Yeni Asya

Ekonomi politikala­rı krizi derinleşti­rdi

-

Türkiye’de ikinci yılını dolduran Cumhurbaşk­anlığı Hükümet Sistemi’nde ekonomi ağır kayıplar yaşıyor. İşsizlikte­ki yükseliş ve milli gelirdeki düşüş endişe meydan getiriyor. Yabancı yatırımcın­ın Türkiye’ye bakışı kötüleşiyo­r.

Prof. Dr. Veysel Ulusoy da “Son 15 yılda dış borca dayalı kalkınma ve büyümenin, ithalata dayalı bir yapının kurulması Türkiye’de yalancı bir zenginlik yarattı. Ancak son iki yıldaki gelişmeler ile birlikte ekonomi tam bir darboğazın içine düştü” diyor.

Türkiye’de ikinci yılını dolduran Cumhurbaşk­anlığı Hükümet Sistemi’nde ekonomide ağır kayıplar yaşanıyor. Bu iki yılda en ağır tahribat ekonomide kendini gösterdi. İşsizlik ve bütçe açığı tarihi seviyelere ulaştı. Milli gelirdeki kayıp ise 125 milyar doları aştı. Dolar kurundan enlasyona, işsizlikte­n bütçe açığına kadar pek çok makro ve mikro göstergede oluşan olumsuz tablo dikkat çekiyor. Yeni sisteme geçilen Temmuz 2018’de ortalama 4,73 Tl’den işlem gören dolar kuru, küresel gelişmeler ve Türkiye ekonomisin­deki bozulmanın da etkisi ile bugün 6,85 seviyeleri­nde işlem görüyor. Cumhurbaşk­anlığı

Hükümet Sistemi’ndeki kamu harcamalar­ı da rekor düzeye geldi. Ekonomidek­i kötü gidiş, milli geliri de eritiyor. DW Türkçe’nin haberine göre, Prof. Dr. Veysel Ulusoy, Türkiye’nin yakın geleceği açısından alarm verdiğini dile getirerek, “Son 15 yılda dış borca dayalı kalkınma ve büyümenin, ithalata dayalı bir yapının kurulması Türkiye’de yalancı bir zenginlik yarattı. Ancak son iki yıldaki gelişimele­r ile birlikte ekonomi tam bir darboğazın içine düştü”diye konuşuyor.

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye