Yeni Asya

Bütün inanç gruplarına hizmet

İBB tarafından kurulan İnanç Masası, İstanbul’dakİ İnanç grubu temsİlcİle­rİ İle Bİraraya gelerek İnanç kültüründe­kİ zengİnlİğİ koruma ve yaşatmaya katkı sağlamak üzere çeşİtlİ çalışmalar yürütüyor.

-

İBB bünyesinde­ki İnanç Masası, inanç gruplarını­n belediye hizmetleri­nden eşit bir şekilde faydalanab­ilmesi için geçtiğimiz yıl Ağustos ayında hayata geçirildi. Bu yeni birim, binlerce yıldır farklı inanç toplulukla­rına ev sahipliği yapmış bir kent olan İstanbul’un inanç kültüründe­ki zenginliği koruma ve yaşatmaya katkı sağlamak üzere çeşitli çalışmalar yürütüyor.

ekrem İmamoğlu’nun İstanbul Büyükşehir Belediyesi Başkanlığı’na geldiği yeni dönemde kurulan İnanç Masası, inanç gruplarını­n belediye hizmetleri­nden eşit bir şekilde faydalanab­ilmesi için geçtiğimiz yıl Ağustos ayında hayata geçirildi. Kültür Varlıkları Daire Başkanı Mahir Polat’ın koordinatö­rlüğünde kurulan bu yeni birim, binlerce yıldır farklı inanç toplulukla­rına ev sahipliği yapmış bir kent olan İstanbul’un inanç kültüründe­ki zenginliği koruma ve yaşatmaya katkı sağlamak üzere çeşitli çalışmalar yürütüyor. İnanç Masası İstanbul’daki inanç grubu temsilcile­ri ile sıcak temaslar kurup bu grupların temel ihtiyaçlar­ını doğrudan kendilerin­den dinleyip çözüm üretmeye çalışıyor. Bunu yaparken hiçbir teolojik tartışmaya girmemeye ve bütün gruplara eşit mesafede durmaya da özen gösteriyor.

Bu yeni kurulan birim vesilesi ile dinî kimlikleri ile öne çıkan cemaatleri­n ibadethane­lerinin bakımı, personel açığı, din görevliler­inin eğitimi, mezar yeri ihtiyacı gibi önemli sıkıntılar­ı ve sorunları olduğu, ancak bunlardan en önemlisini­n ayrımcılık ve nefret suçları olduğu tesbit edildi.

kendİ usûllerİne

göre hİzmet

İnanç Masası’nın ilk icraatları­ndan biri, cenaze hizmetleri­ni kapsayıcıl­ık ilkesi doğrultusu­nda geliştirme­k üzere farklı inanç gruplarınd­an din görevlisi ve gassallar işe almak oldu. Bu sayede İstanbul Büyükşehir Belediyesi; Hanefi, Şafii, Caferi, Alevi, Hristiyan, Musevi vatandaşla­rın kendi usûllerine göre cenaze erkânların­ı yürütebilm­e konusunda hizmet verebilir hâle geldi. Bununla birlikte ihtiyaç sahibi cemaatleri­n cenaze aracı, tabut gibi lojistik ihtiyaçlar­ına çözüm üretildi. İstanbul’un İnanç takvimini çıkaran İnanç Masası, Ramazan, Kurban, Noel, Paskalya, Hanuka, Hamursuz, Nevroz gibi bayramlard­a; kandil, Aşura, Hızır-muharrem lokması gibi özel günlerde belediyezi­yaret, tebrik ve ikramlarla vatandaşla­rının yanında olduğunu hissettiri­yor. Cami, mescit, kilise, sinagog, cemevi ayırt etmeksizin tüm ibadethane­lere basit bakım, onarım desteği vermeye çalışan İnanç Masası, pandemi sürecinde de ibadethane­lerin sterilizas­yonu için çeşitli çalışmalar yaptı. İnanç Masası’nın en çok ses getiren faaliyetle­rinden biri kuşkusuz cemevlerin­in ibadethane statüsü kazanmasın­a yönelik İBB meclisine sunduğu önerge oldu. Cemevlerin­in de diğer ibadethane­lerin sahip olduğu ayrıcalıkl­ardan faydalanab­ilmesi için bu statüsünün Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nin de önerdiği gibi resmiyet kazanması gerektiğin­i öne süren önerge, meclisten AKP’LI üyelerin muhalefet şerhiyle cemevlerin­in bakım ve temizliği ile sınırlanar­ak geçti.

istanbul – Yeni Asya

 ??  ??
 ??  ?? ekrem İmamoğlu’nun İstanbul Büyükşehir Belediyesi Başkanlığı’na geldiği yeni dönemde kurulan İnanç Masası, inanç gruplarını­n belediye hizmetleri­nden eşit bir şekilde faydalanab­ilmesi için geçtiğimiz yıl ağustos ayında hayata geçirildi.
ekrem İmamoğlu’nun İstanbul Büyükşehir Belediyesi Başkanlığı’na geldiği yeni dönemde kurulan İnanç Masası, inanç gruplarını­n belediye hizmetleri­nden eşit bir şekilde faydalanab­ilmesi için geçtiğimiz yıl ağustos ayında hayata geçirildi.
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye