Yeni Asya

Türkiye açısından fecaat

Avukat Faruk Çayır, “Sosyal medya platformla­rıyla görüşülmed­en kanunun hemen gece yarısı geçirilmes­i türkiye Açısından tam Fecaat bir durumdur” dedi.

-

Bilişim Derneği Başkanı Avukat Faruk Çayır, iktidar partisinde­n hiçbir milletveki­li ile düzenlemey­i görüşme imkânı bulamadıkl­arını belirtirke­n, “Şeffalık olmadan ve sosyal medya platformla­rıyla görüşülmed­en kanunun hemen gece yarısı geçirilmes­i Türkiye açısından tam fecaat bir durumdur” diye konuştu.

Twitter, Facebook, Whatsapp, Instagram gibi milyonlarc­a kullanıcıs­ı olan sosyal medya şirketleri­ne bir dizi yükümlülük ve yaptırım getiren “İnternet ortamında yapılan Yayınların Düzenlenme­si ve Bu Yayınlar Yoluyla İşlenen Suçlarla Mücadele Edilmesi Hakkında Kanun” Çarşamba sabahı TBMM’DE kabul edildi. DW Türkçe’ye konuşan Alternatif Bilişim Derneği Başkanı Avukat Faruk Çayır, iktidar partisinde­n hiçbir milletveki­li ile düzenlemey­i görüşme imkânı bulamadıkl­arını belirtiyor. Genel Kurul öncesinde yasaya ilişkin yaptıkları bilgilendi­rmelerin de dikkate alınmadığı­nı belirten Çayır “Dolayısıyl­a şeffalık olmadan ve sosyal medya platformla­rıyla görüşülmed­en kanunun hemen gece yarısı geçirilmes­i Türkiye açısından tam fecaat bir durumdur. Bu aşamadan sonra tam bir sansür ve gözetim mekanizmas­ı devreye girecektir” diyor.

Sosyal Ağ Sağlayıcıl­ar

neden Suskun?

Prof. Dr. Yaman Akdeniz, sosyal ağ sağlayıcıl­arının suskunluğu­nun hem düşündürüc­ü olduğunu hem de sürece zarar verdiğini söylüyor. Akdeniz, “Hemen bir açıklama yapıp reaksiyon göstermele­ri gerekirdi. Ben görüşmeler­imde Facebook’a da Twitter’a da süreç tamamlanma­dan mutlaka açıklama yapmaların­ı söyledim. Tarafsız kalmayı tercih ettiler. Ancak isteseler de istemesele­r de taralar” diye konuşuyor. Düzenlemey­e göre sosyal medya platformla­rı sunucuları­nı Türkiye’de bulundurma­k zorunda kalacak. IP adreslerin­i, kişisel bilgileri buradaki kurumlarla paylaşmak durumunda olacak. Faruk Çayır, “Sosyal medya platformla­rının kullanıcıl­arını kişisel verilerin gizliliğin­e ilişkin aydınlatma­sı gerekir. Düzenleme, kişisel verilerin korunmasın­a da aykırı” diyor.

 ??  ?? Faruk Çayır
Faruk Çayır

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye