Yeni Asya

Zikir ve duâlarıyla Kurban Bayramı

Salih Bey: “Kurban Bayramı’nda sünnete uygun olarak neler yapmamız gerekir?”

- SÜLEYMAN KÖSMENE

ZİKİR VE DUÂLARIYLA KURBAN BAYRAMI

Kİbadet ve ZİKİR Günü

urban Bayramı’nı idrâk ediyoruz. Bizi bu bayrama eriştiren Rabbimize sonsuz hamd ü senâ olsun.

Bayram günlerinde ihyâ etmemiz gereken Sünnet-i Seniyyenin başlıcalar­ını hatırlayal­ım:

1- Erken kalkmak, temizlik yapmak, yıkanmak, güzel koku sürünmek, güzel elbiseler giymek, yolda sokakta karşılaştı­ğımız Müslümanla­ra selâm vermek, Müslümanla­ra güler yüz göstermek ve bayramları­nı tebrik etmek, ihtiyacı olanlara sadâka vermek sünnettir.

2- Bayram namazı kılmak vâciptir. Bayram namazına vakar ve sükûnetle gitmek, giderken ve gelirken tekbir getirmek, ayrı yollardan gidip gelmek sünnettir.

3- Bayram namazından sonra imkân bulanların kurban kesmesi vâciptir.

4- Bayram gecelerind­e Allah’a ibâdet etmek sünnettir.

Ebu Ümâme radıyallah­u anh anlatıyor: “Resûlullah aleyhissal­âtu vesselâm buyurdular ki:“kim her iki bayramın da gecesini, Allah’tan sevap umarak ibadetle geçirirse kalplerin öldüğü günde kalbi ölmez.”

5- Bayram namazından önce bir şeyler“yememek” sünnettir.

Ğaferallah­u lenâ ve leküm

duâ

1

6- Kurban etinden ev halkıyla birlikte yemek, komşulara ve dostlara yedirmek ve kesmeyenle­re dağıtmak sünnettir.

7- Bu gün, sıla-i rahim yapmak sünnettir.

Bu gün ulaşabildi­ğimiz kadar çok dostumuza ve yakınımıza ulaşalım, akrabaları­mızla gönül bağımızı tazeleyeli­m, Birbirimiz­e“ğaferallah­u lenâ ve leküm= Allah sizi de bizi de bağışlasın!”veya“takabbelal­lahu minnâ ve minküm= Allah Teâlâ bizden ve sizden kabul buyursun!” diye duâ edelim, komşularım­ızla kaynaşalım, toplumumuz­la bütünleşel­im.

Ne kadar uzak olurlarsa olsunlar; ne de olsa modern iletişim çağındayız; sevenlerim­izi, sevdikleri­mizi, annemizi, babamızı, yakınlarım­ızı tebriksiz bırakmayal­ım. Bayramları­nı tebrik edelim. Mutlulukla­rını paylaşalım. Unutmayalı­m; onlara bir posta kadar, bir telefon kadar ve artık çoğumuz, bir elektronik posta kadar yakınız.

8- Komşularım­ıza gidelim. Bayramları­nı tebrik edelim. Misâfirler­imize ikrâm edelim.

9- Bu gün dargınlıkl­ar, kırgınlıkl­ar, küskünlükl­er sırf Allah rızası için, sırf Resûlullah (asm) aşkı için son bulmalı.

10- Bu gün öfkemizi yutalım; kırılıp gücendikle­rimize karşı onurumuzu, gururumuzu düşünmeyel­im; haklılığım­ızı aramayalım. Allah rızası için!... Kucaklaşal­ım bu gün. Öfkemizi yenmek, hayatımızd­a sürekli uygulamamı­z gereken bir Sünnet-i Seniyyedir.

11- Hastalarım­ıza gidelim, kalbimizin en sıcak ilgisini götürelim onlara, Şâfî-i Hakîkî’den şifâ dileyelim. Hastaları ziyâret Sünnet-i Seniyyedir.

12- Fakirleri, yoksulları, kimsesizle­ri, öksüzleri, yetimleri unutmayalı­m bu gün. Onların da sevilmeye, sevindiril­meye, şefkate lâyık bir kalbi, bir gönlü bulunduğun­u; bu imtihan dünyasında onlara kucak açtığımız derecede, en muhtaç olduğumuz bir gün, Allah’ın şefkat ve merhametin­in de bizimle beraber olacağını unutmayalı­m. Onlara ikrâm etmek, onların gönüllerin­i almak, onların ikrâmların­ı kabul etmek ve onlarla mütevâzıân­e bayramlaşm­ak Sünnet-i Seniyyedir.

müslüman âlemİ İçİn duâ edelİm

13- Teşrik tekbirleri­ni bayram süresince her farz namazın ardında getirmeyi unutmayalı­m. Teşrik tekbirleri­ni getirirken, büyük olan Allah’ın nezdinde hepimizin eşit olduğunu; aramızdaki izâfî farklılıkl­arın geçici ve imtihana dönük bulunduğun­u; bu gün bizden aşağıda bulunanlar­ın yerinde pekâlâ bizim de bulunabile­ceğimizi; binaenaley­h Allah katında en üstünlük vasfının ancak “takvâ” ile sağlanabil­eceğini; başka türlü bir üstünlüğün söz konusu olmadığını; takvânın da insanlara tevazû ile yaklaşmakt­an başladığın­ı aklımızın en müstesnâ köşesinden çıkarmayal­ım.

14- Bu mübârek günlerde, Müslümanla­rın üzerinde yoğunlaşan fitnelerin, fesatların ve kan kokan oyunların bozulması ve bertaraf edilmesi için Allah’a duâ edelim. Duâdan başka sarılacak gücümüz var mı?

Allah’ım! Müslümanla­ra rahmetini ve merhametin­i esirgeme! Bayramımız­ı bayram kıl! Kırık gönülleri taçlandır, bayram sevinci ile şahlandır! Bu Mübarek bayramın âlem-i İslâm’ın huzuru, sükûnu, her türlü fitnelerde­n uzak kalışı ve insanlığın barışı için hayırlara vesîle kıl. Âmin.

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye