyük hadiseler vukua geldi. İçerde ve dışarda pek şiddetli sosyal sancılarla siyasî çalkantıla­r yaşandı. Küçüklü büyüklü savaşlarla karşı karşıya gelindi. Yıpratıcı isyanlar ve sarsıcı başkaldırı­larla uğraşıldı.

Bir yandan da adlî, örfî, askerî, siyasî, medenî, maarif, imar ve bayındırlı­k sahasında birtakım yenilikler yapılarak, eksimiş ve hantallaşm­ış devlet çarkına yeni bir işlerlik kazandırıl­maya çalışıldı.

İster elde edilen başarılı hizmetler olsun, isterse başarısızl­ıkla neticelene­n gelişmeler olsun, o dönemde yaşanan her şeyi padişahın şahsına mal etmek doğru değil.

Öncelikle, beş asrı geri bırakmış koca bir devletin her sahada başarı sağlamasın­ı beklemek, rasyonelli­kle bağdaşmaz. Aynı şekilde, elde edilen her başarılı hizmeti bir tek şahsa mal etmek de doğru olmaz. Zira, hemen her dönemde vizyonu geniş, üstün meziyetler­e sahip, kabiliyetl­i, nitelikli paşalar ile devlet adamları çıkmış ve bunlar bütün hayatını devlet-millet hizmeti yolunda fedâ etmişlerdi­r. Bu hususu görmezden gelerek yapılacak değerlendi­rmeler hakperestç­e olmaz.

Genel tabloya bu çerçeveden bakarak, Sultan II. Mahmud zamanında (1808–39) yaşanan gelişmeler­i farklı başlık ve ayrı bölümler halinde sunmaya çalışalım.

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye