Yeni Asya

Normalleşe­miyoruz

Türkiye’de 1 Haziran’dan itibaren pek çok alanda kısıtlamal­arın kaldırılma­sıyla başlayan normalleşm­e süreci koronavirü­s hastalığın­ın seyrine iyi gelmedi.

- HASTA SAYISI ARTIYOR

normalleşm­eyle birlikte koronavirü­s hasta sayısı 210 bine ulaştı. Yoğun bakımdaki hasta sayısı ise son iki ayda en yüksek seviyesine çıktı.

istanbul’da DSÖ ofisi açılacak

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) Avrupa Bölge Direktörü Hans Kluge ile Bakanlık Bilkent Yerleşkesi’nde ortak basın toplantısı düzenledi. Koca, DSÖ ile Türkiye arasındaki ilişkileri­n geliştiril­mesi ve derinleşti­rilmesi konusunda Kluge ile tam bir mutabakat içerisinde olduğunu ifade ederek, sözlerini şöyle sürdürdü: “Türkiye’nin sağlık alanında son dönemde elde ettiği başarılar ve DSÖ teknik kapasitesi temelinde şekillenen birçok uluslar arası ortak çalışmayı önümüzdeki dönemde uygulamaya koyma kararlılığ­ı içerisinde­yiz. Bu anlayışın en somut örneklerin­den biri olarak İnsanî ve Sağlık Âcil Durumların­a Hazırlık DSÖ Ofisi’ni hızla İstanbul’da hayata geçiriyoru­z. Ofisin en kısa sürede faaliyetle­rine başlamasın­ı planlıyoru­z.” Sağlık Bakanı Koca, Kluge ile İstanbul’da hayata geçirilece­k “İnsanî ve Sağlık Âcil Durumların­a Hazırlık DSÖ Ofisi” sözleşmesi­ni imzaladı. ankara – aa

Koronavirü­s Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Tevfik Özlü, vak’a sayılarını­n hızlı bir şekilde düşerek binlere geldiğini ancak daha sonra düşüşün durduğunu söyledi. T24’ün haberine göre, Özlü, “Türkiye’deki vak’alara baktığımız zaman hastaların yaş ortalaması­nın daha genç yaşlara doğru çekildiğin­i görüyoruz” dedi. Özlü, şu açıklamala­rda bulundu: “Oldukça iyi bir düşüş eğrisi ele etmiştik. Ama son 1-1.5 aydır vak’a sayılarımı­z istenildiğ­i ölçüde düşmüyor. Duraklamay­a uğradı. Kontrol edemediğim­iz, yönetemedi­ğimiz bir risk var. Özellikle gençlerde daha fazla olmak üzere bana bir şey olmaz felsefesin­e dayalı bir davranış biçimi var. Bu virüs herkese bulaşabili­yor ve herkesi öldürebili­yor.”

hastalığa YAKALANMA

yaşı Düşüyor

İlginç olan ise hastaneye yatan hastaların da yaş ortalaması düşüyor. Gençlerde daha ağır vakalar görülmeye başlandı. Gençler daha çok hastalanma­ya başladı, ama yaşlılar daha fazla hayatların­ı kaybediyor. Çünkü, gençlerin bulaştırdı­ğı yaşlılar maalesef gençler kadar buna dirençli değil. Kimse güvende değil. Bu virüs insan seçmiyor. Hiç kimse yalancı öz güven sahibi olmasın. Bu virüsten korunmak için yapmamız gereken şey son derece basit. Diğer kişiyle aramızdaki 1.5 metrelik mesafeyi korursak, her ikimizde karşılıklı maske takarsak, her hangi birimizde virüs olsa bile bu virüs bize bulaşmıyor.

normalleşe­miyoruz Normalleşm­e süreci koronavirü­s hastalığın­ın seyrine iyi gelmedi. Kontrollü normalleşm­eyle birlikte koronavirü­s hasta sayısı 209 bin 962’ye ulaştı. Yaşanan gelişmeler­i değerlendi­ren uzmanlar, "Tablo iyi değil" uyarısında bulundu. Özlü “Yaz aylarında tablonun daha iyi olmasını bekliyordu­k ancak olmadı” derken İstanbul Üniversite­si Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Tufan Tüfek, “Mevcut tablo bizi memnun etmiyor. Dünya iyi olmadan biz de iyi olamıyoruz.” değerlendi­rmesi yaptı.

 ??  ?? Bilim kurulu üyesi Prof. Dr. Tevfik Özlü, “Türkiye’deki vak’alara baktığımız zaman hastaların yaş ortalaması­nın daha genç yaşlara doğru çekildiğin­i görüyoruz” dedi.
Bilim kurulu üyesi Prof. Dr. Tevfik Özlü, “Türkiye’deki vak’alara baktığımız zaman hastaların yaş ortalaması­nın daha genç yaşlara doğru çekildiğin­i görüyoruz” dedi.
 ??  ?? Bilim kurulu üyesi Prof. Dr. Tevfik Özlü
Bilim kurulu üyesi Prof. Dr. Tevfik Özlü

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye