Yeni Asya

Geçmişimiz­de zulüm var

BELÇİKA Kralı PHİLİPPE, ÜLKESİNİN SÖMÜRGECİ GEÇMİŞİNDE­N “derİn üzüntü”duyduğunu Açıkladı.

-

BELÇİKA kralı Philippe, kongo demokratik cumhuriyet­i cumhurbaşk­anı tshisekedi’ye, sömürgeci dönemde yaşanan“şiddet olayları”ve“neden oldukları acılardan”derin üzüntü duyduğunu bildiren mektup gönderdi. kral,“geçmişte ortak hafızamızd­a hala yer eden bazı şiddet olayları ile birlikte zulme tanıklık edildi”dedi.

Belçika Kralı Philippe, Kongo Demokratik Cumhuriyet­i (KDC) Cumhurbaşk­anı Felix Tshisekedi’ye, Kongo’da sömürgeci dönemde yaşanan “şiddet olayları” ve “sebep oldukları acılardan” derin üzüntü duyduğunu bildiren mektup gönderdi. Belçika’nın yüksek tirajlı Fransızca yayın yapan Le Soir gazetesind­eki habere göre, Kral Philippe, Kdc’nin bağımsızlı­ğının 60’ıncı yılı dolayısıyl­a Cumhurbaşk­anı Felix Tshisekedi’ye mektup yolladı. Kral Philippe, mektupta mevcut ikili ilişkileri daha da geliştirme­k için “geçmişi” konuşmak gerektiğin­e dikkati çekti.

İLK Kral oldu

KDC ile Belçika’nın tarihî geçmişinin başarıları­n yanı sıra “acılı” dönemler de içerdiğine işaret eden Kral Philippe, “Geçmişte ortak hafızamızd­a hâlâ yer eden bazı şiddet olayları ile birlikte zulme tanıklık edildi.” ifadesini kullandı. Kral Philippe, “Geçmişte yaşanan acılar için derin üzüntümü ifade etmek istiyorum.” değerlendi­rmesinde bulundu. Her türlü ırkçılıkla mücadele edeceğinin altını çizen Kral, Belçika Parlamento­sunun sömürgeci geçmişe ilişkin araştırma yapılmasın­a dair başlattığı çalışmalar­ı destekledi­ğini kaydetti. Kral Philippe mektubunda özür dilemese de Belçika Kraliyet ailesinden ülkenin Kongo’daki sömürgeci geçmişine ilişkin açıklama yapan ilk Kral oldu.

Kral 2. leopold, Kongo’yu

Yıllarca YAĞMALAMıŞ­Tı ABD’DE siyahî George Floyd’un polis şiddeti sonucu vefat etmesinin ardından diğer Avrupa ülkelerind­e olduğu gibi Belçika’da da yoğun protestola­r gerçekleşm­işti. Vatandaşla­r, Belçika’nın Kongo Demokratik Cumhuriyet­i’ndeki sömürgeci geçmişinin simgesi olan Kral 2. Leopold’un büst ve heykelleri­ni hedef almaya başlamış, Kral’ı hatırlatan sokak isimleri, otobüs durakları ve heykelleri­n kaldırılma­sı için kampanya başlatmışt­ı. Kral 2. Leopold, kendi mülkü ilân ettiği Kongo’yu yıllarca yağmalamış, milyonlarc­a kişinin ölümüne sebep olmuş, cani uygulamala­rıyla zaman içinde “Kongo Kasabı” olarak anılmıştı. Kongo, Belçika’dan bağımsızlı­ğını 1960’ta kazanarak, Kongo Demokratik Cumhuriyet­i oldu. Brüksel - aa

 ??  ?? Kral Philippe
Kral Philippe
 ??  ?? Belçika Kralı Philippe
Belçika Kralı Philippe

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye